Actualitate

Trei sute de locuitori din zona Lugoj-Făget, proprietari pe Autostrada A6

Trei sute de locuitori din zona Lugoj-Făget, proprietari pe Autostrada A6

Autoliv

Un caz uluitor se petrece la limita hotarelor dintre Lugoj și Coșteiu. Statul Român a început procedurile de expropriere pentru pământul unde astăzi rulează autovehicule pe Autostrada A6, însă nu le-a finalizat. Așa s-a ajuns ca trei sute de terenuri peste care a fost construită Autostrada să nu fie proprietatea Statului Român, cum ar fi normal, ci sunt în continuare în posesia vechilor deținători care au acasă titlul de proprietate pe teren.

Dacă e să ducem cazul la absurd, oricare dintre aceștia poate să facă ce dorește pe propriul teren, adică ne-am putea trezi într-o bună zi că cineva își construiește o colibă sau își pune porumb pe autostradă și are tot dreptul legal să o facă.

Totul a început în anul 2012 cu emiterea HG. 203 prin care se stabileau proprietarii, suprafețele și sumele pentru pământurile care urmau să fie expropriate. Iar totul acolo s-a oprit din punct de vedere legal. În schimb constructorul, cu permisiunea CNADR, a intrat în terenuri cu buldozerele și a început construcția Autostrăzii care a fost finalizată și dată în folosință în 2014.

”Ieșim în stradă și blocăm autostrada”

Dacă în alte situații, proprietarii au fost chemați la primăriile aparținătoare și li s-au plătit și banii, în cazul prezentat de noi deținătorii de teren nici nu au fost înștiințați oficial despre expropriere, nu li s-a emis niciun act de expropriere, totul a rămas la emiterea acelui HG 203/2012.

”Într-un stat de drept proprietarul poate fi expropriat doar după o justă și prealabilă despăgubire. Terenurile sunt munca bunicilor noștri. Pe lângă că s-a stabilit de plată un preț derizoriu și discriminator de 1,14 lei pe mp, până la data în care vorbim nu s-a plătit nimic. Putem spune că este aproape o naționalizare. Este un abuz de putere al Statului Român. Noi ne-am adresat inclusiv la Președinția României. Apoi am scris la Guvern care a transmis problema la Prefectura Timiș. Aceștia au trimis la Drumuri și Poduri la Timiș, când exproprierea ține de Guvern. Noi oricum vom ieși în stradă și blocăm autostrada, dacă nu se rezolvă ne adresăm Parlamentului Europei”, ne-a declarat Lucia Mladescu, unul din sutele de proprietari.

În aceeași situație se află și Zoltan Baranyai:

”Mi se pare că e o intrare abuzivă pe terenul meu. Eu am titlul de proprietate al terenului. Mie mi-a luat destul de mult, două lanțe pe lungime. De bani nu se știe nimic de ani de zile”.

Primăria Coșteiu, 30 de hectare

Mai mult, când s-a surpat autostrada câțiva proprietari au fost chemați de Tirrena Scavi (n. red. constructorul autostrăzii A6) la primăria Coșteiu ca să îi anunțe că mai vor să ia teren pentru a se schimba unghiul de taluzare.

Primăria Coșteiu are și ea 66 de terenuri neexpropriate în suprafață de aproximativ 30 de hectare.

”Avem și noi pământ pe Autostrada A6. Am făcut solicitare la CNADR să clarifice situația, dar nu ne-au dat niciun răspuns. Iar la oameni, nu doar că le-au luat pământurile, dar le-au distrus și culturile, au trecut cu tăvălugul peste munca lor”, este precizarea făcută de primarul Petru Carebia.

DRDP – ”se reface hotărârea de guvern”

Cum de la Biroul de Presă al CNADR nu am putut afla informații în timp util, ne-am adresat compartimentului care se ocupă de terenuri în cadrul DRDP Timișoara. De aici un funcționar ne-a explicat că ”se reface HG-ul pentru că erau niște probleme cu terenurile între Lugoj și Coșteiu. S-au suprapus cele două localități și se refac documentațiile, se reface tot. Se clarifică partea de cadastru și se pare că va fi refăcută și evaluarea. Durează cam un an până apare altă hotărâre de guvern”.

În prezent, șoferii camioanelor și autoturismelor care tranzitează zona nu au nici cea mai mică idee că circulă pe terenurile unor proprietari privați care i-ar putea scoate oricând afară sau le-ar putea percepe taxe din 10 în 10 metri.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. victor L

  11 august 2015 at 18:54

  Cita ipocrizie si ceva mult mai rau:
  @ Andrusca Drea
  „Daca aveam teren acolo il donam pentru construcția viitorului, pentru viitorul copiilor al nepoților”
  Da` cine te opreste, @ Andrusca Drea, daca esti atit de larga la inima, sa cumperi loturile alea si apoi sa le „donezi pentru viitorul copiilor si nepotilor”
  Nu te opreste nimeni, dar ai vrea sa doneze altii pentru „bunatatea ta”.
  😛

  • Mladescu

   17 august 2015 at 19:31

   Stimata doamna Andrusca Drea nu v-ati donat deja proprietatiile pentru viitorul copiilor si nepotiilor dumneavoastra??? Numai atunci are farmec pentru nepotii dumneavoastra, cand sunteti prima donatoare, ca asa din gura…. Asteptam actele dumneavoastra de donatie, sa le puneti la vedere!!! Va gasiti multi profesori de Educatie Civica, dar faptic… daca s-ar vorbi despre proprietatiile dumneavoastra, nu v-ati mai elogia ca sunteti o Mare Binevoitoarea.

 2. Pingback: [VIDEO&FOTO] Revoltă pe autostrada Lugoj-Balinţ! Proprietarii de terenuri acuză statul de abuz – Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi

Banatenii24 iulie 2017

RATT devine istorie. Timişorenii vor circula cu autobuze şi tramvaie ale STPT

Banatenii24 iulie 2017

Aproape 400 de şoferi au fost penalizaţi. Cei mai mulţi au primit amenzi pentru viteză

Banatenii24 iulie 2017

EXCLUSIV Conflict reizbucnit între clanurile ţigăneşti din Lugoj care au vrut să se măcelărească

Banatenii21 iulie 2017

Pistolar urmărit în Germania, prins în Timiş. A fost reţinut şi va fi repatriat

Banatenii21 iulie 2017

O tânără de 24 de ani, din Timiş, căutată de poliţişti pentru că nu s-a mai întors acasă de două zile

Banatenii21 iulie 2017

La Buziaş funcţionează una dintre cele mai bune şcoli de piloţi din ţară. Aero West oferă pregătire pentru o gamă largă de licenţe şi calificări de zbor

Banatenii21 iulie 2017

Sete mare! Un tânăr din Timişoara s-a alimentat de la benzinărie cu băutură, pe care nu a plătit-o

Banatenii21 iulie 2017

Panică pe linia ferată. O locomotivă care a luat foc din cauza unui furtun de ulei nu a putut fi „ruptă” de vagoanele pline cu gaz pe care le tracta

Banatenii20 iulie 2017

Un nou show aviatic în apropiere de Lacul Surduc. Ziua Aviaţiei este marcată în satul lui Traian Vuia

Banatenii20 iulie 2017

Un IT-ist din Timişoara primeşte de la Statul Român peste 5.000 de euro, despăgubiri morale şi materiale, pentru că a lovit un câine pe autostradă

Daniel Dancea20 iulie 2017

Toate explicaţiile despre cum “s-a rupt” trenul Timişoara-Bucureşti, la Radomireşti. Culmea e că nu sunt oferite de CFR!

Banatenii19 iulie 2017