Social

VIDEO-Zece ani de la inundațiile fără precedent din Banat. Cum arăta Lugojul

VIDEO-Zece ani de la inundațiile fără precedent din Banat. Cum arăta Lugojul

Autoliv

Primăvara anului 2005 va rămâne pentru mulți ani în memoria bănățenilor care au trecut prin cele mai mari inundații din ultimul secol, cele mai afectate zone fiind Foeni, Cruceni, Otelec sau Ionel. Timișul a crescut, însă, și la Lugoj, fiind aproape să inunde cele două poduri din oraș.

Mii de familii din județul Timiș au fost afectate în urmă cu 10 ani de inundațiile care s-au abătut asupra Banatului. Topirea zăpezii și ploile abundente, în unele locuri de peste 150 de litri pe metru pătrat, au făcut ca râurile din zona de Vest a țării să se umfle, să iasă din matcă, să rupă diguri și să inunde casele oamenilor. Mii de oameni din zona Otelec, Foeni, Ionel sau Cruceni au fost nevoiți să își părăsească locuințele și să devină…sinistrați.

Prefectul de Timiș de la vremea respectivă, Ovidiu Drăgănescu,cel care a coordonat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență își amintește cum au fost salvați peste 200 de oameni care au refuzat să își părăsească locuințele, cu elicopterul. „Oamenii erau luați de la Gara din Ionel. Apa era de jur împrejur și creștea. Trebuia să facem această transbordare contratimp pentru că nu mai pot să aterizeze. Mulți erau bătrâni, netransportabili”, își amintește Drăgănescu, care păstrează și acum bilanțul care arată că au fost inundate peste 100.000 de terenuri agricole, au fost distruse sute de case și au fost evacuate mii de persoane.

Comparativ cu zonele amintite, Lugojul a fost ferit de probleme majore, dar creșterea râului Timiș până la nivelul podului de fier le-a dat emoții lugojenilor. Imaginile cu Timișul de acum 10 ani le dau și acum fiori celor care le privesc.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017