Cultură

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Autoliv

Un grup format din 22 de deputaţi au iniţiat, în ultima lună a anului 2015, o lege prin care ziua de 21 iulie să fie declarată oficial drept Ziua Banatului. Printre iniţiatori sunt şi Sorin Stragea, deputat de Lugoj şi Dorel Covaci, deputat de Făget. În expunerea de motive, aleşii au arătat că Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic la data pe care aceştia vor să o transforme în sărbătoare, după ce 160 de ani a fost administrată de către Imperiul Otoman.

„Luând în considerare faptul că Banatul a revenit în rândul regiunilor europene la data aceea şi faptul că aspectul fizic şi cultural de astăzi al regiunii îşi are originile în acea perioadă, prezenta iniţiativă legislativă propune declararea zilei de 21 iulie, ziua încheierii păcii de la Passarowitz, Ziua Banatului. Cu această ocazie, pot fi organizate manifestări culturale, spectacole cultural-artistice, oferind astfel bănăţenilor şi celor care respectă istoria Banatului posibilitatea de a sărbători anual, într-un mod instituţionalizat, ziua stabilită prin lege”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În ciuda argumentelor prezentate de către deputaţi, oameni din sfera de specialitate au criticat deja data aleasă de aceştia. Istoricii spun că legiuitorii puteau alege o dată care să reprezinte cu adevărat momentul în care Banatul a devenit o regiune liberă.

„Ziua reprezintă trecerea Banatului din ocupaţia turcească în cea habsburgică. Chiar dacă în perioada următoare, se constată într-adevăr o evoluţie a Banatului, totuşi este ziua care marchează o ocupaţie străină. Cred că pot fi găsite alte zile care să marcheze un triumf, să aibe alte conotaţii pentru evoluţia Banatului. Personal, aş opina printre alte zile la cea de 21 decembrie 1989, când, în urma evenimentelor petrecute atât în Timişoara, cât şi în Lugoj, Arad, Reşiţa, Caransebeş, practic în această zi regimul comunist a fost peste tot terminat. În acea zi, în întregul Banat se iese în stradă şi se paralizează regimul comunist”, a explicat prof. dr. Dumitru Tomoni, istoric.

Deputaţii iniţiatori ai proiectului de lege spun că data este una stabilită de comun acord între grupul care a venit cu ideea de sărbătorire a Zilei Banatului.

„Trebuie să vedem partea pozitivă, anume că s-a decis şi se va adpota o lege, normal că este de dezbătut data, nu este bătută în cuie. Vom lua în seamă şi părerile avizate, vom discuta şi la final se va lua o decizie, Banatul fiind fruncea, e musai să aibă o sărbătoare dedicată lui”,  este părerea lui Dorel Covaci.

„Puteam să alegem şi o altă zi, s-au discutat evident mai multe, însă se suprapunea cu Ziua Timişoarei. La data aleasă, Banatul a intrat în Europa, cu bune şi cu rele, dar în general cu bune. Este un proiect, s-ar putea şi modifica în urma dezbaterilor, dar asta s-a considerat că este  data benefică pentru Banat, apartenenţa temporară a Banatului în Imperiul Habsburgic începând atunci. Dacă există Ziua Dobrogei, ziua limbii nu ştiu care, e foarte important şi pentru Banat să aibă o zi a lui”, a declarat Sorin Stragea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

Legea se află în momentul de faţă în dezbateri la Senat. Tratatul de la Passarowitz  din 21 iulie 1.718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte. După semnarea tratatului, a urmat una dintre cele mai negre perioade din istoria Banatului Imperial, un război turco-austriac purtat pe meleaguri bănăţene, răscoala românilor bănăţeni, dar şi o epidemie de ciumă care a durat doi ani.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Banatenii24 iulie 2017

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017

A murit actorul care a primit “Oscar”, pentru rolul în care l-a interpretat pe bănăţeanul Bela Lugosi

Banatenii17 iulie 2017

Trupa CARGO urcă în premiera pe scena de La Capiţe, din Timişoara

Banatenii15 iulie 2017

Trupa „Timpuri Noi” deschide SemenicFest Rock de la Gărâna

Daniel Groza15 iulie 2017

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Banatenii10 iulie 2017

Amintiri dureroase! Cum au suportat copiii bănăţenilor deportarea în Bărăgan

Banatenii3 iulie 2017

Final de stagiune la Teatrul Naţional Timişoara, cu Rambuku de Jon Fosse

Daniel Groza3 iulie 2017

Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan

Banatenii28 iunie 2017

Timișoara se pregătește pentru cinci zile de spectacol, cu ansambluri folclorice din 12 țări

Banatenii27 iunie 2017

Reșița este în sărbătoare la sfârșitul săptămânii. Carla’s Dreams și Proconsul, capetele de afiș pentru cele cinci zile de spectacole

Banatenii26 iunie 2017