Social

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Autoliv

Românii care, din diverse motive, nu au muncit suficient de mulți ani până la vârsta pensionării își pot cumpăra vechimea necesară pentru a ieși la pensie. De curând s-a aprobat legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, căreia lumea îi zice cumpărarea retroactivă de vechime. Aceasta prevede ca, în maximum șase luni de la intrarea actului normativ în vigoare, oamenii care nu au ieșit încă la pensie pot să încheie un contract de asigurare socială în care se angajează că vor plăti contribuțiile aferente ultimilor cinci ani. Această plată poate fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Pentru asta trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.

„În primul rând, să nu fie pensionari. În al doilea rând, să nu solicite astfel de asigurări pentru perioade ulterioare datei în care împlinesc vârsta standard de pensionare. Pentru perioadele în care solicită asigurare retroactivă, trebuie să nu fie fost angajat sau să nu fie beneficiat de stagiu asimilat de cotizare, cum ar fi concediu de boală, şomaj, concediu de creştere a copilului. Apoi trebuie să arătăm faptul că nu poate să solicite o astfel de plată retroactivă pentru o perioadă care să depăşească cu cinci ani data la care se încheie contractul şi se plăteşte contribuţia”, a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Timiș.

Legea îi avantajează pe oamenii care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la fondul de asigurări sociale timp de mai mulți ani. Avantajate sunt și femeile care au fost casnice o bună perioadă din viața lor, persoanele care au lucrat în regim sezonier sau care au intrat în câmpul muncii mai târziu.

„În mod categoric, poate ajuta acele persoane care se apropie sau nu de vârsta de pensionare, dar nu au stagiul complet, respectiv 15 ani, cât e stagiul complet de cotizare acum şi chiar am avut situaţii în care anumitor persoane le lipseau doi, trei ani ca să aibă stagiul complet şi să poată beneficia de pensie anticipată. Dacă ieri s-au asigurat şi au plătit, azi au putut să-şi depună dosarul de pensie pentru obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţiale. Mai poate ajuta acea categorie de persoane tinere sau mai puţin tinere, care au fost nevoite să lucreze în străinatate în ultimii cinci ani şi care au făcut acest lucru fără să aibă asigurări sociale în ţările respective sau dacă au fost în ţări care nu sunt membre UE. Dacă au avut asigurări, au nevoie şi de această asigurare, pentru eventuala obţinere a pensiei în România atunci când împlinesc vârsta prevătută de lege”, a mai adăugat Viorel Popa.

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Salbăticia naturii surprinsă în toată splendoarea. Video viral realizat în Munții Banatului

Banatenii22 iunie 2017

Un oraș din Banat rămâne o zi fără apă la robinete

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

Daniel Dancea21 iunie 2017

Ciobanii din Caraș, în război cu braconierii. Le-au otrăvit câinii ca să poată împușca animalele sălbatice

Banatenii21 iunie 2017

Un român a inventat casa care se construiește în șase zile, cu mai puțini bani decât una normală

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Banatenii20 iunie 2017

Aproape 100 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în Timiș

Banatenii19 iunie 2017

Mașină în flăcări pe un drum din Caraș-Severin. Autoturismul a luat foc după ce a fost implicat într-un accident

Banatenii19 iunie 2017

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Banatenii19 iunie 2017

Un nou ștrand termal din Timiș atrage mii de turiști

Banatenii14 iunie 2017

De ce nu au început lucrările la magazinul Dedeman din Lugoj

Banatenii13 iunie 2017

Un băieţel de trei ani, din Banat, suferă de o boală ciudată care nu-l lasă să se dezvolte. Părinţii nu mai au bani să-i asigure tratamentul

Banatenii13 iunie 2017