Administrație

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

S-a dezbătut bugetul! Pe ce va cheltui administrația Boldea 40 de milioane de euro

Autoliv

Marți, de la ora 12, a avut loc dezbaterea publică pentru bugetul Lugojului pe 2016. Pe lângă Francisc Boldea și câțiva șefi de birouri din primărie, au mai fost prezenți la dezbatere senatorul UNPR Ioan Iovescu, consilieri locali PSD, consilierii județeni Marius Martinescu și Gh. Bologa și câțiva lugojeni.

Bugetul consolidat este de 180 de milioane de lei, din care 89 de milioane sunt pregătiți pentru investiții.

Față de cele propuse de primar prin proiectul supus dezbaterii, șeful CSM, Gh. Bologa, a solicitat o mărire cu peste 200.000 de lei a bugetului Clubului Sportiv Municipal la capitolul cheltuieli de funcționare, iar ca pantru cheltuielile de capital (investiții) Bologa a cerut un autocar nou în valoare de 80.000 de euro, susținând că atât de marti sunt cheltuielile Clubului cu închirierea de autocare și microbuze, încât o astfel de investiție s-ar amortiza în circa 4-5 ani.

Cu toate că discuțiile au început constructiv, acestea au degenerat ca întotdeauna în ușoare înțepături și ironii pe teme politice în momentul în care Marius Martinescu a început cu întrebările pentru Francisc Boldea, în joc intrând spre final și consilierul Nicu Bădina.

În fond, Martinescu a început prin a-l întreba pe Boldea cât de morală i se pare decizia prin care a sistat lucrările la blocul MApN și a așteptat după un proces pe care zilele trecute a aflat că l-a pierdut definitiv, subiect tratat pe larg în ziarul Cetățeanul din această săptămână.

Alte subiecte la care Martinescu a solicitat răspuns au fost legate de tărăgănarea construirii grădiniței din Balta Lată și de împrumutul de 5 milioane de euro luat de Francisc Boldea din care nu s-a cheltuit nici jumătate.

Alte intervenții au venit de la un tânăr de la Clementina care așteaptă o locuință socială și de la un administrator din ITL care solicită construirea de parcări în cartier.

Ce lucrări se pregătesc!

Cel mai important proiect pregătit de adminitrația Boldea în 2016 este schimbarea la față a centrului. Sistematizarea rutieră la Podul de fier cu sens giratoriu și închiderea circulației pe strada Bălcescu între Ceasul electric și colțul de la Carefour nu este o temă nouă însă primarul susține că se va realiza în acest an.

Un alt proiect tangent cu zona Casei de Cultură este modernizarea centrului. ”Primul lot, care se va realiza în 2016, pornește de la Ceasul electric și ține până la strada Bucegi. Proiectul este terminat, dar trebuie revizuit pentru că au trecut 2-3 ani. Săptămâna viitoare așteptăm deja proiectantul să vină în teren. Aici se va pune granit pe jos, va semăna ușor cu cel din fața Primăriei, vor fi fântâni din pământ, spații verzi și mobilier stradal”, explică șeful administrației.

Pentru cartiere, planurile încep cu un proiect în zona Cotu Mic. ”Sistematizarea zonei Cotu Mic blocurile 4, 5, 6, 7, 2 și 3 înseamnă realizarea de parcări, scuaruri cu spații verzi, arbori și mobilier stradal. ”Va fi ca un vis”, vorbește primarul în timp ce prezintă detaliile tehnice realizate de firma de arhitectură Pralea Group la un cost estimativ de 150.000 de euro.

Și în cartierul Ștrand se dorește ceea ce Boldea numește ”sistematizare pe verticală”. Peste parcare va trece o pasarelă pornită de la stradă și care va urca ușor către podul lui Boldea pentru accesul facil al bicicliștilor și pietonilor.

”În educație vor investite sume importante la Școala Generală Nr. 2 (aproximativ 500.000 lei care cuprind încălzire, schimbare geamuri zugrăveli etc), la fel va fi și la Nr. 3, apoi mansardare la Liceul Vlaicu, iar la Braniște partea de interior. Separat sunt sumele de reparații, acestea sunt doar investițiile mai mari”, declară primarul-inginer.

Amenajarea pieței de vechituri este unul dintre proiectele pe care edilul dorește să le demareze cât mai repede. Aici se împrejmuiește tot oborul cu gard și se asfaltează suprafața unde comercianții își vor pune produsele pe mobilier nou care va fi achiziționat tot de primărie. Un alt proiect nou va fi compartimentarea bazarului, subiect dezbătut de ziarul nostru după ce comercianții nemulțumiți au sesizat unele neînțelegeri pe această temă cu autoritatea locală.

La capitolul străzi motoarele vor fi mai puțin turate față de anii trecuți. Primul va de lucrări va începe cu străzile Neculuță, Garoafelor, Decebal, Ardealului pentru trotuare și borduri.

Evenimentele se mută la autogară?

De ani de zile, primarul promite că centrul nu va mai fi deranjat de parangheliile cu mici și lăutari. Odată cu începerea lucrărilor la zona Casei de Cultură se pare că se va concretiza și această promisiune, manifestările fiind mutate la autogară: ”Va fi o singură zonă nivelată complet de la piață până la autogară, cu astfalt, cu tot ce trebuie. Pentru manifestări scena va fi montată cu spatele la dig în parcarea de la autogară, unde a fost cortul pieței. Avem suprafață mare acolo, iar lumea când vine poate parca spre piață. În centru nu se mai poate dacă spargem platoul”.

La capitolul achiziții, primăria își dorește să mai ia o Dacia Logan.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. lugojan

    26 ianuarie 2016 at 16:28

    pe foisoare mai mult ca sigur v-a cheltui banii

  2. paraipan

    27 ianuarie 2016 at 21:42

    In primul rand o cumpere becuri la iluminatul public de cateva milioane de euro sa-I mai raman si lui 700.000, restul mai vede el.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Consiliul Județean Timiș vrea să deschidă mai multe centre de colectarea fructelor și legumelor în zonă

Banatenii27 iunie 2017

Primăria Lugoj anunță oficial: „Astăzi reîncep lucrările la Ștrandul Municipal”

Banatenii27 iunie 2017

Primarul Timișoarei îi cheamă la dialog pe „frustrații” care vor să se plimbe cu trotinetele prin centru

Banatenii26 iunie 2017

Consilierii județului Timiș se întrunesc la sfârșitul lunii. Vezi ce proiecte au pe ordinea de zi

Banatenii23 iunie 2017

Galerie FOTO – Prima comună din Banat care profită de pe urma autostrăzii Timisoara-Lugoj și își dezvoltă turismul local

Gabriel Iosa22 iunie 2017

Cine se dă ANAF TIMIȘ pe Facebook? Fiscul timișean contestă pagina de pe rețeaua de socializare

Banatenii21 iunie 2017

Ședință Consiliul Local Lugoj! Mai multe familii vor primi terenuri pentru construcția de locuințe

Banatenii21 iunie 2017

Primarul Timișoarei a dat dispoziție să se amenajeze „în regim turbo” o pistă pentru „bicicliștii răi”

Banatenii20 iunie 2017

Doi consilieri cer Consiliului Local Lugoj desființarea unei taxe încasate ilegal de la populație

Banatenii20 iunie 2017

C.A.P-ul e reîniviat în Caraș-Severin! Locuitorii unei comune se asociază să-și lucreze pământurile și să-și crească animalele

Banatenii20 iunie 2017

Lugojul rămâne fără societățile de salubritate și furnizarea apei. Meridian și Salprest nu vor mai avea voie să presteze servicii către populație

Banatenii19 iunie 2017

Salprest, la un pas de închidere. Retim e noul operator de salubritate pentru zona Lugojului

Banatenii15 iunie 2017