Lugojeanul

Social

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Autoliv

Banatenii

Localnicii din Rudăria (Eftimie Murgu), satul morilor de apă unice în Europa, au început să facă turism. Cum numărul vizitatorilor comunei a crescut, în zonă ajungând turişti din toate colţurile ţării şi nu numai, sătenii s-au gândit că nu ar fi rău să facă şi banii de pe urma acestora. Anul acesta, cum a început sezonul cald, cea mai importantă stradă din Rudăria, la capătul căreia se află şi cele 22 de mori mai vechi de 200 de ani, s-a umplut de localnici care îi poftest pe turiști cu produse tradiționale.

Scoverzi” (clătite), „coleășă” (mămăligă), „plășintă” (plăcinte), „fănină” (făină), mălai, „răchie” (țuică), „trașită” (traistă), „ches” (traistă de dimensiuni mici care se poartă pe umăr) sau „păntofi” (încălțăminte cu talpă de cauciuc specifice locului) sunt doar câteva dintre surprizele pregătite vizitatorilor. Localnicii au învățat inclusiv valoarea făinii de Rudăria, pe care au ambalat-o la pungi de hârtie și o vând turiștilor care vor să facă „o coleășă adevărată”. De asemenea, „păntoful” – încălțăminte specifică locului cu talpă din cameră de mașină – poate fi cumpărat sub forma unui magnet de frigider. 

De asemenea, în Eftimie Murgu, la intrarea pe Valea Morilor s-a deschis și un restaurant, unde turiștii pot servi produse tradiționale, specialitatea casei fiind mămăliga cu brânză friptă și cu cârnați. „Zona Rudăria prezintă câteva dintre cele mai frumoase, speciale şi unice locuri din ţară, de care din ce în ce mai mulţi turişti se bucură în fiecare an. Datorită fluxului mare de turişti care vin pentru a vizita frumuseţile naturale ale acestei zone, am realizat nevoia deschiderii unui restaurant şi pizzerii pentru a oferi vizitatorilor o mâncare specifică zonei. Turiştii care veneau în acestă zonă întrebau oamenii din Eftimie Murgu dacă au un loc unde să mănânce, rămânând dezamăgiţi când aflau că trebuie să meargă în alte localităţi pentru a găsi un asemenea loc. Datorită acestui fapt, am luat hotărârea să deschidem acest restaurant, pentru a veni în sprijinul turiştilor care sunt dornici de a vizita şi a strânge imagini din Valea Almăjului, cât şi în sprijinul tuturor oamenilor din împrejurimi, care doresc să savureze cele mai gustoase preparate ale zonei”, arată patronul restaurantului. 

Vezi comentarii (3)

3 Comments

  1. Ilie Valușescu

    29 iulie 2017 at 19:17

    Păcat de efortul făcut pentru popularizarea acestor minunate locuri, fiindcă turiștii care trec pe acolo nu mai vin a doua oară, nici pe alții nu-i îndeamnă să-și strice mașinile până ajung în localitate, deși sunt doar 5 km.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017

O fetiţă de 11 ani a fost salvată după o operaţie de şase ore, făcută în premieră la Spitalul Judeţean din Timişoara

Banatenii26 septembrie 2017