Inchiriere spatii Lugoj

Social

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Autoliv

Banatenii

Localnicii din Rudăria (Eftimie Murgu), satul morilor de apă unice în Europa, au început să facă turism. Cum numărul vizitatorilor comunei a crescut, în zonă ajungând turişti din toate colţurile ţării şi nu numai, sătenii s-au gândit că nu ar fi rău să facă şi banii de pe urma acestora. Anul acesta, cum a început sezonul cald, cea mai importantă stradă din Rudăria, la capătul căreia se află şi cele 22 de mori mai vechi de 200 de ani, s-a umplut de localnici care îi poftest pe turiști cu produse tradiționale.

Scoverzi” (clătite), „coleășă” (mămăligă), „plășintă” (plăcinte), „fănină” (făină), mălai, „răchie” (țuică), „trașită” (traistă), „ches” (traistă de dimensiuni mici care se poartă pe umăr) sau „păntofi” (încălțăminte cu talpă de cauciuc specifice locului) sunt doar câteva dintre surprizele pregătite vizitatorilor. Localnicii au învățat inclusiv valoarea făinii de Rudăria, pe care au ambalat-o la pungi de hârtie și o vând turiștilor care vor să facă „o coleășă adevărată”. De asemenea, „păntoful” – încălțăminte specifică locului cu talpă din cameră de mașină – poate fi cumpărat sub forma unui magnet de frigider. 

De asemenea, în Eftimie Murgu, la intrarea pe Valea Morilor s-a deschis și un restaurant, unde turiștii pot servi produse tradiționale, specialitatea casei fiind mămăliga cu brânză friptă și cu cârnați. „Zona Rudăria prezintă câteva dintre cele mai frumoase, speciale şi unice locuri din ţară, de care din ce în ce mai mulţi turişti se bucură în fiecare an. Datorită fluxului mare de turişti care vin pentru a vizita frumuseţile naturale ale acestei zone, am realizat nevoia deschiderii unui restaurant şi pizzerii pentru a oferi vizitatorilor o mâncare specifică zonei. Turiştii care veneau în acestă zonă întrebau oamenii din Eftimie Murgu dacă au un loc unde să mănânce, rămânând dezamăgiţi când aflau că trebuie să meargă în alte localităţi pentru a găsi un asemenea loc. Datorită acestui fapt, am luat hotărârea să deschidem acest restaurant, pentru a veni în sprijinul turiştilor care sunt dornici de a vizita şi a strânge imagini din Valea Almăjului, cât şi în sprijinul tuturor oamenilor din împrejurimi, care doresc să savureze cele mai gustoase preparate ale zonei”, arată patronul restaurantului. 

Vezi comentarii (3)

3 Comments

  1. Ilie Valușescu

    29 iulie 2017 at 19:17

    Păcat de efortul făcut pentru popularizarea acestor minunate locuri, fiindcă turiștii care trec pe acolo nu mai vin a doua oară, nici pe alții nu-i îndeamnă să-și strice mașinile până ajung în localitate, deși sunt doar 5 km.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017