Inchiriere spatii Lugoj

Social

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Autoliv

Banatenii

Situaţie extrem de gravă la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Timişoara, care nu îşi mai poate desfăşura activitatea din cauza defecţiiunilor tehnice şi a lipsei de materiale specifice.
Printr-un comunicat de presă, şefii secţiei informează că în sălile de operatie clima specială, laminara, veche de 22 de ani  nu mai funcţioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C, ea trebuind să nu fie mai mare de 20 de grade.
„În aceste conditii personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în campul operator. La fel, pentru pacienţi disconfortul duce la vasodilataţie si pierderea de lichide prin transpiraţie. Este o problema veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât Conducerii Institutului cât şi Ministerului Sănătăţii. Acest tip de climă nu poate fi reparată si întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile de operaţii.
Acum când temperaturiile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute. Aceeaşi problemă cu clima este şi în Terapia Intensivă, unde pacienţii după operatiile pe cord rămân 1-2 zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29*C.
 
De personalul medical care lucrează în aceste condiţii, nu mai vorbim. Aparatele de analize,  ASTRUP, nu mai funcţionează iîn aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este clima centralizată,  renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanţei proaste (peste iarnă a înghetat instalaţia). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat.
 
Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare domn ministru ( Dl Nicolaesu, Dl Cepoiu,  Dl Cseke, Dl Banicioiu), fonduri să dotăm salile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporeală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune.
 
De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani sau ne-au promis că vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară.  Sălile de operaţie noi,  un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru sterlizare au rămas tot goale, nefolosite.
 
La fel lipsesc materialele specifice şi medicamente, cele cumpărate din  DRG: medicaţie anestezică, heparină, protamina, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienţi şi am depăşit fondurile pentru luna respectivă.
 
Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipseşte cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera. În aceste condiţii numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi,  830/an cât am facut în 2009, la 600-700/an.
 
Mereu auzim că am depăşit numărul de operatii alocate pe lună. Pacienţii şi urgentele nu vin după contractele cu Casa de Asigurari, ei vin pentru ca trebuie operaţi.
 
Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţii pacienţii cardiaci. Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii), iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile,  venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru “ Cercetare”!. Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie.
 
Săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând făra nici un aparat în activitate.  Pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate catre alte centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mures, Iaşi”, se arată în comunicatul semnat de către prof. dr. Marian Gaşpar, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară şi  prof. dr. Petru Deutsch, sef secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.
 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017