Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Autoliv

Banatenii

Silviu Oravitzan se arată stupefiat de amploarea pe care a luat-o retragere sculpturii din Parcul Poştei din Lugoj şi consideră că împotriva sa se duce o adevărată campanie de denigrare de către unii ziarişti obedienţi primarului Francisc Boldea.

Oravitzan a scris o scrisoare deschisă, pe care a trimis-o redacţiei Cetăţeanul, adresată lugojenilor, în care explică cum stau lucrurile şi că niciodată nu a donat o lucrare, care să fie expusă în Parcul Poştei.

Artistul spune că sculptura respectivă a fost adusă la Lugoj, conform înţelegerii cu primarul Francisc Boldea, pentru a fi instalată într-un parc/grădină a artelor, alături de alte lucrări. Iată, mai jos, scrisoare lui Oravitzan.

 

Scrisoare deschisă către lugojeni,

Am luat la cunoștință cu stupoare de campania de denigrare dusă împotriva mea de unii jurnaliști lugojeni și, din păcate, chiar de primarul orașului nostru.

Sunt stupefiat, revoltat și întristat că mi se atribuie lucruri de care sunt vinovați tocmai denigratorii mei de acum. Rezum, pentru o mai clară înțelegere a situației: lucrarea expusă în Parcul Poștei, creație a sculptorului Max Dumitraș, aflată în proprietatea mea, NU A FOST NICIODATĂ DONATA PRIMĂRIEI ORAȘULUI LUGOJ. Ca atare, nu există niciun act în acest sens.

Sculptura respectivă urma să facă parte dintr-un set de lucrări plastice și valori culturale de patrimoniu ale unui viitor spațiu cultural contemporan: casa în care am locuit, alte spații culturale, legate printr-un parc/grădină a artelor cu lucrări de artă monumentală și sculptură.

În acest sens, provizoriu, am acceptat ca lucrarea lui MAX Dumitraș să fie expusă la Lugoj, cu condiția ca ea să își găsească locul în acest ansamblu coerent, alături de celelalte lucrări urmând să constituie o donație complexă și coerentă pentru oraș.

Din păcate, demersurile repetate pe parcursul mai multor ani cu privire la finalizarea proiectului au eșuat din varii motive ce nu au ținut de voința mea și nici de buna mea credință. În numele căreia am acceptat și am fost bucuros ca lucrarea să fie expusă provizoriu în acest loc.

Cu tristețe și cu dezamăgirea de a nu fi găsit înțelegere la autorități, în ciuda unei dedicării de o viață acestui minunat oraș, mă văd nevoit să reconsider amplasarea lucrării într-un loc unde arta mea este dorită de cei în măsură să decidă acest lucru.

Silviu Oravitzan

Oravitzan a ataşat Scrisorii deschise şi o corespondenţă cu Primăria Lugoj, prin care dovedeşte înţelegerea pe care a avut-o cu administraţia condusă de Francisc Boldea.

Catre : MUNICIPIUL LUGOJ

            Directia Urbanism-Patrimoniu

Compartiment Urbanism si Amenajarea Teritoriului

Ref.a adresa Dvs.nr.16.823/11.03.2014

              Subsemnatii Oravitan Silviu Iosif si Oravitan Gheorghina,ambii cu dom.in Timisoara,str.Lucian Blga nr.6,ap.4,jud.Timis;

Urmare a adresei Dvs.cu nr.de mai sus si  a raportului de evaluare a imobilului proprietatea noastra situat in mun.Lugoj,str.A.Odeanu nr.12,inscris in CF.2068 Lugoj,Nr.top.336/151/152/a/2,compus din casa si teren intravilan in supraf.de 255 mp.;

Formulam urmatorul punct de vedere :

1.In ceea ce priveste evaluarea constructiilor.

Consideram ca raportul de expertiza omite de la evaluare o serie de lucrari artistice adaugate de noi la imobil si care in mod evident sporesc valoarea de piata a imobilului.

Aeste lucrari a fost adaugate (incorporate) la imobil si constau in :

a)-ansamblu complex de lucrari de arta monumentala „Simbolistica locului si a locuirii” format din :

# Stalp totem „Stalpul lumii,Axix Mundi-Stalp impotriva uitarii stramosilor”-Sculptura rombos din lemn cu incrustatii  aurite 220x40x40 cm;

#  Fresca Al-secco „Precum in cer asa si pe pamant -Dialog intre albastrul profund celest si simboluri ale cosmosului armonicFresca murala 267×207 cm,Foita de aur 24 k Dukaten Gold si acrilic.

Pentru referinte vezi Album „Paul Barba-Negra,Marcel Tolcea :ORAVITZAN” –Editura Brumar 1999,pagina 26-27 si 182-183.

b)-Sculptura rombos Compozitie”-piatra de Vrata-150x40x60 cm.-autor Rodica Bustiuc;

Lucrarile individualizeaza constructia si tin tocmai de specificul destinatiei viitoare a imobilului,respectiv un complex cultural-artistic.

***

Fata de cele de mai sus, rog sa apreciati ca s-ar impune o evaluare a imobilului tinand cont si de aceste lucrari,fie de catre expertul desemnat initial ,fie de catre un expert calificat in acest domeniu desemnat de Dvs.

***

Fac precizarea ca in vederea dotarii acestui complex , in mod gratuit, vom transmite Municipiului Lugoj, intr-o forma juridica acceptata de parti, o serie de lucrari, mobilier  si documente in vederea deschiderii in imobil a unei expozitii cu caracter permananet,dupa cum urmeaza:

a)-Lucrari din colectia „Oravitzan”din toate etapele de creatie (aprox.20 lucrari) : pictura,scupltura(basorelief),desene,grafica;

b)-Mobiler : biblioteca, scrin, fotolii cu masa stil Regency;

c)-Carti cu autografe si dedicatii de la mari persoanalitati ale culturii romane;

d)-Corespondenta de la mari persoanaliati ale culturii : S.Clibidace,E,Cioran, I.Jianu ,P.Comarnescu,I.Frunzetti,etc.;

e)-Albume de arta,Cataloage,Afise,Filme si Diapozitive;

f)-Sculptura rombos Arca”-piatra de Baschioi 250x150x50 cm (3,5 tone)-autor Max Dumitras. Amplasata provizoriu in parcul Postei din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Banatenii25 septembrie 2017

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Banatenii24 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017