Social

[VIDEO] La Lugoj există strada Ambroziei! Cum arată fâşia de asfalt îngrădită cu planta periculoasă

[VIDEO] La Lugoj există strada Ambroziei! Cum arată fâşia de asfalt îngrădită cu planta periculoasă

Autoliv

O stradă de aproape doi kilometri din Lugoj are trotuare formate din ambrozie, planta care dăunează grav sănătăţii persoanelor care suferă de alergii formând, de-o parte şi de cealaltă a carosabilului, un adevărat zid de apărare. Se întâmplă pe strada Hezerişului, acolo unde alergicii, spun medicii, nu au ce căuta, existând riscul să se confrunte cu efecte imediate şi violente dacă intră în contact cu planta.

Dacă în ţara vecină Ungaria, ambrozia este distrusă imediat ce este depistată, amenzile pentru necurăţarea ei ridicându-se la echivalentul a 7.000 de lei, în România fenomenul a luat amploare, mii de persoane suferind în fiecare an, mai ales în lunile august şi septembrie, de afecţiuni cauzate de planta pustei. Mai mult, din lipsa legilor, ambrozia îşi face de cap la propriu pe caniculă, polenul acesteia putându-se răspândi cu uşurinţă în condiţii prielnice.

„Ambrozia determină alergie, manifestată prin conjuctivită şi rinită alergice, care se manifestă prin strănut, lăcrimare, mâncărime la ochi, la nas, cu manifesătri destul de intense în perioada asta. Este periculoasă că s-a răspândit foarte mult, se răspândeşte foarte repede şi temperaturile extreme îi favorizează înmulţirea”, a declarat pentru Cetăţeanul Emanuela Năsuia, medic de familie.

Deşi alergiile severe cauzate de ambrozie sunt la ordinea zilei, acestea nu pun de obicei în pericol sănătatea bolnavilor. Totuşi, în forme extrem de grave, alergia la ambrozie cauzează complicaţii ce pot pune în pericol viaţa pacientului.

„Am câţiva pacienţi care vin şi le prescriu acum vara medicaţie pentru alergie, am diagnosticaţi de alergolog, aceştia se feresc vara, nu aerisesc dimineaţa, folosesc site protectoare la geam, nu se plimbă pe mal, nu merg la pescuit, nu taie iarba în perioada asta, singura metodă de prevenire e protecţia. La caz foarte grav, se poate ajunge la edem laringian, omul se astupă şi nu mai poate respira. Nu am avut, cel puţin pe oraş, aşa de grave cazuri”, a mai explicat medicul Năsuia.

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluționar, aflat în faza studiilor de laborator și de testare, bazat pe biologie moleculară, la care lucrează profesori universitari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017