Inchiriere spatii Lugoj

Social

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Autoliv

Banatenii

Tânărul istoric lugojean, Oliver Gaidoş cere, într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, demisia arhitectului-şef al Lugojului, Dinel Mazilu. Gaidoş îl acuză pe Mazilu că, din funcţia de architect şef, nu a făcut nimic pentru protejarea arhitecturii oraşului şi dă exemplu o casă de pe str. Coloman Wallisch, la care tocmai se lucrează.

“O superbă casă cu fațadă în stil eclectic (Str. Coloman Wallisch, nr. 27) aflată sub loviturile ciocanelor! În condițiile în care avem un inginer în postul de arhitect al orașului care nu s-a îngrijit de menținerea și protejarea clădirilor cu valoare arhitecturală din Lugoj, ci, mai mult, prin ignoranța și pasivitatea sa a contribuit (moral și nu numai?), în timpul lungului său mandat la mutilarea, aneantizarea, vechiului Lugoj. Planul urbanistic general în care sunt delimitate zonele protejate este expirat din 2009. Așteptatul P.U.G. nu a fost adoptat nici acum, lăsând loc la o serie de interpretări soldate cu intervenții brutale în țesutul istoric. Arhitectul orașului știe doar să dea autorizații din birou! Nu l-am vazut să susțină prin acțiuni legale sau prin ieșiri publice protejarea patrimoniului arhitectural local. Lugojul are nevoie de un arhitect competent și devotat, care să înteleagă și să pretuiască arhitectura și istoria locului”, arată Gaidoş, care este angajat al Muzeului de Istorie din Lugoj.

Contactat de Cetăţeanul, Dinel Maziliu nu a comentat prea mult poziţia istoricului lugojean. “Cine este Gaidoş? Nu l-am văzut să vină vreodată, să facă ceva pentru arhitectura oraşului. Să dăm din gură suntem toţi buni. Probabil se plictiseşte la muzeu, nu are destul de lucru, dacă stă să posteze pe Facebook”, a declarant Mazilu.

Vezi comentarii (7)

7 Comments

 1. Gaidoș Oli

  11 mai 2017 at 16:18

  Desi am terminat Facultatea de Istorie, sectia Istoria Artei la Cluj, pentru ca Mazilu sa plece sunt dispus sa fac si Facultatea de Arhitectura.Din pacate va fi prea tarziu în ritmul in care se demoleaza. Ma bucur ca pot si lugojenii sa desprinda din declarația celui ce se vrea ” arhitect”, atitudinea miserupista fata de un subiect atat de important: distrugerea arhitecturii Lugojului. Oricat am incerca sa-l facem pe Mazilu sa inteleaga gravitatea situatiei – masacrarea cladirilor istorice din Lugoj inseamna si pierderea identitatii urbane – el nu dorește (din variate motive !!!) sa vada adevarul.

  • V. Streian

   11 mai 2017 at 17:45

   Atentie nu manipulati !!! Daca casele respective sunt proprietate privata, atunci d-nul arhitect nu poate face mai nimic. Proprietarii respectivelor imobile sunt raspunzatori. Deci d-le Gaidos reveniti cu precizari referitoare la cine sunt proprietarii respectivelor imobile. Doar daca Primaria este proprietar poate fi „acuzat” d-lul arhitect. In cazul in care imobilele respective se afla in zona protejata istoric, conform legii, atunci orice interventie asupra lor se face pe baza unei autorizatii. D-nul arhitect nu are nicio legatura cu aspectele sesizate de dvs. Este vorba de proprietati private pe care d-nul arhitect nu le poate „controla”.

  • Claudia

   12 mai 2017 at 8:16

   FELICITARI DOMNULE, SI VA DORESC CA DUPA TERMINAREA STUDIILOR SA VA OCUPATI DE ARHITECTURA ACESTUI ORAS FRUMOS ALATURI DE UN ALT EDIL MAI TANAR CARE ARE ALTE PRINCIPII SI VALORI..

 2. Gaidoș Oli

  11 mai 2017 at 19:28

  Stimate domnule Streian, in P.U.G exista delimitate mai multe zone de protectie, in jurul monumentelor istorice ( o distanta de 100 m in jurul celor clasate) precum si o parte din centrul vechi care pastreaza imobile cu valoarea arhitecturala de interes local. Orice modificare adusa imobilelor reprezentative aflate in acest perimetru trebuie facuta cu aprobarea arhitectului-sef in masura in care nu afecteaza specificul zonei. Va dau exemplul cel mai concludent. Casa unde s-a nascut Bela Lugosi, aflata in zona de protectie, lipita de un monument de clasa A (biserica romano-catolica) a fost demolata si inlocuita cu un fals, desi autorizatia de la Directie de cultura Timis spune clar: ” se autorizeaza refacerea acoperisului, refacerea decoratiilor originale si a culorilor”. Arhitectul trebuia sa aplice amenzi, urmate de intocmirea de dosar penal pentru distrugere, ridicarea unei constructii ilegale langa o biserica de secol XVIII. Exemplele sunt numeroase: cladiri din centrul istoric mutilate prin eliminarea arbitrara a unor ornamente sau acoperirea acestora cu polistiren (izolare termica). Au disparut elemente de feronerie si porti de lemn care contribuiau la farmecul arhitecturii din centrul orasului. Arhitectul Lugojului are toate pârghiile sa controleze acest fenomen, fie pe cale amiabila ( cea recomandata), fie prin amenzi. Nu exista vointa, nu exista interes din partea unui om care, dupa opinia mea, nu intelege pe deplin functia estetica a arhitecturii.

 3. dinel

  11 mai 2017 at 19:48

  Tupeu si lipsa de respect in raspunsul dlui Mazilu.O situatie asemanatoare a fost la parterul str.Bucegi nr.24 unde Inspectoratul in constructii a dat o decizie ca s-au executat lucrari fara autorizatie ,arhitectul orasului era obligat sa supravegheze refacerea initiala a structurii de interior a unui perete de sprijin a unui imobil istoric.

 4. Garda Lujojeana

  11 mai 2017 at 21:49

  Sustin complet pozitia domnului Gaidos, dar cred ca ar trebui sa analizam cine sunt proprietarii de imobile din zona istorica.

  Etnicii rromi detin majoritatea imobilelor, ei investesc si se bazeaza pe un venit lunar din chirii. Acesti oameni investesc sute de mii de euro si vor sa transforme toate aceste imobile in spatii comerciale.

  In aceste conditii oamenii influenti ai orasului isi doresc o marioneta pe postul de arhitect-sef.

  Domnul Boldea cand discuta cu potentii orasului trebuie sa stie ca „sluga” de la biroul de arhitectura este „nevertebrata”.

  Tocmai acesta este motivul pt. care Mazilu este mentinut, el nu comenteaza, el semneaza.

  Totusi sper ca primeste si el ceva din prada „carnasierului” Boldea.

 5. Dan777

  14 mai 2017 at 18:37

  Proprietarul de pe C. WALISCH nu are autorizatie emisa de Primarie de nici un fel . D-l Mazilu stie asta si se face ca nu stie. Verificati pe situl Primariei la rubrica autorizatii si no sa vedeti nici o autorizatie . D-l Mazilu se crede in Oltenia unde poti face ce vrei cu arhitectura.
  DEMISIA D-LE ARHITECT !!!!
  D-le Boldea chiar nu puteti face nimic ???. Nu vedeti ca acest arhitect va face de rusine si orasul acesta cu care nu are nici o treaba!!!
  DEMISIA D-LE ARHITECT

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017