Educație

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Autoliv

În perioada 18-25 aprilie 2015, un grup de 10 elevi din clasele a X-a C şi a X-a E (Iasmina Balintoni, Denise Berariu, Andra Curuţiu, Gabriela Gherghinoiu, Alexandra Laicu-Hausberger, Patricia Lepa, Siandra Leucuş, Iasmina Micşa, Vlad Păianu, Matei Teuşan-Botea), împreună cu prof. Daniela Mariana Popovici, au fost invitaţii profesorilor şi ai elevilor de la Integrierte Gesamtchule Aurich, Ostfriesland, Germania, pentru a participa la schimbul educaţional cu tema „Energii regenerabile; Aurich – Oraşul Vântului şi al Soarelui”.

“Această deplasare este a treia de la debutul colaborării cu liceul german, în 2012, şi a doua care facilitează deplasarea elevilor români în Germania, cu cofinanţare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. A treia a avut loc în iulie 2014, când elevi şi profesori din Germania şi Olanda au fost oaspeţii colegiului „Brediceanu”, ocazie cu care a avut loc şi o întâlnire oficială la Consiliul Judeţean Timiş, cu liderii judeţeni şi cu doamna europarlamentar Maria Grapini, la solicitarea părţii germane”, a declarat prof. Daniela Mariana Popovici.

Elevii şi profesoara lor au sosit sâmbătă seara la Aurich, petrecându-și ziua de duminică cu familiile la care au fost cazați. De luni până vineri s-a desfăşurat un program intens de activităţi comune pe tema proiectului, incluzând vizite la diferite obiective locale care folosesc energie electrică bazată pe surse regenerabile (firma Beenen şi ferma Bussen – panouri solare, Enercon – un gigant industrial care construieşte centralele eoliene care împânzesc peisajul zonei, o companie producătoare de biogaz pe baza deşeurilor organice rezultate de la fermele de creştere a animalelor de pe o rază de 20 km în jurul oraşului, care este apoi folosit la producerea de curent electric, furnizat, contra cost, agenţilor economici din apropiere).

De asemenea, au fost vizitate: Moara de vânt a oraşului Aurich (transformată în muzeu în anii `70), Muzeul „mlaştinii” (Moormuseum, de fapt un muzeu al satului care ilustrează eforturile fermierilor din zonă, în urmă cu câteva sute de ani, de a deseca terenurile mlăştinoase din zona oraşului Aurich şi de a le transforma în zona agricolă prosperă de azi), Waloseum (un muzeu ad-hoc, înfiinţat în urmă cu mai puţin de 5 ani, după găsirea unei balene eşuate pe coasta Mării Nordului, exemplar care a fost conservat şi în jurul căruia s-a construit o ilustrare interactivă şi atractivă a vieţii marine din zona Ostfriesland-ului).

La întoarcerea în ţară, elevii români se vor ocupa să disemineze colegilor şi profesorilor de la clasă cele întâmplate pe parcursul săptămânii trecute, iar la nivel instituţional se doreşte semnarea, în viitorul foarte apropiat, a unui parteneriat educaţional oficial, care să permită continuarea colaborării cu şcoala germană pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Continuă astfel tradiţia de peste 25 de ani a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj, de colaborare şi desfăşurare de activităţi comune cu diferite instituţii educaţionale din Uniunea Europeană.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație

Mai multe în Educație

Copiii din centrele de plasament din Caraş Severin, în excursii la mai multe obiective din ţară

Banatenii27 iulie 2017

Peste 100 de percheziții la profesori și studenți din cadrul a două universități din vestul ţării

Banatenii26 iulie 2017

În Timiş şi Caraş-Severin sunt zeci de posturi de directori la şcoli, pentru care nu s-a înscris nimeni la concurs

Banatenii12 iulie 2017

Cum vrea Universitatea de Vest din Timişoara să atragă studenţi din Oltenia

Banatenii7 iulie 2017

Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, cele mai mari note din Timiş la Bacalaureat. Singurul liceu cu trei elevi în Top 10

Banatenii5 iulie 2017

O elevă din Lugoj a obţinut la Bac cea de-a doua medie din Timiş. A fost acceptată deja la trei universităţi din Olanda

Banatenii5 iulie 2017

Visul singurei eleve din Banat cu 10 la BAC. Vrea să devină medic chirurg

Banatenii5 iulie 2017

S-au afişat rezultatele la Bacalaureat 2017, în Timiş şi Caraş-Severin. Ce note au obţinut elevii din Banat la bac

Banatenii5 iulie 2017

Elevii unui colegiu din Lugoj nu mai vor să se lase intimidaţi!„Stop bullying-ului – Spune Nu intimidării”

Banatenii3 iulie 2017

Elevii de la Colegiu “Brediceanu” s-au întors cu multe premii de la un concurs de matematică în limbi moderne

Banatenii28 iunie 2017

Prima probă scrisă la Bacalaureat . 7.600 de elevi din Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați astăzi în sălile de examen

Banatenii26 iunie 2017

Rezultatele Evaluării Naționale. Aproape 7.500 de elevi din Banat au dat examenul de capacitate

Banatenii26 iunie 2017