Actualitate

Un profesor exclus din învățământ pentru fraudarea BAC-ului de la Făget face dezvăluiri incendiare

Un profesor exclus din învățământ pentru fraudarea BAC-ului de la Făget face dezvăluiri incendiare

Autoliv

Sancțiunile dispuse de Inspectoratul Școlar al Județului Timiș după cercetarea disciplinară a 42 de cadre didactice care au participat la organizarea și supravegherea BAC-ului de la Făget au căzut ca un trăsnet pentru nouă profesori sancaționați cu măsura cea mai dură: excluderea din învățământ. Unul din cei 9 profesori, care a vrut să îi fie protejată identitatea, a declarat că în cadrul cercetării disciplinare au fost protejați membrii comisiei de bacalaureat de la Timișoara, fiind dați afară cei mai puțin vinovați. Totodată, profesorul a făcut mărturii incendiare despre modul în care s-a desfășurat BAC-ul la Făget.

„Regret ca după ani de studii și perfecționări, pentru a fi un profesor competent și conștiincios, fără să mai am sancțiuni în trecut, în toți anii mei de cadru didactic am obținut calificativul FB. După mult stres prin examene unde nu am fost favorizat să copiez, ci am invățat, îmi plâng de milă acum. După ce că NU am vrut să merg la supravegheat, am fost trecut pe o listă pe care nu mi-a dat-o nimeni să o semnez (a semnat-o directorul probabil sau secretara, care și-au protejat titularii și m-au propus pe mine pentru desfacerea contractului de muncă). Despre comisia de la Bacalaureat nu a mai spus nimeni nimic. Am declarat că NU s-a făcut instructajul corespunzător. Luni, în prima zi când am ajuns eu, instructajul era început deja. Miercuri s-a făcut așa printre rânduri, iar vineri doar verbal, adică nu a mai citit nimeni nimic. Ori, daca eu peresonal nu am mai fost în comisia de supraveghere știam 100% ce trebuie să fac? Nu, nu știam”, își începe profesorul mărturisirea.

Cadrul didactic exclus din învățământ a mai dezvăluit că membrii comisiei de examinare le-au cerut supraveghetorilor să nu îi streseze pe copii pentru că de elevi depinde pâine lor. „Comisia a ținut să specifice de câteva ori: ‹‹aveți grijă cum vă comportați! Copiii sunt pâinea noastră, noi de aici trăim, de aici mâncăm, deci nu-i stresați, nu-i stresați, nu-i stresați…..Atenție ! ….Să nu atragem atenția ISJ-ului asupra noastră››. Să nu mai spun că nu și-au făcut apariția în săli sau pe coridoare deloc, decât atunci când au pus ștampila pe colțul lucrării și atât!!! Ori dacă iși doreau un examen impecabil circulau ca furnicile pe holuri….”, a mai spus profesorul găsit ca unul din principalii vinovați pentru fraudarea BAC-ului de la Făget.

Potrivit sursei citate,  la Făget a fost inclusiv un caz în care doi supraveghetori s-au certat pe eliminarea din examen a unei eleve prinse când copia. Într-un final, profesorul care a vrut să o elimine din examen a fost înfrânt. „A fost scoasă pe hol (n.r. eleva) și apoi băgată în sală de unul din mebrii comisiei. Unul dintre supraveghetori a vrut să scoată elevul afară, iar celălalt nu! S-au certat, s-au amenințat, dar elevul a rămas în sală, iar comisia a trecut cu vederea isprava. Unde e filmarea aia? S-a șters?! În filmările de pe hol nu se aude nimic? Atunci când un cadru didactic spune ‹‹nu știu să scrie după dictare›› Și doamna respectivă e sancționată doar cu 15 % pe 3 luni din salariu. De ce? Pentru că au influență politică și au scăpat? În sala dânsei nu au auzit cum le dictează copiilor ce să scrie?” , se revoltă profesorul.

Cadrul didactic a declarat că sancțiunile drastice care s-au aplicat pentru profesorii supraveghetori de la Liceul „Traian Vuia” din Făget au fost preferențiale și politice. „Cunosc profesori care au mutat ciorna de la un elev la altul de la rândul 1 la rândul 3, sau care au rezolvat în sala de examen subiectele, profesori care le-au dictat elevilor și la sfârșit au spus în gura mare ,,sunt atât de proști că nu știu să scrie dupa dictare) . O doamnă directoare din zonă le-a sugerat să copieze fără să atragă atenția și, culmea, e încă directoare. Tot la dânsa în sală a fost o elevă cu telefon, pe lângă faptul că nu îi ia telefonul, nu o dă afară din sală, doamna directoare e sancționată doar cu 10% din salariu. Profesori care se plimbau prin clasă cu ciornele nu au fost eliminați.  Au fost penalizați doar cu procente salariale. Și atunci despre ce vorbim? Unde e dreptatea? A vazut doamna Aura Danielescu (n.r. inspectorul școlar general) toate filmările sau și-a pus semnătura doar ca să termine debabndada?”, a mai spus profesorul, care a declarat că va merge până la CEDO pentru a dovedi  „nedreptatea făcută și desfacerea abuzivă a contractului de muncă, în comparație cu ceilalți vinovați care au aceleași acuzații în deciziile inspectoratului, dar sunt doar penalizați”. „Dacă vreți să curățați sistemul începeți cu comisia de bacalaureat care ne-a sugerat să nu-i stresăm pe copiii”, le-a transmis profesorul care se consideră nedreptățit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Vezi comentarii (7)

7 Comments

 1. Maria

  13 august 2015 at 16:37

  Haideti, pe rand, dati-va-n gat, abia astept sa aflam cine a fost scenaristul regizorul si…sponsorul acestei piese de teatru de prost gust.

 2. victor L

  13 august 2015 at 17:35

  „face dezvăluiri incendiare”
  Zlabe dezvaluiri, de genul „ce stie tot satul nu stie barbatul”!
  Si-apoi, nu contesta deloc fraudarea petrecuta, ci doar acuza ca s-au dat pedepse pe „ochi frumosi” si relatii politice.
  Ce spune dl profesor este o confirmare a fraudarii.
  Referitor la pedepse, da, sint aspre si, poate, pentru unii muma, pentru altii ciuma 😛

 3. Mihaela

  13 august 2015 at 18:23

  Scenaristul e cel care scapa intotdeauna. Păpușarul a dirijat acest spectacol meschin si e inca bine mersi. E pacat de elevi( cei care au cazut nevinovati) si de profesorii nevinovati, ei sunt doar marionete. Cei care au gresit, sa plece. Dar cei nedreptatiti sa fie despagubiti.

  • Maria

   15 august 2015 at 15:06

   Presupun ca voi, cei din Faget, stiti foarte bine cine e „scenaristul” si cine e „papusarul”. Vizibili au fost actorii, elevi si asistenti.

 4. Cunoscatoarea

  13 august 2015 at 23:33

  Sanctiunile s-au dat pe principiul „DUPA FAPTA SI RASPLATA”. cred ca domnul care face acum pe eroul o fi pacatuit si el cumva…ceva…, ce ziceti domnule P.V.B. ?

 5. Alin

  14 august 2015 at 15:51

  Ce mă distrez de comentariile postate sub articolele despre BACul de la Faget. Fiecare dintre cei care le gasesc vină celor dați afară scapă și câte un detaliu intern, despre numele profilor sau altceva :)))))
  Deci și cei din inspectorat umblă pe aici pe la comentarii :))))))))))

 6. cozma

  15 august 2015 at 13:53

  „Dupa fapta si rasplata” dar la toti nu numai la uni si cei cu relati scapa.
  Pentru ca sa vizualizeze toate filmarile fiecare membru a comisiei de la ISJ le trebuia o luna de zile, deci sanctiunile s-au dat cum a dictat doamna inspector general Aura Danielescu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Decizie „bombă” în dosarul procurorului DNA care a cerut închisoare pentru Ostaficiuc, Ciuhandu, Cojocari și alți „grei” din Timișoara

Banatenii18 august 2017

Şeful clanului de romi acuzat că a cerut taxă de protecţie neagă implicarea în conflictul armat de la Lugoj

Banatenii18 august 2017

Focuri de armă pe o stradă din Lugoj. Din nou romii sunt protagoniştii scandalului

Banatenii18 august 2017

Clanurile ţigăneşti au început să se încaiere şi la Timişoara, după ce toată vara Lugojul a fost “teatru de război”

Banatenii17 august 2017

Un fost militar din Craiova, condamnat la Timișoara pentru uciderea iubitei cu 23 de ani mai în vârstă

Banatenii17 august 2017

VIDEO Imagini spectaculoase de pe traseul autostrăzii aflate în construcție, în zona Lugoj-Deva

Banatenii17 august 2017

VIDEO Primăria Lugoj a instalat camere să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie, însă i-a filmat pe cei care se “iubesc în boscheți”

Banatenii16 august 2017

Aeroportul Internaţional Timişoara sărbătoreşte pasagerul 1.000.000

Banatenii16 august 2017

Boala care face ravagii vara. Câte cazuri au fost descoperite în Timiș

Banatenii14 august 2017

VIDEO Ţiganii implicaţi în ultimul scandal cu topoare de la Lugoj sunt liberi să continue măcelul

Banatenii14 august 2017

FOTO Primăria Dumbrăviţa prezintă pixurile de 145 de lei bucata. Motivul pentru care au fost cumpărate

Banatenii14 august 2017

EXCLUSIV/VIDEO  Un nou conflict violent între ţiganii din Lugoj. BMW distrus cu toporul

Banatenii13 august 2017