Lugojeanul

Social

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Autoliv

Banatenii

Situaţie extrem de gravă la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Timişoara, care nu îşi mai poate desfăşura activitatea din cauza defecţiiunilor tehnice şi a lipsei de materiale specifice.
Printr-un comunicat de presă, şefii secţiei informează că în sălile de operatie clima specială, laminara, veche de 22 de ani  nu mai funcţioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C, ea trebuind să nu fie mai mare de 20 de grade.
„În aceste conditii personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în campul operator. La fel, pentru pacienţi disconfortul duce la vasodilataţie si pierderea de lichide prin transpiraţie. Este o problema veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât Conducerii Institutului cât şi Ministerului Sănătăţii. Acest tip de climă nu poate fi reparată si întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile de operaţii.
Acum când temperaturiile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute. Aceeaşi problemă cu clima este şi în Terapia Intensivă, unde pacienţii după operatiile pe cord rămân 1-2 zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29*C.
 
De personalul medical care lucrează în aceste condiţii, nu mai vorbim. Aparatele de analize,  ASTRUP, nu mai funcţionează iîn aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este clima centralizată,  renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanţei proaste (peste iarnă a înghetat instalaţia). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat.
 
Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare domn ministru ( Dl Nicolaesu, Dl Cepoiu,  Dl Cseke, Dl Banicioiu), fonduri să dotăm salile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporeală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune.
 
De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani sau ne-au promis că vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară.  Sălile de operaţie noi,  un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru sterlizare au rămas tot goale, nefolosite.
 
La fel lipsesc materialele specifice şi medicamente, cele cumpărate din  DRG: medicaţie anestezică, heparină, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienţi şi am depăşit fondurile pentru luna respectivă.
 
Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipseşte cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera. În aceste condiţii numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi,  830/an cât am facut în 2009, la 600-700/an.
 
Mereu auzim că am depăşit numărul de operatii alocate pe lună. Pacienţii şi urgentele nu vin după contractele cu Casa de Asigurari, ei vin pentru ca trebuie operaţi.
 
Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţii pacienţii cardiaci. Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii), iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile,  venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru “ Cercetare”!. Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie.
 
Săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând făra nici un aparat în activitate.  Pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate catre alte centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mures, Iaşi”, se arată în comunicatul semnat de către prof. dr. Marian Gaşpar, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară şi  prof. dr. Petru Deutsch, sef secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.
 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Colgate România și voluntarii Crucii Roșii Române învață 100 000 de copii din 16 județe cum să aibă o igienă orală corectă

Banatenii13 septembrie 2017

Record de sancţiuni, în două ore! Poliţiştii din Timişoara au dat 122 de amenzi pentru nereguli rutiere

Banatenii12 septembrie 2017

A început şcoala şi pentru minorii infractori. 123 de elevi în Centrul Educativ Buziaş

Banatenii11 septembrie 2017

Weekend încărcat de fărădelegi. Poliţiştii au aplicat 440 de sancţiuni contravenţionale

Banatenii11 septembrie 2017

Poliţiştii au prins un hoţ, care a furat o bicicletă. Acum îl caută pe proprietar

Banatenii11 septembrie 2017

Un cărăşean le-a luat aurul mongolilor. I-a încântat cu mâncarea pe care a gătit-o

Banatenii11 septembrie 2017

Compartimentul pentru Economie Socială din cadrul AJOFM Timiş acordă gratuit consultanță antreprenorilor

Banatenii7 septembrie 2017

Setea, bat-o vina! Au furat alcool de la magazinul din sat, dar au fost prinși de polițiști

Banatenii7 septembrie 2017

Un bucătar din Banat vrea să câştige aur în Mongolia şi să-i convingă pe asiatici să viziteze Cascada Bigăr

Banatenii1 septembrie 2017

Preşedintele GEC Nera acuză Ministerul Mediului că ascunde impactul negativ al centralei de la Kostalac(Serbia) asupra localităţilor româneşti

Banatenii1 septembrie 2017

Destin dramatic pentru o familie din Caraș-Severin. Copilul de 3 ani riscă să-și piardă piciorul, fetița de 5 ani trebuie operată la inimă

Banatenii31 august 2017

Reșițenii care au deșeurile electrice și electronice de aruncat trebuie să anunțe serviciul de colectare, care le va prelua gratuit de la domiciliu

Banatenii29 august 2017