Lugojeanul

Cultură

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Autoliv

Banatenii

De luni, 24 iulie, până joi, 27 iulie, la Centrul de Studii Biblice de la Surduc (Timiş) are loc Şcoala de vară “Holocaustul între istorie şi memorie”, organizat de către Institutul “Elie Wiesel”, The Olga Lengyel Institut şi Fundaţia Creştină “Misiunea Pâinea Vieţii”.

Luni, programul cuprinde mai multe seminarii susţinute de scriitoare Ana Bărbulescu, Petre Matei, cercetător la United States Holocaust Memorial Museum şi istoricul Radu Ioanid, precum şi vizionarea filmului Sturma, regia Jacobovici Sicmcha.

Marţi, acelaşi Radu Ioanid vorbeşte despre Holocaustul din România, iar Andrei Murariu, despre procesele criminalilor de război. Tot marţi, participanţii la şcoala de vară vor fi faţă în faţă cu Liviu Beriş, care povesteşte cum a supravieţuit deportării în Transnistria şi vor putea să vizioneze filmul Odessa, în regia lui Florin Iepan.

Miercuri, Alexandru Florian prezintă Istoria Holocaustului în post-comunism, Marius Cazan vorbeşte despre Ion Antonescu în istoriografie, iar Oana Neştian Sandu despre Educaţia pentru drepturile omului şi predarea Holocaustului. Va fi vizionat filmul Souvenirs de Iaşi, în regia lui Romulusz Balsz, iar supravieţuitorul Iancu Ţucărman vorbeşte despre Pogromul din Iaşi. Vor mai fi prezentate şi o serie de mărturii despre Olga Lengyel şi Max Auşnit.

Joi, Călin Rus predă Lecţiile Holocaustului pentru generaţiile prezente şi viitoare, iar ziua se va încheia cu o vizită la Sinagoga din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Cultură

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017

Pe o stradă din Timișoara vor fi expuse instalații și sculpturi de mari dimensiuni în cadrul proiectului Instalart/ Sculptura/000

Banatenii30 august 2017

Cursa rățuștelor revine pe Bega! Vezi programul complet pentru cea de-a zecea ediţie a festivalului „Bega Bulevard”

Banatenii29 august 2017

Zeci de artiști urcă pro-bono pe scenă la Festivalul de Folk de la Gărâna, pentru acoperirea cheltuililor cu refacerea locației care a ars

Banatenii10 august 2017

Opera monumentală a unui artist timişorean, pe pereţii unui oficiu de turism din Franţa

Banatenii28 iulie 2017
muzeu Lugoj

Muzeul de Istorie din Lugoj, apel pentru salvarea porților vechi de sute de ani

Banatenii28 iulie 2017

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017

A murit actorul care a primit “Oscar”, pentru rolul în care l-a interpretat pe bănăţeanul Bela Lugosi

Banatenii17 iulie 2017