Inchiriere spatii Lugoj

Social

Trei reţete originale pentru gătit carnea de miel de la Uica Mihai, cel mai cunoscut bucătar din Banat

Trei reţete originale pentru gătit carnea de miel de la Uica Mihai, cel mai cunoscut bucătar din Banat

Autoliv

Uica Mihai este cunoscut în Banat şi nu numai, pentru reţetele sale originale. Pentru că mulţi români gătesc în aceste zile carne de miel, vă oferim trei dintre cele mai interesante reţete pentru acest tip de carne, pe care Uica Mihai le prezintă în stilul neaoş cu care v-a obişnuit.

Miel fript pe sponci

Să iei pulpa mielului, grasă și frumoasă ca fraga și cu migală și grijă să îi scoți oasele, că de ele nu ai nevoie.

Apoi fă un baiț scurt în mojar bătut cu pisălogul din: o crenguță de rozmarin, o foaie de dafin, o linguriță de boabe de piper, una de ardei iute uscat și o lingură vârfuită de sare.  Adaugă ulei și un strop de zeamă de lămâie și omogenizează bine, să îți iasă un baiț de consitența mierii.

Iar cu el freacă bine carnea și maseaz-o bine de tot. Ai grijă să ajungi prin crestăturile prin care ai scos oasele și frământă fără milă ca să se pătrundă carnea bine. Las-o un ceas în frigider, apoi pune o tavă încăpătoare pe flacăra aragazului, toarnă în ea ulei cam de jumătate de deget și la foc iute frige pulpa mielului ținută în clește și furculița de grătar, ca să se rumenească pe toată părțile, prinzând o crustă impermeabilă. Pentru asta focul trebuie să fie foarte iute, uleiul aproape să fumege, iar voi să nu vă ardeți degetele.

Și când ai rumenit carnea, pune- o fără să o scurgi într-o tavă de copt și bag-o în cuptor la 180 de grade, cu puțin lichid drept adaos. Poate să fie apă chioară subțire și nu prea multă , numai cât să facă damf cărnii. Observați că nu adăuăgm usturoi sau alte mirodenii, numai chioara aia de apă și la 170 de grade Celsius, coacem pulpa timp de un ceas, răsucind-o din zece în zece minute de pe o parte pe alta. Acum facem proba fripturii, împungem carnea în partea ei cea mai groasă cu o frigăruie de lemn uscată și dacă frigăruia iese afară curată, gata !

Scoatem tava din cuptor, o acoperim cu ștergare curate și o lăsăm la odihnit un sfert de ceas.

Ce să vă mai învăț?

Cum se mănâncă?

Asta să o credeți voi…

 Stufat de miel cu praz

Este o bucată în trupul mielului pe care eu o socotesc trufanda şi ca un mâncău sadea ce sunt, nu o împart cu nimeni şi o ţin numai pentru mine. Gâtul, cu carnea de-abia înfiripată are dulceaţa şi nevinovăţia mieluţului pe care noi ca nişte nemernici şi nesimţiţi îl furăm de lângă mama lui şi îl punem în cratiţă.
Dar dacă mieii ar fi umblat în două picioare şi ar fi alergat după noi cu satârul?
Bandiţi mieii ăştia…
Deci iau bucata de gât a mielului şi o tai cu toporişca în rondele. Osul e moale şi dulce şi trebuie întodeauna când îl pui în farfurie, bine ros şi bine supt. Altfel se cheamă că nu ai mâncat miel, ci doar te-ai jucat de-a friptura.
Şi pui feliile de gât într-un baiţ făcut din iaurt, sare, piper şi usturoi dat prin mojarul de piatră. Să stea mielul acolo trei ceasuri este cuvenit şi tu între timp poţi să mai bagi lemne în sobă, să te joci cu câinii cărora le miroase a friptură în bucătărie şi mai bea o bocală de vin în aşteptare. Că nu trebuie să te grăbeşti şi să sminteşti mâncarea.
Între timp pe foc fierbe oala cu ciorbă în care ai pus coasta şi căpăţâna mielului, laolaltă cu legume de la pungă şi din borcan, în tava cea mare ai o pulpă din spate frecată cu usturoi şi lămâie ca să-i piară mirosul pentru mulţi nesuferit, iar măruntaiele s-au făcut tocăniţă cu ceapă şi au şi fost mâncate cu mămăliguţă fierbinte la fruştiuc.
Ai uitat că astăzi e ultima zi de slastă şi că de mâine începe postul şi şase săptămâni s-a zis cu bucuria cărnurilor din farfurie?
Aşa că dacă a stat mielul în iaurt, îl scoţi afară şi îl laşi să se scurgă bine pe o sită.
Şi apoi scurse, feliile de gât vin trase o dată prin ulei ca să prindă rumeneală şi o să treacă la loc pe o farfurie.
Şi vine rândul prazului pe care îl tai o dată în bucăţi late de o palmă bună pe care apoi le împarţi pe lung în patru. Să ai sferturi serioase cu miros de câmp pe care le pudrezi cu sare, piper, şi făină albă din belşug. Şi le pui să se pârpălească niţel la foc iute în ulei. Vor fi ruginii la culoare şi cu miezul încă tare. Şi atunci într-o cratiţă închipuieşti din el un pat pe care aşezi bucăţile de gât de miel iar deasupra mai faci încă un acoperământ din bucăţi rumene de praz. Şi torni iaurtul de la marinată pe deasupra, mai razi o jumătare de lămâie de coaja ei peste, adaogi o crenguţă de cimbru, ceva piper boabe şi un ardei iute aşa întreg. Se cuvine să mai adaogi şi un pic de apă călduţă fiindcă iaurtul e prea gros şi să pui oala cu capac să fiarbă înăbuşit pe marginea plitei fără să bată flacăra pe ea. Şi oala va mocni acolo un ceas bun până carnea se înmoaie bine. Şi când o scoţi în farfurie va avea alai de foi transparente de praz şi sosul gros o să stea mai mult ca frişca lângă carne. Iar aici să ai garnitură se cuvine o mazăre verde din congelator, doar puţin blanşată şi o salată verde stropită cu ulei şi lămâie.
N-o să poţi mânca prea mult şi o să gâfâi, fiindcă ai dat iama mai devreme şi în tocăniţă şi în ciorbă şi în friptura din tavă, dar merită doar să îţi bucuri cerul gurii şi simţurile, fiindcă ţi-am spus, de mâine ai pus-o.
Treci la pâine cu ulei şi ceapă, că e post şi ţine şase săptămâni.
Au viaţa mea!

 Miel fiert în bere

De pe gardul vecinului mi-a sărit în curte un motănel. Sperios şi bălţat, s-a ascuns întâi printre frunzele de sfeclă tolănit la soare, apoi a venit până supt prunii cei mari unde mă ascund eu la umbră să citesc şi să mă bucur de lumina filtrată a după amiezii.
Ştiţi cum stau pisicile în poza aceea de statuetă egipteană, cu coadă făcută colac în jurul picioarelor. Motănelul s-a aşezat indiferent la mârâitul căţeluşei biba şi m-a privit în ochi.
Parcă spunea: ce faci băi pungaşule, nici nu mă bagi în seamă?
Aşa că am strigat-o pe numele universal, adică pis-pis şi mi-a sărit în braţe elastică şi fulgerător de aeriană. Nu am apucat să o mângăi că a fugit din nou în poziţa aceea egipţiancă şi iară mi-a reproşat din priviri: Ţine-ţi căţeaua să nu se dea la mine, că o gherăi de nu se vede !
Şi iarăşi mi-a sărit în braţe.
Biba doar a scheunat şi a fugit în casă să o cheme pe Nemţoaica.
M-a pârât la ea că am musafiri din neamul pisicesc şi nemţoaica a venit să ne vadă musafirul..
Acum pisoaica (e mâţă prunculiţă) e în bucătărie, bea lapte din farfuria cu chenar a motanului Mutulică şi se pare că familia noastră a crescut.
Mi-e oarecum indiferent, o mâţă în plus nu strică la casa omului dar nici nu prisoseşte.
Aşa că închid ochii şi visez de supt pruni că sunt şi eu un motan cu musteţi şi mă plimb pe garduri şi prin cele poduri păienjenite.
Numai lapte din farfuriaoră nu vreau, mă gândesc de ce oare mâţele nu beau şi ele bere, ca tot omul ?
Şi că veni vorba, am gătit aseară miel cu sos de bere, vă învăţ şi pe voi cum.
Am avut carnea de pe pulpa unui mieluţ, uitată în congelatorul pe care nemţoaica l-a dezgropat de gheaţă ca să facă loc pentru ceva pungi cu mazăre şi leuştean frunze.
Şi era mielul acela gata tranşat în porţii de două sute de grame, cine ştie ce am vrut eu să fac cu el.
Am înghiţit în sec şi am rumenit bucăţile de carne în ulei bine încins, apoi le-am scos să se odihnească pe o farfurioară.
Şi în sucul rămas în tigaie am am presărat boabe de muştar, felii de păstârnac şi amj turnat un sfert de litru de bere. Am potrivit gustul din sare şi piper, am mai adăugat două cuişoare şi o foaie de dafin şi am lăsat să scadă sosul pe jumătate. Apoi am pus carnea friptă la loc în cratiţă, am mai stropit-o cu bere, am mai adăugat o crenguţă de rozmarin şi când am socotit că e carnea moale pentru gingiile mele de moş, am pus o scafă întreagă de salată verde tăiată fâşii. Şi s-a morcelit slalata şi sosul a dat să sfârâie, aşa că am tras cratiţa de pe foc, am pus capac deasupra şi am pregătit o farfurie de prezentare, plină ochi cu cartofi noi fierţi în apă cu chimion. Carnea cu sosul amar-picant a venit deasupra şi am chemat-o pe Nemţoaică să ne înfruptăm.Dar ea mi-a comentat că astăzi mănâncă numai verzituri din grădină făcute salată şi lângă ele pită prăjită şi apă cu lămâie.
Cică nu o mai cuprind fustele.
Eu ştiu asta de mult, dar mi place de ea aşa, durdă şi cu pliuri, femeie în toată puterea cuvântului, în stare să ia singură pe sus fotoliile din sufragerie şi masa, când schimbă covoarele şi nu mai mă tulbură pe mine cu corvezi nedemne de un bărbat.
Vă las acum că iar a venit miţoaica bălţată să mi se culcuşească în poală şi mă gândesc cum să i dau nume, findcă sigur, nu a venit doar în vizită, ci ca să rămână.
A auzit ea că sunt bucătar şi că la mine în casă e trai pe vătrai !

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017