Inchiriere spatii Lugoj

Social

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

Autoliv

Jurnalista TVR Timișoara Dite Dinesz (46 de ani), realizatoarea reportajelor din seria „Izolați în România”, emisiune difuzată în fiecare luni, de la ora 22.30, la TVR 1, a povestit într-un interviu pentru „Adevărul“ experiențele trăite cu ocazia filmărilor realizate în satele izolate din munții României. Întoarsă la oameni cu care a realizat reportaje în urmă cu 10 ani, Dite Dinesz avea să descopere aceleași peisaje superbe, dar oameni mai îmbătrâniți și la fel de singuri.

„Cred că toată înţelepciunea lor vine de undeva de sus, ei primesc lucrurile astea, de altundeva nu au de unde să le ia. Îmi spunea un bătrân din Neamţ: „Din doi oameni unul trebuie să ierte, ca să fie pe lume numai unul rău.“ Găseşti în spatele acestor cuvinte şi înţelepciune, şi generozitate, găseşti, cum îmi imaginez eu, România aia care era acum o sută de ani şi pe care n-a trebuit nimeni să o înveţe să fie cumsecade, să fie omenoasă şi să ducă generaţiile mai departe. Deci lucrurile astea le-au moştenit sau le primesc de undeva, nu au cărţi şi nu au experienţele noastre. Da, eu cred că sunt mai fericiţi. Mă uitam ieri în aeroport la oameni, toţi erau agitaţi, cu telefoanele în mână, toţi discutau aprins şi m-am întrebat oare oamenii ăştia sunt fericiţi? Pentru că inevitabil am alăturat acea imagine celei cu oamenii mei, de acolo de sus. Când plouă, ei stau şi se uită la nori şi stau, şi stau, pentru că ei înţeleg că sunt alte puteri mai mari decât ei şi trebuie să le accepte. Au o răbdare nativă. Am momente, foarte multe, când cred cu tărie că ei au ales calea mai bună”, a declarat jurnalista din Timișoara pentru „Adevărul”.

Întrebată ce a învățat de la oameni cu care a interacționat cu ocazia seriei de reportaje „Izolață în România”, jurnalista TVR a spus că a învățat foarte multe. „În primul rând, noţiuni precum bucurie, fericire, Dumnezeu, complet diferite de ce ştim noi. Pentru ei, Dumnezeu e o certitudine, El e acolo în fiecare zi, chiar dacă nu e preotul la biserică sau chiar dacă nu au biserică, chiar dacă nu au Biblie în casă. E un Dumnezeu umanizat, pentru că pentru ei Dumnezeu e aici, lângă tine, şi vorbeşti cu EL şi este Unul neintermediat, fără preot şi fără biserică. Îmi zicea un bătrân: „Şi când eşti pe potecă zici «Tatăl Nostru» şi te rogi şi să vezi ce bine e.“ Fericirea pentru ei este faptul că sunt acasă şi e linişte, nu e fericirea pe care o găsim noi aici, în oraşe, o stare extraordinară, să ne ţină într-o anumită tenisiune, nu, pentru ei fericirea este pacea pe care o găsesc ei seara sau când îşi fac treaba sau că sunt copiii sănătoşi”, a mai spus Dite. 

CITEȘTE AICI interviul integral acordat de Dite Dinesz ziarului „Adevărul”.


Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017

Casa de Pensii Timiș distribuie bilete de tratament pentru pensionari. Vezi în ce stațiuni!

Banatenii14 noiembrie 2017

Lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni în decembrie 1989

Banatenii9 noiembrie 2017

Românii din străinătate, luați în vizor de ANAF. Pot să primească amenzi

Banatenii7 noiembrie 2017

“Ajungeam să fac 24-26 de milioane pe zi. O partidă de sex era cam două milioane”

Daniel Groza7 noiembrie 2017

Peste 1.8 milioane de români își caută un loc de muncă în magazine și depozite

Banatenii26 octombrie 2017

Imigranţi, angajaţi ilegal la fast food-uri din Timişoara

Banatenii26 octombrie 2017

Cum poți deveni unul dintre cei 300 de viitori pompieri salvatori! ISU Caraș-Severin așteaptă candidați

Banatenii25 octombrie 2017

Şoarecii nasc şi ei la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara

Banatenii25 octombrie 2017