Inchiriere spatii Lugoj

Opinii

Toamna se numără … ouăle!

Toamna se numără … ouăle!

Autoliv

Banatenii

A venit toamna şi ar trebui să mă bucur de miresmele şi culorile ei, să mulţumesc cerului pentru roadele pământului, dar nu-mi mai vine să fac acest lucru. Starea de lehamite postdecembristă, instaurată de politiceni pe plaiul mioritic, a declanşat mutaţii şi în comportamentul meu. Nici măcar melancolia celui de al treilea anotimp nu mă mai bântuie. Nu sunt un frustrat şi niciun nostalgic al vremurilor demult apuse. Sunt doar un optimist moderat, ancorat într-o realitate caraghioasă.

Cu alte cuvinte, aş râde dacă nu ar fi de plâns, dar nici nu pot plânge, pentru că totul este de râsul lumii. După mai bine de un sfert de veac, trăitor într-o democraţie originală, largă până la lăbărţare, trebuie să fiu idiot ca să nu pricep că zicerea – Toamna se numără bobocii! –  e răsuflată şi că în al şaptesprezecelea an al mileniului trei, tot românul  trebuie să ştie că toamna se numără  ouăle!

Dacă în urmă cu câţiva ani, poporul era chemat să numere ouăle politicianului Adrian Năstase, iată că a sosit şi ziua în care politicul este îndemnat să numere ouăle poporului. Chemarea a fost adresată confraţilot săi de către Varujan Vosganian, într-o postare pe Facebook. Vigilenţa sa fără margini, pusă în slujba ţării,  reclamă autoconsumul românilor, fenomen care, în opinia lui, constituie evaziune fiscală în masă,  evaziune ce văduveşte bugetul de multe miliarde de lei. Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, scăpat  de două ori de către plenul senatului de urmărirea penală a DIICOT, are o revelaţie mistică în urma tratamentului cu  mir şi acatiste, cu care şi-a spălat păcatele corupţiei, şi denunţă poporul evazionist.

Din preaplinul  inteligenţei sale, dezvoltă teoria cuibarului şi afirmă cu mânie proletară că: „brazdele, cotețele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de cincizeci de bani !”. Brrrrr… Simt cum mi se face pielea de găină. Parcă o şi văd pe nana Veta de la Cucuieţii din Deal cum se furişează în miez de noapte  spre poiata găinilor şi ia două ouă din cuibar, pe care apoi le frige în tigaie, nedeclarând la împărăţie că le-a mâncat fără să plătească impozit statului.

De nea Gheorghe de la Cocomârla, care îşi confecţionează singur cozi de sapă în atelierul său din fundul curţii, şi care în marea lui nemernicie, nu plăteşte niciun ban statului pentru asta, nici nu mai ştiu ce să zic. Sunt mut de indignare. Coteţarul Vosganian şi-a dat seama că bătrânii ăştia cu feţele lor nevinovate comit adevărate acte de nelegiuire. Ar trebui să i se pună poporului botniţă, ca în romanul lui Zaharia Stancu. Să nu poată mânca mujicul când vrea, cum vrea, şi mai ales, ce vrea. Să nu uite mămăligarul, ţopârlanul şi opincarul de pe plai că, după Varujan Vosganian şi alţi nemernici ca el, toamna, nu se mai numără, ca odinioară, bobocii, simbol al roadelor bogate şi al bunăstării unui popor, ci… ouăle sărăciei!

Dan TIMARU

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Opinii

Cine-a pus Tel-Drumu’-n drum?

Banatenii17 noiembrie 2017

Strada tropăie, iar guvernul ţopăie

Banatenii9 noiembrie 2017

Românie, Românie…ies hoţii din puşcărie

Banatenii30 octombrie 2017

Guvernul Hagi Tudose taie coada la pisică

Banatenii23 octombrie 2017

Furtună în oala de noapte

Banatenii16 octombrie 2017

Dezonorarea cetăţenilor de onoare

Daniel Groza1 septembrie 2017
Shutterstock

De ce se tem oamenii cel mai mult. Ce recomandă psihologii

Banatenii28 august 2017

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Daniel Dancea22 august 2017

Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente

Daniel Groza22 august 2017

Cum te lasă ENEL să arzi în casă, fără nici cea mai mică remuşcare. Această companie îşi bate joc de abonaţii săi

Daniel Groza2 iulie 2017

OPINII – Cât de grindeni sunt bănăţenii ?

Banatenii19 iunie 2017

Cetățeanul trece la nivelul următor. De ce devenim banatenii.ro

Daniel Groza17 iunie 2017