Lugojeanul

Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Autoliv

Banatenii

Deținuții politici din regimul comunist – stalinist au fost bătuți și torturați în închisoriile din România cu o cruzime ieșită din comun. Torționarii se întreceau în găsire unor metode cât mai inedite pentru a-i chinui pe arestați. În mărturiile vremii și în articolele de specialitate, apare și o bănățeancă, renumită pentru metoda cu care îi tortura pe deținuți.

Bănăţeanca Vida Nedici, care şi-a câştigat porecla de Sadica Vida, e de departe una din figurile emblematice ale acestui fenomen. Sadica Vida s-a născut la Becicherecu Mic, în 1923 şi a acţionat în perioada anilor 1946-1950. În mâinile ei au picat de la ţărani, până la preoţi şi înalţi funcţionari ai statului.

Istoricul Mircea Rusnac, autorul blogului “Istoria Banatului”, are un amplu documentar dedicat torţionarei şi metodelor pe care aceasta le folosea. Rusnac arată că bănăţeanca ajunsese celebră pentru un procedeu de tortură mai puţin întâlnit.

“Despre activitatea ei de torţionară s-au adunat de-a lungul timpului numeroase mărturii ale foştilor deţinuţi care au cunoscut-o. Toţi vorbeau cu multă groază când se refereau la ea. Exemplificăm în continuare, pentru a întregi portretul unei femei-călău din epoca stalinistă. Episcopul greco-catolic de Lugoj, pe atunci în clandestinitate, Ioan Ploscaru, enumerând metodele de constrângere folosite de securişti, menţiona: <<Bătaia la testicule. Era specialitatea unei femei pe nume Vida, o sârboaică. Aceasta, prinzând glandele între degete, le bătea cu un beţigaş până se umflau, încât torturatul nu mai putea umbla şi avea dureri înfiorătoare. O metodă cu adevărat sadică! Mai ales pentru o femeie>>”, arată Mircea Rusnac.

În 2009, ziariștii de la Evenimentul Zilei au găsit-o pe Vida Nedici, la Belgrad și au relizat un reportaj cu aceasta. “Vida Nedici trăieşte azi cu o pensie mai mult decât decentă în capitala Serbiei, pe o stradă centrală. Îşi petrece timpul înconjurată de o linişte de care cei ce susţin că ar fi fost torturaţi de ea nu au avut parte când Vida era tânără. …Are 86 de ani şi cum tremură încontinuu de la boală nu-ţi dai seama dacă are emoţii sau nu când se disculpă. …Vida Nedici recunoaşte: a intrat în sistem prin 1947, când a fost propusă ca fiind potrivită să fie agent la Securitate. Avea puţin peste 20 de ani. <<Dar nu am fost decât funcţionară>>, repetă încontinuu. Misiunea pe care azi susţine că o avea aduce un aer inofensiv asupra trecutului controversat: susţine că făcea traduceri din sârbă în română într-o perioadă în care anti-titoiştii din Iugoslavia se retrăgeau spre România. Există însă mărturii că ar fi schingiuit cu sălbăticie atât sârbi, cât şi români anticomunişti care se retrăseseră în munţi. Anchete pe bandă rulantă, personaje ale căror nume s-au mai şi pierdut. <<Eu n-am auzit de aşa ceva. Nu am făcut eu şi nimeni nu am auzit să fi făcut aşa ceva!>>, e tot ce poate spune Vida Nedici… A fost în scurt timp arestată pentru spionaj şi condamnată la moarte. Avea să fie graţiată, însă, în urma împăcării dintre Tito şi Gheorghiu-Dej. S-a întors în satul natal, însă prea multă lume auzise că a torturat oameni. Nu s-a zbătut să-şi reabiliteze numele: a decis să fugă în Iugoslavia, unde, spune ea, a urcat pe scara proletariatului lucrând <<în comerţ exterior>> şi apoi, ca prin minune, într-un domeniu diferit: la un service auto,<<cu mecanici, cu electricieni>>.”, arăta EVZ. în 2009. Atunci au fost ultimele informații care s-au aflat despre torționară.

În prezent, i s-a pierdut urma, însă e posibil să fie decedată.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Tânăr, prins de jandarmi cu substanţe interzise: nouă pliculeţe de marijuana

Banatenii22 septembrie 2017

Patruzeci de persoane duse la audieri după percheziţiile la locuințele membrilor unei grupări specializate în trafic de droguri de risc

Banatenii20 septembrie 2017

Două fete, de 13 şi 19 ani, prinse de poliţişti după ce au dat lovitura la magazinul de cosmetice

Banatenii20 septembrie 2017

Avertizare de ultimă oră! Se întorc furtunile, mai multe zone ale ţării vor fi afectate

Banatenii19 septembrie 2017

Colgate România și voluntarii Crucii Roșii Române învață 100 000 de copii din 16 județe cum să aibă o igienă orală corectă

Banatenii13 septembrie 2017

Record de sancţiuni, în două ore! Poliţiştii din Timişoara au dat 122 de amenzi pentru nereguli rutiere

Banatenii12 septembrie 2017

A început şcoala şi pentru minorii infractori. 123 de elevi în Centrul Educativ Buziaş

Banatenii11 septembrie 2017

Weekend încărcat de fărădelegi. Poliţiştii au aplicat 440 de sancţiuni contravenţionale

Banatenii11 septembrie 2017

Poliţiştii au prins un hoţ, care a furat o bicicletă. Acum îl caută pe proprietar

Banatenii11 septembrie 2017

Un cărăşean le-a luat aurul mongolilor. I-a încântat cu mâncarea pe care a gătit-o

Banatenii11 septembrie 2017

Compartimentul pentru Economie Socială din cadrul AJOFM Timiş acordă gratuit consultanță antreprenorilor

Banatenii7 septembrie 2017

Setea, bat-o vina! Au furat alcool de la magazinul din sat, dar au fost prinși de polițiști

Banatenii7 septembrie 2017