Lugojeanul

Politică

Secretarul Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor: „PSD consideră că bugetul public este un instrument aflat la dispoziția sa”

Secretarul Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor: „PSD consideră că bugetul public este un instrument aflat la dispoziția sa”

Autoliv

Banatenii

Într-un comunicat de presă, transmis, joi, 27 iulie, Marilen Gabriel Pirtea, secretarul Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor  susţine că datele despre dinamica bugetului public îndreptățesc îngrijorările asupra caracterului haotic al acestei guvernări. Liberalul din Timişoara consideră că  promisiunile din primul program de guvernare al PSD au fost îndeplinite precar de primul guvern instalat susținut de alianța PSD — ALDE, iar în privința celui de-al doilea program de guvernare al PSD, asumat de guvernul Tudose, putem să fim sceptici în privința rezultatelor.

“Cel mai important indicator al dezechilibrului macroeconomic indus României prin politica haotică a guvernării PSD este creșterea accelerată a deficitului de buget general consolidat, așa cum o arată și cifrele din primele 6 luni ale lui 2017, față de deficitul semestrului întâi din 2016. Astfel, în primele 6 luni din 2017, deficitul bugetului general consolidat se cifrează la 6,3 miliarde lei (0,77% din PIB), în creștere cu 61% față de evoluția din același interval al anului trecut, când deficitul se cifra la 3,9 miliarde lei.

Principalele cauze ale acestei majorări de deficit se identifică în majorările salariale nesustenabile și în scăderea încasărilor la TVA și accize, ceea ce echivalează cu scăparea economiei de sub orice control, mai ales prin politici populiste și de imagine. PSD consideră că bugetul public este un instrument aflat la dispoziția sa, plusând necontenit în direcția majorărilor salariale ce nu sunt justificabile prin calcule economice. În plus, lipsa de expertiză în domeniul fiscalității a condus la slăbirea eficienței ANAF-ului, cea mai importantă instituție de control și încasare fiscală, de care depinde bunul echilibru al funcționării sectorului public”, arată Pirtea

Deputatul liberal consideră că orice explicații ce fac referire la evoluțiile pozitive din economie, la creșteri nominale ale sectoarelor dinamice ale economiei reale, sunt umbrite de această contraperformanță a guvernării PSD, în care cursa accelerată pentru creșteri de salarii și de cheltuieli nejustificate își are explicația doar în relațiile de dependență cultivate de PSD în întregul aparat al angajaților din sectorul de stat.

“PNL solicită responsabililor guvernamentali, Prim-ministrului și miniștrilor de linie, să ia act de caracterul negativ al acestor evoluții și să avanseze, de urgență, un set de măsuri prin care să fie calmată această tendință de agravare a deficitului de buget general consolidat, măsuri prin care să fie vizată temperarea creșterii accelerate a acestui deficit. În absența unor astfel de măsuri, vom considera că actuala guvernare nu este capabilă să reacționeze la semnele de alarmă despre evoluția bugetului public și nici nu este interesată să guverneze în alt fel decât prin decizii și gesturi politice cu iz electoral”, mai spune Pirtea.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Mai multe în Politică

Sorin Grindeanu, la DNA. Este audiat ca martor într-un dosar de corupţie

Banatenii13 septembrie 2017

Pachete electorale în prima zi de şcoală. Femeile din PSD Lugoj au bifat încă o acţiune pentru imaginea partidului

Banatenii11 septembrie 2017

Un deputat de Timiș cere ca legea vaccinarii obligatorii să treacă în regim de urgență prin Parlament

Banatenii11 august 2017

Francisc Boldea își face public fluturașul de salariu. Vezi ce sumă primește lunar în mână

Banatenii4 august 2017

Grindeanu nu renunță la PSD. Filiala din Timiș îi susține oficial contestația la decizia de excludere din partid

Banatenii28 iulie 2017

Primarul din Moldova Nouă şi-a anunţat demisia pe Facebook: “Se pare că încă nu sunt pregătit pentru această clasă politică”

Banatenii26 iulie 2017

Întâlnire de taină între Grindeanu şi Dobra, cu câteva ore înainte de şedinţa în care se decide soarta PSD Timiş

Banatenii25 iulie 2017

Noul prefect de Caraş-Severin, contestat de cel care l-a învins în alegeri: “E greu de înţeles de ce au numit un perdant”

Banatenii21 iulie 2017

Fostul preşedinte al PNL Lugoj contestă excluderea sa din partid:”Hotărârea mi se pare total ilegală”

Banatenii19 iulie 2017

Fostul preşedinte al PNL Lugoj a fost exclus din partid. Ioan Ambruş îşi pierde şi funcţia de consilier

Banatenii18 iulie 2017

Câţi bani au primit partidele politice de la bugetul de stat în luna iulie

Banatenii12 iulie 2017

Doi foşti viceprimari şi un consilier local din Banat, găsiţi incompatibili şi în conflict de interese penal de ANI

Banatenii7 iulie 2017