Cultură

VIDEO – Americanul John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, vine la Festivalul de la Gărâna. Ce surprize au mai pregătit organizatorii

VIDEO – Americanul John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, vine la Festivalul de la Gărâna. Ce surprize au mai pregătit organizatorii

Autoliv

Banatenii

Anul acesta, în perioada 6-9 iulie, 12 trupe internaţionale vor încânta iubitorii muzicii jazz, în trei locaţii diferite din Munţii Banatului: Poaiana Lupului, satul Gărâna şi biserica din Văliug.

Organizatorii au reuşit şi în acest an să aducă artişti valoroşi din întreaga lume. Pe scenă vor urca trupe din SUA, Norvegia, Cuba, Suedia, Italia, Vietnam, Austria sau Germania.

Prima zi a festivalului, joi, 6 iulie, se deschide cu un quintet exploziv, care fuzionează vibraţiile funky ale muzicii soul-bop din anii 60, cu accente flamenco şi sunete inspirate de universul acustic al lui Miles Davis. E vorba despre chitaristul austriac Wolfgang Muthspiel, descris de New York Times ”etalonul generaţiei de chitarişti de jazz contemporan”, care îşi va uni forţele cu toboşarul Jeff Ballard, trompetistul Ralph Alessi, pianistul Gwilym Simcock şi basistul Larry Grenadier.

Surprizele continuă şi în zilele următoare, iar ultima seară este de-a dreptul una de geniu din punct de vedere artistic. Pe scenă va urca John Scofield, cel care a influenţat evoluţia jazz-ului de la finalul anilor 70 până în prezent, iar chitara sa şi-a făcut cunoscute acordurile pe toate continentele. John Scofield este câştigător a două premii Grammy la ceremonia din februarie 2017: cel mai bun album de jazz instrumental pentru ”Country for Old Men” şi cea mai bună improvizaţie solo jazz pentru single-ul “I’m So Lonesome I Could Cry”.

Pianistul suedez Bobo Stenson, una dintre cele mai importante personalităţi ale jazz-ului european, va închide ultima seară de festival, duminică, 9 iulie. Bobo Stenson, recunoscut în toate colţurile lumii pentru stilul inconfundabil, a cântat ani în şir alături de mari muzicieni de jazz, artişti precum Charles Lloyd sau trompetistul Donald Cherry.

Șase proiecte românești pe scena festivalului

Șase proiecte muzicale Made in Romania vor completa line-up-ul gărânez în cele patru zile de festival. Sebastian Spanache Trio, trupa timișoreană ce reprezintă noua generație de tineri muzicieni români de jazz, va urca pe scena din Poiana Lupului joi, pe 6 iulie. Sebastian Spanache (pian), Csaba Sánta (bass), Radu Pieloiu (tobe), maeștri ai improvizației, vor invita publicul să-și imagineze cum ar suna viitorul jazz-ului.

Prezență excentrică și conceptuală,  Thy Veils va provoca felul în care trăim și simțim jazzul, într-un performance ce suprapune universul sonor cu arta digitală și proiecțiile multimedia. Pornit în 1995 ca un proiect de studio al muzicianului și artistului vizual Daniel Dorobanțu, Thy Veils a devenit un proiect de pionierat al muzicii ambientale de scenă, aducându-i la un loc Dora Gaitanovici (voce), Petre Ionuțescu (trompetă) și Radu Pieloiu (tobe). ”Ansamblu de arte sincretice, Thy Veils e un concept minimalist și o invitație la meditație, născut din realitatea mileniului trecut și hrănit cu puterea de expresie a mediilor digitale de astăzi”, explică membrii trupei care va concerta pe scena Poiana Lupului vineri, pe 7 iulie.

Claviaturistul Raul Kusak  revine la Gărâna cu un concert susținut în incinta bisericii catolice din satul Văliug, vineri, pe 7 iulie. Sounds from church – Văliug este concertul care va pune în valoare moștenirea istorică a bisericii romano-catolice construită în 1861, cu o acustică deosebită, un performance menit să scoată în evidență puterea cathartică a pianului. Aceeași locație va găzdui în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iulie, concertul Mircea Tiberian & Marta Hristea sub umbrela proiectului Magellan – A sonic journey, doi muzicieni care au contribuit la evoluția istorică a jazz-ului românesc.

Marius Preda, muzicianul român care a cântat la țambal pe marile scene ale lumii, alături de Arturo Sandoval, Dennis Chambers sau Mike Stern, urcă pe scena din Poiana Lupului sâmbătă, 8 iulie. O formulă-hibrid aduce la un loc artiști români și internaționali sub numele sugestiv ”Mission Cimbalom”. Forța molipsitoare a țambalului lui Marius Preda e completată de Piero Bianculli (Italia), Taco Gorter (Olanda) și Kiba Dachi (Romania). Un concert puternic, cu vână, care încălzește seara de sâmbătă la Gărâna.


Duminică de dimineață, biserica din Văliug va vibra odată cu cel din urmă concert românesc al ediției, alături de formația ARCUȘ TRIO. O călătorie muzicală cu elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică, cernute uneori prin filtre R&B, alteori HipHop, degajă sunete specifice prog-rock și post-prog, așezându-le în groove-ul propriu. Rezultatul este un sound original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funkul, prog-rockul și urban-jazzul.

Mai multe amănunte şi programul complet al manifestării le puteţi găsi pe site-ul official al festivalului www.garana-jazz.ro. Biletele se pot achiziţiona online, în avans prin Bilete.ro și Biletmaster.ro la preţul de 85 de lei, pentru o seară. Cei care doresc să participe la toate cele patru seri de spectacol îşi pot cumpăra un abonament la valoarea de 300 de lei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Cultură

Ruga mare intr-un sat din Banat in weekend

Banatenii22 iunie 2017

Unic în România! Spectacol de operă și operetă într-o carieră de piatră din Caraș-Severin

Banatenii21 iunie 2017

Programul si trupele care concertează la Festivalul “Rock pe 2 Roți” din Lugoj. O motocicletă Honda poate fi câștigată la tombolă

Banatenii19 iunie 2017

Maia Morgenstern vine la Lugoj cu un spectacol de exceptie

Banatenii12 iunie 2017

S-a mai închis o librărie din Lugoj, după vânzarea casei lui J.C. Drăgan

Banatenii2 iunie 2017

Aura Twarowska merită titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului. Când îi va fi acordat?

Banatenii2 iunie 2017

Începe cea de-a doua ediție a festivalului care a repus Lugojul pe harta culturală a țării. Vezi programul complet!

Banatenii31 mai 2017

Concurs pentru fotografii amatori din Lugoj. Cele mai bune 22 de lucrări vor fi expuse la English Pub

Banatenii29 mai 2017

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Banatenii25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Banatenii24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Banatenii19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Banatenii18 mai 2017