Lugojeanul

Social

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Autoliv

Banatenii

Situaţie extrem de gravă la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Timişoara, care nu îşi mai poate desfăşura activitatea din cauza defecţiiunilor tehnice şi a lipsei de materiale specifice.
Printr-un comunicat de presă, şefii secţiei informează că în sălile de operatie clima specială, laminara, veche de 22 de ani  nu mai funcţioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C, ea trebuind să nu fie mai mare de 20 de grade.
„În aceste conditii personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în campul operator. La fel, pentru pacienţi disconfortul duce la vasodilataţie si pierderea de lichide prin transpiraţie. Este o problema veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât Conducerii Institutului cât şi Ministerului Sănătăţii. Acest tip de climă nu poate fi reparată si întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile de operaţii.
Acum când temperaturiile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute. Aceeaşi problemă cu clima este şi în Terapia Intensivă, unde pacienţii după operatiile pe cord rămân 1-2 zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29*C.
 
De personalul medical care lucrează în aceste condiţii, nu mai vorbim. Aparatele de analize,  ASTRUP, nu mai funcţionează iîn aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este clima centralizată,  renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanţei proaste (peste iarnă a înghetat instalaţia). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat.
 
Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare domn ministru ( Dl Nicolaesu, Dl Cepoiu,  Dl Cseke, Dl Banicioiu), fonduri să dotăm salile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporeală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune.
 
De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani sau ne-au promis că vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară.  Sălile de operaţie noi,  un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru sterlizare au rămas tot goale, nefolosite.
 
La fel lipsesc materialele specifice şi medicamente, cele cumpărate din  DRG: medicaţie anestezică, heparină, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienţi şi am depăşit fondurile pentru luna respectivă.
 
Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipseşte cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera. În aceste condiţii numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi,  830/an cât am facut în 2009, la 600-700/an.
 
Mereu auzim că am depăşit numărul de operatii alocate pe lună. Pacienţii şi urgentele nu vin după contractele cu Casa de Asigurari, ei vin pentru ca trebuie operaţi.
 
Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţii pacienţii cardiaci. Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii), iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile,  venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru “ Cercetare”!. Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie.
 
Săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând făra nici un aparat în activitate.  Pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate catre alte centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mures, Iaşi”, se arată în comunicatul semnat de către prof. dr. Marian Gaşpar, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară şi  prof. dr. Petru Deutsch, sef secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.
 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017

O fetiţă de 11 ani a fost salvată după o operaţie de şase ore, făcută în premieră la Spitalul Judeţean din Timişoara

Banatenii26 septembrie 2017