Social

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Autoliv

Ministerul Sănătății a dat publicității o statistică „alarmantă” în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate în țară. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii sub un an au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât îngrijorătoare. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Județul Timiș nu are puține cazuri. De la începutul anului s-au înregistrat 71 de cazuri de copii cu rujeolă și un deces.

Aproape 100 de părinți au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în luna iulie, din 360 de copii care împlineau un an și trebuiau vaccinați, 95 nu au fost imunizați. Motivul este reprezentat de refuzul părinților, scris. Medicii fac apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor.

„Toate campaniile antiagresive împotriva vaccinării au dus la această situaţie gravă de epidemie de rujeolă declarată de Ministerul Sănătăţii la noi în ţară. Şi la nivelul cabinetului nostru, în ultimii doi ani, au fost părinți care au refuzat vaccinarea, în special cu acest vaccin ROR care imunizează pentru rujeolă, rubeolă şi oreon”, a declarat Dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.

De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă şi cu privire la gravitatea bolii şi la consecințele neefectuării vaccinului.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă foarte gravă care apare la copiii mici. Debutează cu febră, rinoree, strănut sau tuse persistentă, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lăcrimare, stare de moleșeală. Perioada de incubație, adică intervalul de timp dintre momentul infectării și cel al apariției primelor simptome, se încadrează între șapte și 18 zile. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după opt și 12 zile de la momentul infectării cu virusul rujeolic”, a mai adăugat Dr. Emanuela Năsuia.

DSP Timiș a primit, la începutul lui 2016, 13.388 de doze de vaccin antirujeolic (ROR), apoi încă o tranșă de 4.000. La începutul lunii septembrie, în farmacia DSP Timiș existau 8.508 doze.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Când şi cum se administrează vaccinul ROR?

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. Cristinel Furdean

    1 iulie 2017 at 3:37

    O sa aveam vreodata o statistica care sa arate ciți copii au murit sau au ramasi bolnavi pe viața din cauza vaccinurilor?

  2. Robi

    1 iulie 2017 at 22:41

    Este normal sa refuze vaccinarea. Cei mai vinovati sunt medicii care nu informeaza corect parintii. Sunt medici care te sfatuiesc ca e buna vaccinarea si sunt alti medici care recomanda sa nu vaccinezi copii. Ministerul Sanatatii ar trebui sa faca niste pliante si acolo sa se specifice clar, pe baza studiilor, de ce e buna vaccinarea si ce riscuri pot aparea. Fara o informare transparenta vor fi tot mai multi care nu vor accepta vaccinarea si e ceva normal…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017

Şase tineri au fost opriţi de poliţişti doar cu ajutorul focurilor de armă. Încercau să scape după ce au fost prinşi în flagrant la un furt

Daniel Groza12 iulie 2017