Actualitate

Un milion de sticle pe an! Cum a reapărut în magazine celebrul oțet de Margina

Un milion de sticle pe an! Cum a reapărut în magazine celebrul oțet de Margina

Autoliv

Banatenii

Pentru mulți bănățeni oțetul de Margina este unul din produsele autohtone pe care le cumpără de dinainte de revoluție. Chiar dacă din fabrica de oțet de la Margina s-a ales praful, astăzi clădirea fiind o ruină, locuitorii zonei de vest pot cumpăra și în prezent binecunoscuta marca. Cetățeanul a aflat cine produce în prezent oțetul de Margina și unde se comercializează acesta.

Istoricul fabricii

Fabricia de Oțet de la Margina a fost inaugurată în anul 1912. Firma germană R.H. Mayer Mannover-Heimholz a realizat construcția ei după un proiect datat din 1910. Interessen Clotilde Chemische Industrie cumpără fabrica în 1915 și șapte ani mai târziu o modernizează introducând utilaje noi în procesul de producție.

În anul 1927 are loc un proces de retehnologizare și industria oțetului ia un avânt fără precedent, dezvoltând și localitatea și împrejurimile în care funcționa. Între 1938-1939, fabrica din Margina a electrificat întreaga zonă și asistăm la o adevărată explozie economică a zonei.

În anii ‘80 mai bine de 800 de oameni își câștigau pâine în această fabrică. În anul 2008, activitatea fabricii este oprită și mafia fierului vechi o devorează. Utilajele din cupru sunt vândute la fier vechi. Colapsul industriei din Margina are ca efect creșterea șomajului și sărăcirea oamenilor, care sunt nevoiți să părăsească zona în căutarea locurilor de muncă și a unui trai mai bun. Autoritățile locale ar fi vrut să continue fabricarea oțetului dar cum nu aveau bani să cumpere  drepturile de fabricare au renunțat.

“După ce fabrica s-a închis ne-am gândit să producem în continuare oțet dar nu am avut bani să cumpărăm drepturile de fabricare. Un brand costă foarte mult. Nu am știință ca cineva să îl fi cumpărat dar am văzut că pe piață se mai comercializează încă oțet de Margina. Nu e treaba mea să întreb cu ce drept. Sunt organe abilitate să facă acest lucru”, spune Ionel Costa, primarul comunei Margina.

Se vând 1.000.000 de sticle pe an

Fabrica de oțet din Margina s-a închis demult, dar produsul său se găsește încă pe rafturile magazinelor alimentare din țară. Ideea de a înregistra brandul la OSIM, i-a adus prosperitatea unui producător care nu avea succes cu oțetul produs sub o altă marcă.

“Când fabrica și încetat activitatea eu am înregistrat brandul la OSIM pentru că nu era înregistrat. Nefiind proprietatea nimănui nu a trebuit să îl cumpăr. Produceam oțet și înainte dar sub un alt brand. Tot oțetul se face la fel, din acid acetic, doar că în cel balsamic se mai bagă niște coloranți. Deci brandul îmi aparține și nu are nimeni ce revendica din moment ce dețin toate drepturile”, spune  Dacian Cristian, patronul firmei Sarmis Retezat  SRL.

Oțetul de Margina se produce acum la Hațeg și se comercializează în peste un milion de sticle pe an.

credit foto prinbanat.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Mafia primește informații „pe surse”. Banda de hoți care a speriat Vestul, scăpată de o „cârtiță”

Banatenii22 iunie 2017

Galerie FOTO – Cele mai scumpe apartamente din Timisoara! Cum arată penthouse-ul de 670.000 de euro

Banatenii22 iunie 2017

A furat alcool din magazin și a fost prins de polițiști. Acum merge la închisoare

Banatenii22 iunie 2017

Deținuți din cinci penitenciare românești joacă fotbal la Timișoara: „Sportul educă foarte mult”

Banatenii22 iunie 2017

Timișoara, Lugoj și mai multe comune vor avea întreruperi de curent săptămâna viitoare

Banatenii22 iunie 2017

In vizita la Isawilly, cea mai noua cofetarie si patiserie din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

Pensionarii de la Centrul pentru persoane vârstnice,,Sf. Nicolae” din Lugoj  vor face paradă în costume populare de Ziua iei

Banatenii21 iunie 2017

Ce se construieste lângă magazinul Unicarm din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

UPDATE Singurul premier pe care l-a dat Banatul după Revoluție, demis de propriul partid

Banatenii21 iunie 2017

Polițiștii și procurorii DIICOT au descins la 45 de adrese din județele Timiș și Arad

Banatenii21 iunie 2017

CONCURS: Castiga doua tricouri pictate manual de Lady Blue

Gabriel Iosa20 iunie 2017

Nokia își extinde campusul din Timișoara cu cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare din industria de telecomunicații din România

Banatenii20 iunie 2017