Social

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Autoliv

Banatenii

Localnicii din Rudăria (Eftimie Murgu), satul morilor de apă unice în Europa, au început să facă turism. Cum numărul vizitatorilor comunei a crescut, în zonă ajungând turişti din toate colţurile ţării şi nu numai, sătenii s-au gândit că nu ar fi rău să facă şi banii de pe urma acestora. Anul acesta, cum a început sezonul cald, cea mai importantă stradă din Rudăria, la capătul căreia se află şi cele 22 de mori mai vechi de 200 de ani, s-a umplut de localnici care îi poftest pe turiști cu produse tradiționale.

Scoverzi” (clătite), „coleășă” (mămăligă), „plășintă” (plăcinte), „fănină” (făină), mălai, „răchie” (țuică), „trașită” (traistă), „ches” (traistă de dimensiuni mici care se poartă pe umăr) sau „păntofi” (încălțăminte cu talpă de cauciuc specifice locului) sunt doar câteva dintre surprizele pregătite vizitatorilor. Localnicii au învățat inclusiv valoarea făinii de Rudăria, pe care au ambalat-o la pungi de hârtie și o vând turiștilor care vor să facă „o coleășă adevărată”. De asemenea, „păntoful” – încălțăminte specifică locului cu talpă din cameră de mașină – poate fi cumpărat sub forma unui magnet de frigider. 

De asemenea, în Eftimie Murgu, la intrarea pe Valea Morilor s-a deschis și un restaurant, unde turiștii pot servi produse tradiționale, specialitatea casei fiind mămăliga cu brânză friptă și cu cârnați. „Zona Rudăria prezintă câteva dintre cele mai frumoase, speciale şi unice locuri din ţară, de care din ce în ce mai mulţi turişti se bucură în fiecare an. Datorită fluxului mare de turişti care vin pentru a vizita frumuseţile naturale ale acestei zone, am realizat nevoia deschiderii unui restaurant şi pizzerii pentru a oferi vizitatorilor o mâncare specifică zonei. Turiştii care veneau în acestă zonă întrebau oamenii din Eftimie Murgu dacă au un loc unde să mănânce, rămânând dezamăgiţi când aflau că trebuie să meargă în alte localităţi pentru a găsi un asemenea loc. Datorită acestui fapt, am luat hotărârea să deschidem acest restaurant, pentru a veni în sprijinul turiştilor care sunt dornici de a vizita şi a strânge imagini din Valea Almăjului, cât şi în sprijinul tuturor oamenilor din împrejurimi, care doresc să savureze cele mai gustoase preparate ale zonei”, arată patronul restaurantului. 

Vezi comentarii (3)

3 Comments

  1. Ilie Valușescu

    29 iulie 2017 at 19:17

    Păcat de efortul făcut pentru popularizarea acestor minunate locuri, fiindcă turiștii care trec pe acolo nu mai vin a doua oară, nici pe alții nu-i îndeamnă să-și strice mașinile până ajung în localitate, deși sunt doar 5 km.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017