Inchiriere spatii Lugoj

Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Autoliv

Banatenii

Deținuții politici din regimul comunist – stalinist au fost bătuți și torturați în închisoriile din România cu o cruzime ieșită din comun. Torționarii se întreceau în găsire unor metode cât mai inedite pentru a-i chinui pe arestați. În mărturiile vremii și în articolele de specialitate, apare și o bănățeancă, renumită pentru metoda cu care îi tortura pe deținuți.

Bănăţeanca Vida Nedici, care şi-a câştigat porecla de Sadica Vida, e de departe una din figurile emblematice ale acestui fenomen. Sadica Vida s-a născut la Becicherecu Mic, în 1923 şi a acţionat în perioada anilor 1946-1950. În mâinile ei au picat de la ţărani, până la preoţi şi înalţi funcţionari ai statului.

Istoricul Mircea Rusnac, autorul blogului “Istoria Banatului”, are un amplu documentar dedicat torţionarei şi metodelor pe care aceasta le folosea. Rusnac arată că bănăţeanca ajunsese celebră pentru un procedeu de tortură mai puţin întâlnit.

“Despre activitatea ei de torţionară s-au adunat de-a lungul timpului numeroase mărturii ale foştilor deţinuţi care au cunoscut-o. Toţi vorbeau cu multă groază când se refereau la ea. Exemplificăm în continuare, pentru a întregi portretul unei femei-călău din epoca stalinistă. Episcopul greco-catolic de Lugoj, pe atunci în clandestinitate, Ioan Ploscaru, enumerând metodele de constrângere folosite de securişti, menţiona: <<Bătaia la testicule. Era specialitatea unei femei pe nume Vida, o sârboaică. Aceasta, prinzând glandele între degete, le bătea cu un beţigaş până se umflau, încât torturatul nu mai putea umbla şi avea dureri înfiorătoare. O metodă cu adevărat sadică! Mai ales pentru o femeie>>”, arată Mircea Rusnac.

În 2009, ziariștii de la Evenimentul Zilei au găsit-o pe Vida Nedici, la Belgrad și au relizat un reportaj cu aceasta. “Vida Nedici trăieşte azi cu o pensie mai mult decât decentă în capitala Serbiei, pe o stradă centrală. Îşi petrece timpul înconjurată de o linişte de care cei ce susţin că ar fi fost torturaţi de ea nu au avut parte când Vida era tânără. …Are 86 de ani şi cum tremură încontinuu de la boală nu-ţi dai seama dacă are emoţii sau nu când se disculpă. …Vida Nedici recunoaşte: a intrat în sistem prin 1947, când a fost propusă ca fiind potrivită să fie agent la Securitate. Avea puţin peste 20 de ani. <<Dar nu am fost decât funcţionară>>, repetă încontinuu. Misiunea pe care azi susţine că o avea aduce un aer inofensiv asupra trecutului controversat: susţine că făcea traduceri din sârbă în română într-o perioadă în care anti-titoiştii din Iugoslavia se retrăgeau spre România. Există însă mărturii că ar fi schingiuit cu sălbăticie atât sârbi, cât şi români anticomunişti care se retrăseseră în munţi. Anchete pe bandă rulantă, personaje ale căror nume s-au mai şi pierdut. <<Eu n-am auzit de aşa ceva. Nu am făcut eu şi nimeni nu am auzit să fi făcut aşa ceva!>>, e tot ce poate spune Vida Nedici… A fost în scurt timp arestată pentru spionaj şi condamnată la moarte. Avea să fie graţiată, însă, în urma împăcării dintre Tito şi Gheorghiu-Dej. S-a întors în satul natal, însă prea multă lume auzise că a torturat oameni. Nu s-a zbătut să-şi reabiliteze numele: a decis să fugă în Iugoslavia, unde, spune ea, a urcat pe scara proletariatului lucrând <<în comerţ exterior>> şi apoi, ca prin minune, într-un domeniu diferit: la un service auto,<<cu mecanici, cu electricieni>>.”, arăta EVZ. în 2009. Atunci au fost ultimele informații care s-au aflat despre torționară.

În prezent, i s-a pierdut urma, însă e posibil să fie decedată.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017