Actualitate

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Sentință finală! ENEL-ul amendat pentru că a facturat timp de trei ani consumul unei lugojence, după ureche

Autoliv

Compania de electricitate a fost amendată de ANRE cu 10.000 de lei după ce a taxat-o pe o lugojeancă numai după consumul estimat. SC Enel Energie SA a contestat amenda în instanță, dar judecătorii lugojeni au menținut sancțiunea. Decizia a fost atacată cu apel, la Tribunalul Timiș, unde sentința a fost menținută.

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat în luna octombrie a anului 2014 compania SC Enel Energie SA cu suma de 10.000 de lei după o plângere a unei lugojence care a reclamat faptul că „în perioada.2010 -.2014, (n.r. Enel) a facturat cantităţi de energie electrică, fără să solicite operatorului de reţea citirea grupului de măsură montat la locul de consum din Lugoj, aparţinând doamnei CE, încălcând reglementările legale în vigoare”. Reprezentanții companiei de electricitate au plătit amenda în 48 de ore, dar au contestat sancțiunea în instanță, la Judecătoria Lugoj.

În cadrul procesului, Enel Energie SA a arătat că lugojeanca în cauză „a fost notificată de către furnizor pentru lipsa accesului la contor, la începutul lunii februarie 2012, însă nu a cooperat pentru a asigura  accesul la contor în vederea citirii, iar în data de 01.07.2013 s-a trimis e-mail către operatorul de măsurare”. De asemenea, Enel Energie a mai arătat că sarcina de citire a contoarelor nu îi revine acestei comoanii, această atribuție „aparţinând operatorului de distribuţie Enel Distribuţie Banat SA”.

Facturările „ochiometrice”, o obișnuință

În cadrul procesului, ANRE a solicitat menținerea amenzii, arătând că Enel Energie a facturat „cantităţi de energie electrică estimate, fără citirea grupului de măsurare pentru decontare”. Mai mult, reprezentanții Agenției au arătat că societatea de electricitate nu este la prima abatere de acest gen, fiind sacționată și cu alte ocazii. „Chiar dacă clientul a achitat până la un moment dat facturi emise în baza unui consum prezumat, nu înseamnă că trebuie să achite astfel de facturi emise în acest mod. Prin nerespectarea legislaţiei, petenta a înţeles că contacteze clientul abia în urma interpelării sale de către autoritatea competentă. Petenta nu este la prima abatere de acest gen, devenind astfel recidivă deoarece a mai fost sancţionată pentru fapte similare.Scopul aplicării sancţiunii a fost acela de a disciplina operatorul economic în cauză, având aşadar un caracter preventiv, coercitiv şi corectiv, de îndreptare a apelantei – petente contraveniente, iar operatorul economic astfel sancţionat nu s-a lăsat disciplinat, recidivând”, au arătat reprezentanții ANRE.

Judecătorii lugojeni au menținut amenda arătând că Enel Energie SA „nu a luat nici o măsură faţă de operatorul de reţea (n.r. Enel Distribuție Banat)  în vederea respectării prevederilor contractuale dar şi a reglementărilor legale în materie, pentru citirea contorului consumatorului”. Hotărârea Judedcătoriei Lugoj a fost contestată la Tribunalul Timiș, care a respins apelul ENEL, menținând astfel amenda primită de companie de la ANRE.
FOTO: tion

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Decizie „bombă” în dosarul procurorului DNA care a cerut închisoare pentru Ostaficiuc, Ciuhandu, Cojocari și alți „grei” din Timișoara

Banatenii18 august 2017

Şeful clanului de romi acuzat că a cerut taxă de protecţie neagă implicarea în conflictul armat de la Lugoj

Banatenii18 august 2017

Focuri de armă pe o stradă din Lugoj. Din nou romii sunt protagoniştii scandalului

Banatenii18 august 2017

Clanurile ţigăneşti au început să se încaiere şi la Timişoara, după ce toată vara Lugojul a fost “teatru de război”

Banatenii17 august 2017

Un fost militar din Craiova, condamnat la Timișoara pentru uciderea iubitei cu 23 de ani mai în vârstă

Banatenii17 august 2017

VIDEO Imagini spectaculoase de pe traseul autostrăzii aflate în construcție, în zona Lugoj-Deva

Banatenii17 august 2017

VIDEO Primăria Lugoj a instalat camere să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie, însă i-a filmat pe cei care se “iubesc în boscheți”

Banatenii16 august 2017

Aeroportul Internaţional Timişoara sărbătoreşte pasagerul 1.000.000

Banatenii16 august 2017

Boala care face ravagii vara. Câte cazuri au fost descoperite în Timiș

Banatenii14 august 2017

VIDEO Ţiganii implicaţi în ultimul scandal cu topoare de la Lugoj sunt liberi să continue măcelul

Banatenii14 august 2017

FOTO Primăria Dumbrăviţa prezintă pixurile de 145 de lei bucata. Motivul pentru care au fost cumpărate

Banatenii14 august 2017

EXCLUSIV/VIDEO  Un nou conflict violent între ţiganii din Lugoj. BMW distrus cu toporul

Banatenii13 august 2017