Social

Țărani fără pensii și asigurări medicale, uitați de statul român

Țărani fără pensii și asigurări medicale, uitați de statul român

Autoliv

Banatenii

Situația disperată a țăranilor rămași la bătrânețe fără pensii și asistență medicală pare să nu preocupe prea tare pe cei care conduc destinele țării. După o viață de muncă acești oameni se întreabă dacă ei mai sunt cetățenii României și dacă le mai pasă guvernanților de existența lor. Trandafir Vizeștean, din satul Bunea, la cei 72 de ani ai săi, se vede ajuns la bătrânețe fără pensie și asigurare medicală.

„Am muncit toată viața la pământ. În anul 1962 la noi s-a făcut tovărășie. Pentru că eu nu am vrut să mă înscriu, comuniștii mi-au luat pământul și mi-au dat undeva la marginea satului o parcelă, unde mistreții ne distrugeau recolta. Doi ani mai târziu s-a desființat tovărășia și mi-am recăpătat pământul părintesc. De atunci și până în prezent l-am cultivat și am dat țării mii de tone de pâine și carne. Nu am plătit cei 40 de lei contribuția la pensie. Era mult și veniturile erau mici. După ce a căzut comunismul am plătit doar asigurarea medicală. Ajuns la anii de pensie mi s-a spus că nu mai trebuie să plătesc sănătatea iar acum am aflat că nu mai sunt asigurat.  O perioadă fiica mea m-a trecut pe asigurarea ei, apoi a venit o lege care interzicea acest lucru. Ca să putem trăi, trebuie să muncim și la bătrânețe, când de fapt ar trebui să ne odihnim oasele trudite. Dacă cultivăm cele 8 hectare de pământ statul ne obligă să plătim impozite uriașe iar ajutor social nu primim pentru că avem pământ. Lege nu se aplică egal la toată lumea. Sunt cazuri în care unii primesc pensie și sunt asigurați. Noi suntem robi în această țară. Mă întreb dacă mai suntem cetățenii acestei țări pe care am hrănit-o prin truda noastră de o viață. Fac un apel către clasa politică și le reamintesc că existăm și noi”, spune Trandafir Vizeștean, țăran din satul Bunea, județul Timiș.

Legea spune că, în situația agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii și asigurări sociale și reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuția minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate. Întrebarea este ce ne facem în cazul în care concetățenii noștri nu îndeplinesc această condiție, îi lăsăm să moară?

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Bunicu'

    22 august 2016 at 0:44

    Uita sa spuna ca are peste 200 de stupi. Vrea sa i se dea dar el sa nu dea nimic in schimb….A trsait toata viata privat, acum sa plateasca serviciile….

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017