Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Autoliv

Banatenii

Artistul vizual Cristian Sida a fost invitat de curatorii francezi să expună în suburbia Strasbourgului, în cel mai important muzeu de artă contemporană din Alsacia.

Cristian Sida a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, iar acum este cotat drept unul dintre cei mai mari pictori ai Europei Centrale. Expoziția sa prezintă o retrospectivă a ultimilor săi ani de creație: ”Călătorie în culori”.

Astfel, în suburbia orașului Strasbourg, la Muzeul PASO (« un loc de viață, de întâlniri, de schimburi și de creație » după cum se prezintă acest spațiu conceput pentru expoziții de amploare) Cristian Sida prezintă un număr de 42 de lucrări, picturi în tehnică mixă, de foarte mari dimensiuni, dar și unele din ultima sa serie de creație. Au fost selectate pentru acest eveniment, mărturisește artistul, opere reprezentative din fiecare etapă:  Satyricon (2006 – 2009), Vanitas Mundi, Noli me tangere (2012 – 2014), Pour les Privés d’ Amour et de Pinard (2016 – prezent ).

”Cristian Sida se află în avangarda picturii europene actuale, intense, plină de emoție și de sens. El iubește formatele mari, spectaculoase și intense; stâpânind toate tehnicile: ulei, acril, cărbune, colaje, sepia. Între abstracție și figurație, lucrările sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan și clar, uneori întunecat și negru, dar încă în viață”, notează organizatorii expoziției de la Muzeul PASO.

Vernisajul va avea loc marți, 26, septembrie, în prezența directoarei Muzeului PASO, Anne-France Boisennin, și a celor mai importanți colecționari din Franța, Germania, Elveția și România. Expoziția va rămâne deschisă până pe 21 octombrie.

”Vreau să colorez fără limită. Culoarea este congenitală pentru limbajul desenului”, spune artistul. Din abstracțiunile sale pline de culoare, uneori apar un corp, o față, un craniu, într-un tablou sensibil care reflectă, deopotrivă putere și fragilitate, constructivism sau instinct.

Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani.  Cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ, artistul este, de mulți ani, pe jumătate rezident în Franța unde participă la proiecte de anvergură. Pe lângă numeroase expoziții și prezențe în galerii franceze, în urmă cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

Anul trecut a fost recompensat cu „Premiul pentru pictură” al Uniunii Artiștilor Plastici din  România, în cadrul Salonului Național de Pictură, ediția 2015. Doctor în arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida, francofil declarat, este conferențiar la Facultatea de Arte și Design  din cadrul Universității de Vest Timișoara.

”Pe pânzele mele coapte viața își plimbă cuvintele altfel, și îmi dau seama ca totul abia acum începe. Cu mulți ani în urmă, fostul meu profesor, Romul Nuțiu, mi-a spus că voi ajunge artist la 42 de ani. Mă gandesc la Serge Gainsbourg și la Nuțiu dimineața, la prânz și seara; am 43 de ani și sunt băiat”, mărturisește Cristian Sida.  Este un artist al cărui crez e simplu: ”Să pictez cu sufletul la gură, asta înseamnă pentru mine sinceritatea maximă în artă.  Îi mulțumesc prietenului meu Jean Howiller pentru ideea de a expune într-una din cele mai frumoase și moderne săli în care am avut ocazia să îmi prezint lucrările până în prezent”.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Banatenii24 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017

Pe o stradă din Timișoara vor fi expuse instalații și sculpturi de mari dimensiuni în cadrul proiectului Instalart/ Sculptura/000

Banatenii30 august 2017