Actualitate

VIDEO! De Ziua Pământului, Lugojul varsă mizeria din canalizare tot în râul Timiș

VIDEO! De Ziua Pământului, Lugojul varsă mizeria din canalizare tot în râul Timiș

Autoliv

În fiecare an, în ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Lugojul este încă departe de a adera la asemenea aspirații în măsura în care canalizarea orașului se scurge în râul Timiș după o minimă filtrare mecanică a mizeriilor.

Stația de epurare a Lugojului din vecinătatea localității Jabăr intră deja în istorie ca fiind cea mai costisitoare lucrare care nu a fost finalizată pe o perioadă cu mult peste cea stabilită în contractul inițial. Lucrările începute în 2009 ar fi trebuit să se finalizeze în 30 martie 2010.

Astăzi, conform firmei care trebuie s-o pună în funcțiune, încă mai trebuie investită suma de 300.000 de euro în finalizarea lucrărilor inițiale. Cel mai grav e însă faptul că Garda de Mediu și Agenția de Mediu sunt la limita răbdării, putând efectiv să închidă stația pentru că de ani de zile funcționează fără autorizație.

”Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă am întrerupe complet activitatea stației!”

”Cât de curând vor primi amendă pentru funcționare fără autorizație de mediu. Imaginați-vă însă ce s-ar întâmpla dacă am întrerupe complet activitatea stației. Apogeul ar fi fost să sistăm activitatea, legea ne permite la acest moment. Dar tot Lugojul ar fi invadat de ape uzate, asta s-ar întâmpla. În afară de partea de decantare, acum nu se face altceva. Păsuire nu mai primesc, le vom aplica sancțiune de la 30.000-60.000 de lei pentru funcționarea fără autorizație de mediu”, ne-a declarat Mariana Lorinczi, șeful Gărzii de Mediu Timiș.

Stația funcționează de opt ani doar pe treapta mecanică. O staţie care lucrează doar pe treapta mecanică nu reţine decât o mică parte din impurităţile canalelor colectoare din oraş. Prima selectare se face prin grătare rare care au rolul de a reţine materiile grosiere din apa uzată intrată în staţie. Următoarele sunt grătarele mai dese. Denisipatorul are rolul de a reţine materiile minerale din apa uzată (nisip, pietriș), iar separatorul de grăsimi reţine grăsimile şi uleiurile din apa uzată. Tot din treapta mecanică fac parte şi decantoarele primare care au rolul de a reţine suspensiile fine din apa uzată.

Din acest punct, la staţiile de epurare care funcţionează normal apa uzată epurată mecanic este pompată spre treapta biologică. În cazul apelor epurate la Jabăr, ele intră direct în râul Timiş. De amintit ar fi şi că singura zonă protejată de lege a râului Timiş este Situl Natura 2000 Lunca Timişului, care cuprinde printre altele şi porţiunea de râu din aval de staţia de epurare de la Jabăr.

La momentul acesta, obiectivul nu este finalizat 100% și mai necesită investiții. Din punct de vedere al lucrărilor, situația este următoarea: firma Confort care a executat proiectul nu a finalizat nici în zi de azi anexa 2, adică acele lucrări care la recepție s-a stabilit că nu au fost efectuate sau au fost realizate defectuos. Între timp, Primăria a organizat o licitație pentru punerea în funcțiune, însă firma câștigătoare arată că nu poate să înceapă până nu sunt lucrările finalizate în teren conform proiectului.

”Ca să putem începe, nouă ne trebuie terminate lucrările care sunt și completate cele care nu sunt. Noi am trimis două pagini la toate obiectivele cu probleme. După părerea nostră proiectul este în regulă. Nu-i realizată stația conform proiectului. La momentul acesta este terminată cam 90% și nu putem începe punerea în funcțiune a stației”, ne-a declarat Constantin Damian, directorul Kematronic Baia Mare.

Așa s-a ajuns la necesitatea efectuării unei expertize care să stabilească dacă firma Confort nu și-a finalizat conform proiectului investiția. Consiliul Local Lugoj a aprobat în ședința de joi, 31 martie, alocarea sumei de 42.000 de lei pentru expertiză. După această etapă se va stabili și suma exactă ce va trebui investită pentru remedierea deficiențelor, abia apoi urmând să intre în vigoare contractul cu firma Kematronic pentru punere în funcțiune.

Lucrările la staţia de epurare de la Jabăr au început în 2008 şi au costat până în prezent 21,8 milioane lei (aproape 5 milioane de euro). Treapta mecanică a staţiei a fost pornită la presiunea organizaţiei de mediu Greenpeace România în luna noiembrie 2011, pentru a stopa deversările directe ale canalizării Lugojului în râul Timiş.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

 1. Stefan

  22 aprilie 2016 at 21:58

  Orasul are cateva prioritati fara de care nu poate sa existe, cum ar fi: aprovizionarea cu apa, canalizarea, iluminatul stradal, siguranta cetatenilor, etc. Este clar ca primele doua sunt fundamentale.
  Dupa ce se rezolva aceste probleme, ne putem gandi si la importanta unui cinematograf sau a unui podulet care nu poate fi folosit de oamenii in varsta sau cu dizabilitati, adica chiar de catre cei care trebuiau sa fie principalii beneficiari.
  La Meridian, incepand cu muncitorul necalificat si terminand cu directorul, toti trebuie sa aiba relatii de partid sau relatii cu o persoana care-i pusa pe functie de partid. In cazul acesta fiind vorba de PSD, de oamenii lui Boldea. Aceasta situatie am avut-o din ’90 incoace. Rezultatul se vede, criteriile de incompetenta functionand cu succes.
  Statia de Epurare reprezinta una dintre marile „realizari” ale lui Boldea, cu o importanta majora pentru Lugoj. Acesta este omul lui Boldea:
  http://lugojinfo.ro/index.php/actualitate/item/1318-fostul-director-de-la-meridian-22-ranco-giorici-condamnat-la-plata-unei-amenzi-penale-dupa-ce-a-fost-prins-conducand-beat
  Vi-l mai amintiti? Un alt individ care, alaturi de directorul Florea, a contribuit la dezastrul din Meridian. Aici trebuie mentionat faptul ca Florea a fost chiar ucenicul lui Ranco, depasindu-si profesorul in abuzuri si smecherii. Competentei lui Ranco i se datoreaza si situatia de la Statia de Epurare. Un alt om marca PSD, marca Boldea, care n-are niciun respect fata de lege.
  PSD si Boldea, tineti-o tot asa! Va meritam, impreuna cu seful vostru, puscariasul Dragnea.

 2. tz

  23 aprilie 2016 at 21:36

  Am incercat sa inteleg de ce nu e tunsa iarba in tot orasul. Se asteapta ca ea sa fie rupta de copii, pentru „iepuras”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Cât a plătit primarul PSD Marcel Muia, de la bugetul local, pentru 6.000 de mici, 300 de meniuri „premium” și un număr de magie

Banatenii27 iulie 2017

VIDEO Hoț prins în flagrant într-un magazin din Timișoara, dat afară în șuturi de vânzătoare

Banatenii27 iulie 2017

Sute de mii de euro, găsiți la perchezițiile din dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Dezvăluiri incendiare făcute de renumitul chirurg, Emil Urtilă, vizat de dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Parcul din preajma restaurantului timişorean „Flora” va fi reamenajat de către administraţia locală

Banatenii25 iulie 2017

Avertizări de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin. Creşte debitul pe mai multe râuri!

Banatenii25 iulie 2017

VIDEO Gestul făcut de o mamă pentru salvarea fiului filmat cum fură şi făcut de ruşine pe Facebook

Daniel Dancea25 iulie 2017

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

Banatenii25 iulie 2017

Cum au fost rezolvate dosarele de evaziune care „zăceau” în fişetele poliţiştilor din Timiş: „Nu cred că a fost vorba de delăsare”

Banatenii24 iulie 2017

Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi

Banatenii24 iulie 2017

RATT devine istorie. Timişorenii vor circula cu autobuze şi tramvaie ale STPT

Banatenii24 iulie 2017

Aproape 400 de şoferi au fost penalizaţi. Cei mai mulţi au primit amenzi pentru viteză

Banatenii24 iulie 2017