Actualitate

Toți utilizatorii de apă și canalizare trebuie să-și schimbe contoarele pe cheltuiala proprie

Toți utilizatorii de apă și canalizare trebuie să-și schimbe contoarele pe cheltuiala proprie

Autoliv

În weekendul precedent a avut loc la Geoagiu-Băi o întrunire a operatorilor de apă și canal din Vest. Tema a fost aplicarea ultimelor modificări ale legii 241/2006.

După ce a primit clarificări de la factorii decizionali, directorul Meridian Iosif Groza a stat de vorbă cu redactorul Cetățeanul pentru a transmite populației noile norme ce vor fi aplicate de societatea pe care o conduce.

Un singur tip de contor wireless pe tot orașul

Primul aspect este legat de schimbarea tuturor contoarelor din Lugoj, pe cheltuiala beneficiarilor, și nu a Meridianului, cu unele wireless.

”Aceste noi contoare costă aproximativ 150 de lei și sunt citite de la distanță, fără ca angajatul nostru să mai deranjeze beneficiarii contractelor de furnizare a apei. Acesta va putea face citirea de la ușă. Un aspect extrem de important care trebuie luat în seamă este acela că există mai multe firme producătoare de contoare din acestea și pentru a nu fi nevoiți ca noi, Meridianul, să avem zeci de cititoare pentru fiecare tip, să discutăm ca toată lumea să achiziționeze un singur tip. Bineînțeles după ce vom cere oferte de la furnizori și le vom discuta într-o ședință sau mai multe cu asociațiile de proprietari”, explică Iosif Groza.

Conform managerului, această măsură se va aplica undeva de la începutul lui 2016, însă până la montaj va trebui ca în ultimele luni din 2015 să se ajungă la un acord. De asemenea, contorul de apă aferent proprietăţii individuale se va verifica metrologic la scadenţă, pe cheltuiala utilizatorului. O altă măsură impusă de lege este existența unui contor la intrarea apei în bloc și facturarea diferenței de la suma contoarelor personale către utilizatori.

”Dacă în bloc intră 100 mc să spunem, iar suma contoarelor din apartamente este 80 mc, pentru restul de 20 de metri cubi suntem obligați să emitem facturi separate suma fiind împărțită egal la numărul de apartamente din clădirea respectivă”, precizează Groza.

În prezent, blocurile din Lugoj unele au contor general, altele nu, iar la unele este stricat.

Ieșire din asociație doar cu acordul membrilor

Una dintre măsurile ușor ciudate este aceea de a impune ca la ieșirea unui utilizator dintr-o asociație de locatari care plătește pentru el apa, să fie obligat să primească acordul tuturor membrilor asociației pentru acest lucru, într-o adunare generală.

Factura cu titlu executoriu, sperietoarea datornicilor

Cea mai importantă modificare pentru Meridian este aceea că nu mai trebuie să ajungă în instanță cu datornicii mai vechi de 60 de zile, ci poate să trimită direct factura la executorul judecătoresc.

”Prima etapă în cazul datornicilor, ca și acum, este somația. Dacă nu plătesc nici atunci, factura se dă unui executor judecătoresc ce va începe executarea silită a datornicului până când noi ne recuperăm suma. Inițial pune poprire pe conturile bancare, apoi vinde din bunuri pentru a acoperi arieratul. Interesant va fi că pentru o datorie de trei luni la bloc, spre exemplu, care ar însuma 150 de lei, proprietarul va plăti mai mult suma impusă de executor (aproximativ 350 lei) decât datoria în sine”, notează directorul Meridian.

Utilizatorul mai este obligat să permită accesul operatorului pe proprietatea sa, în cazul suspiciunii de fraudă, pentru verificarea integrităţii contoarelor şi a funcţionării instalaţiilor interioare de apă, în termen de cel mult 48 de ore de la solicitare, sub sancţiunea facturării în sistem pauşal în 5 zile de la notificarea scrisă; utilizatorul individual nu este exceptat şi de la aplicarea altor sancţiuni prevăzute de lege în cazul în care se constată violarea sigiliilor aplicate contoarelor sau robinetelor sau orice alte acţiuni care pot denatura corectitudinea consumului înregistrat de contor.

Introducerea canalizării, obligatorie

O altă prevedere impune tuturor celor care consumă apă să fie legați la canalizare. Aceasta va afecta mai mult locuitorii de la sat, unde în ultimii ani s-au introdus rețele de apă și canalizare, însă nu toată lumea s-a legat la canal.

”Obligarea populației la legarea în canalizare vine din cauză că o stație de epurare este construită pentru un debit minim, oricare ar fi el. Dacă doar 10% din populație se leagă la canalizare, debitul nu este întrunit și nu pornește stația respectivă. Asta înseamnă că apele din canal intră în râuri sau pâraie fără să fie epurate, iar Garda de Mediu amendează operatorul de apă/canal”, mai explică Groza.

În plus, primăriile de comune vor fi obligate să scoată de sub directa subordonare a primarului serviciile de furnizare a apei și de canalizare.

”În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile administraţiei publice locale vor proceda […] la reorganizarea compartimentelor funcţionale fără personalitate juridică, organizate în structura aparatului de specialitate a primarului […] în servicii publice de interes local cu personalitate juridică organizate în subordinea consiliilor locale”.

Modificările Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare au intrat în vigoare de la 1 august 2015.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

 1. Marius Martinescu

  2 octombrie 2015 at 12:54

  Cred ca d-l Groza era inca „euforic” dupa sederea la Geoagiu-Bai!Mai
  putin si va obliga toti lugojeni sa cumpere contoare(si nu numai)de
  la magazinul propriu!?
  Cand va reveni cu „picioarele pe pamant” poate ii aminteste cineva
  ca raspunde de calitatea apei livrata oamenilor.Atentie sprijinul
  politic(si nu numai)al primalui se apropie de final…!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

EXCLUSIV Conflict reizbucnit între clanurile ţigăneşti din Lugoj care au vrut să se măcelărească

Banatenii21 iulie 2017

Pistolar urmărit în Germania, prins în Timiş. A fost reţinut şi va fi repatriat

Banatenii21 iulie 2017

O tânără de 24 de ani, din Timiş, căutată de poliţişti pentru că nu s-a mai întors acasă de două zile

Banatenii21 iulie 2017

La Buziaş funcţionează una dintre cele mai bune şcoli de piloţi din ţară. Aero West oferă pregătire pentru o gamă largă de licenţe şi calificări de zbor

Banatenii21 iulie 2017

Sete mare! Un tânăr din Timişoara s-a alimentat de la benzinărie cu băutură, pe care nu a plătit-o

Banatenii21 iulie 2017

Panică pe linia ferată. O locomotivă care a luat foc din cauza unui furtun de ulei nu a putut fi „ruptă” de vagoanele pline cu gaz pe care le tracta

Banatenii20 iulie 2017

Un nou show aviatic în apropiere de Lacul Surduc. Ziua Aviaţiei este marcată în satul lui Traian Vuia

Banatenii20 iulie 2017

Un IT-ist din Timişoara primeşte de la Statul Român peste 5.000 de euro, despăgubiri morale şi materiale, pentru că a lovit un câine pe autostradă

Daniel Dancea20 iulie 2017

Toate explicaţiile despre cum “s-a rupt” trenul Timişoara-Bucureşti, la Radomireşti. Culmea e că nu sunt oferite de CFR!

Banatenii19 iulie 2017

VIDEO Tinerii cântăreți care au făcut senzație în centrul Timișoarei. Robu a fost impresionat și s-a oprit să îi asculte

Banatenii19 iulie 2017

Servicii Complete pentru Nunta sau Botez, Dj, Foto-Video, Schela de Lumini si Fum pentru Dansul Mirilor (P)

Banatenii18 iulie 2017

Controale pe şantierele de la autostrăzi: calitatea slabă a materialelor, mobilizarea insuficientă a constructorilor şi lucrări neconforme proiectului

Banatenii17 iulie 2017