Cultură

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Autoliv

Banatenii

Silviu Oravitzan se arată stupefiat de amploarea pe care a luat-o retragere sculpturii din Parcul Poştei din Lugoj şi consideră că împotriva sa se duce o adevărată campanie de denigrare de către unii ziarişti obedienţi primarului Francisc Boldea.

Oravitzan a scris o scrisoare deschisă, pe care a trimis-o redacţiei Cetăţeanul, adresată lugojenilor, în care explică cum stau lucrurile şi că niciodată nu a donat o lucrare, care să fie expusă în Parcul Poştei.

Artistul spune că sculptura respectivă a fost adusă la Lugoj, conform înţelegerii cu primarul Francisc Boldea, pentru a fi instalată într-un parc/grădină a artelor, alături de alte lucrări. Iată, mai jos, scrisoare lui Oravitzan.

 

Scrisoare deschisă către lugojeni,

Am luat la cunoștință cu stupoare de campania de denigrare dusă împotriva mea de unii jurnaliști lugojeni și, din păcate, chiar de primarul orașului nostru.

Sunt stupefiat, revoltat și întristat că mi se atribuie lucruri de care sunt vinovați tocmai denigratorii mei de acum. Rezum, pentru o mai clară înțelegere a situației: lucrarea expusă în Parcul Poștei, creație a sculptorului Max Dumitraș, aflată în proprietatea mea, NU A FOST NICIODATĂ DONATA PRIMĂRIEI ORAȘULUI LUGOJ. Ca atare, nu există niciun act în acest sens.

Sculptura respectivă urma să facă parte dintr-un set de lucrări plastice și valori culturale de patrimoniu ale unui viitor spațiu cultural contemporan: casa în care am locuit, alte spații culturale, legate printr-un parc/grădină a artelor cu lucrări de artă monumentală și sculptură.

În acest sens, provizoriu, am acceptat ca lucrarea lui MAX Dumitraș să fie expusă la Lugoj, cu condiția ca ea să își găsească locul în acest ansamblu coerent, alături de celelalte lucrări urmând să constituie o donație complexă și coerentă pentru oraș.

Din păcate, demersurile repetate pe parcursul mai multor ani cu privire la finalizarea proiectului au eșuat din varii motive ce nu au ținut de voința mea și nici de buna mea credință. În numele căreia am acceptat și am fost bucuros ca lucrarea să fie expusă provizoriu în acest loc.

Cu tristețe și cu dezamăgirea de a nu fi găsit înțelegere la autorități, în ciuda unei dedicării de o viață acestui minunat oraș, mă văd nevoit să reconsider amplasarea lucrării într-un loc unde arta mea este dorită de cei în măsură să decidă acest lucru.

Silviu Oravitzan

Oravitzan a ataşat Scrisorii deschise şi o corespondenţă cu Primăria Lugoj, prin care dovedeşte înţelegerea pe care a avut-o cu administraţia condusă de Francisc Boldea.

Catre : MUNICIPIUL LUGOJ

            Directia Urbanism-Patrimoniu

Compartiment Urbanism si Amenajarea Teritoriului

Ref.a adresa Dvs.nr.16.823/11.03.2014

              Subsemnatii Oravitan Silviu Iosif si Oravitan Gheorghina,ambii cu dom.in Timisoara,str.Lucian Blga nr.6,ap.4,jud.Timis;

Urmare a adresei Dvs.cu nr.de mai sus si  a raportului de evaluare a imobilului proprietatea noastra situat in mun.Lugoj,str.A.Odeanu nr.12,inscris in CF.2068 Lugoj,Nr.top.336/151/152/a/2,compus din casa si teren intravilan in supraf.de 255 mp.;

Formulam urmatorul punct de vedere :

1.In ceea ce priveste evaluarea constructiilor.

Consideram ca raportul de expertiza omite de la evaluare o serie de lucrari artistice adaugate de noi la imobil si care in mod evident sporesc valoarea de piata a imobilului.

Aeste lucrari a fost adaugate (incorporate) la imobil si constau in :

a)-ansamblu complex de lucrari de arta monumentala „Simbolistica locului si a locuirii” format din :

# Stalp totem „Stalpul lumii,Axix Mundi-Stalp impotriva uitarii stramosilor”-Sculptura rombos din lemn cu incrustatii  aurite 220x40x40 cm;

#  Fresca Al-secco „Precum in cer asa si pe pamant -Dialog intre albastrul profund celest si simboluri ale cosmosului armonicFresca murala 267×207 cm,Foita de aur 24 k Dukaten Gold si acrilic.

Pentru referinte vezi Album „Paul Barba-Negra,Marcel Tolcea :ORAVITZAN” –Editura Brumar 1999,pagina 26-27 si 182-183.

b)-Sculptura rombos Compozitie”-piatra de Vrata-150x40x60 cm.-autor Rodica Bustiuc;

Lucrarile individualizeaza constructia si tin tocmai de specificul destinatiei viitoare a imobilului,respectiv un complex cultural-artistic.

***

Fata de cele de mai sus, rog sa apreciati ca s-ar impune o evaluare a imobilului tinand cont si de aceste lucrari,fie de catre expertul desemnat initial ,fie de catre un expert calificat in acest domeniu desemnat de Dvs.

***

Fac precizarea ca in vederea dotarii acestui complex , in mod gratuit, vom transmite Municipiului Lugoj, intr-o forma juridica acceptata de parti, o serie de lucrari, mobilier  si documente in vederea deschiderii in imobil a unei expozitii cu caracter permananet,dupa cum urmeaza:

a)-Lucrari din colectia „Oravitzan”din toate etapele de creatie (aprox.20 lucrari) : pictura,scupltura(basorelief),desene,grafica;

b)-Mobiler : biblioteca, scrin, fotolii cu masa stil Regency;

c)-Carti cu autografe si dedicatii de la mari persoanalitati ale culturii romane;

d)-Corespondenta de la mari persoanaliati ale culturii : S.Clibidace,E,Cioran, I.Jianu ,P.Comarnescu,I.Frunzetti,etc.;

e)-Albume de arta,Cataloage,Afise,Filme si Diapozitive;

f)-Sculptura rombos Arca”-piatra de Baschioi 250x150x50 cm (3,5 tone)-autor Max Dumitras. Amplasata provizoriu in parcul Postei din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Cultură

Ruga mare intr-un sat din Banat in weekend

Banatenii22 iunie 2017

Unic în România! Spectacol de operă și operetă într-o carieră de piatră din Caraș-Severin

Banatenii21 iunie 2017

Programul si trupele care concertează la Festivalul “Rock pe 2 Roți” din Lugoj. O motocicletă Honda poate fi câștigată la tombolă

Banatenii19 iunie 2017

VIDEO – Americanul John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, vine la Festivalul de la Gărâna. Ce surprize au mai pregătit organizatorii

Banatenii19 iunie 2017

Maia Morgenstern vine la Lugoj cu un spectacol de exceptie

Banatenii12 iunie 2017

S-a mai închis o librărie din Lugoj, după vânzarea casei lui J.C. Drăgan

Banatenii2 iunie 2017

Aura Twarowska merită titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului. Când îi va fi acordat?

Banatenii2 iunie 2017

Începe cea de-a doua ediție a festivalului care a repus Lugojul pe harta culturală a țării. Vezi programul complet!

Banatenii31 mai 2017

Concurs pentru fotografii amatori din Lugoj. Cele mai bune 22 de lucrări vor fi expuse la English Pub

Banatenii29 mai 2017

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Banatenii25 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Banatenii19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Banatenii18 mai 2017