Lugojeanul

Social

Retroparadă la Timișoara. Participă și lugojeanul cu cea mai mare colecție de autoturisme Dacia din România

Retroparadă la Timișoara. Participă și lugojeanul cu cea mai mare colecție de autoturisme Dacia din România

Autoliv

Peste 40 de autovehicule istorice vor fi expuse în Retroparada Primăverii, în fața Operei din Timișoara, în 22 aprilie, de la ora 10.30. Expoziţia se va încheia la ora 13.00 cu o paradă pe principalele bulevarde ale Timișoarei.

La eveniment, printre colecționari participă și lugojeanul Iulian Zaiba, românul care deține cele mai multe autoturisme Dacia. La retroparada de la Timișoara, Iulian duce cinci mașini, trei Dacia, o Skoda și un Moskvich.

Povestea lugojeanului cu 30 de mașini

Iulian Zaiba (30 de ani), din Lugoj, vrea să deschidă un muzeu al autoturismelor din ţările comuniste. El a reuşit să achiziţioneze, până acum, 30 de maşini, cele mai multe fiind marca Dacia. Când numărul maşinilor a crescut, Iulian a început să ţină legătura şi cu alţi pasionaţi. S-a înscris într-un club şi participă cu maşinile lui la retroparade, pentru că mai mult de jumătate din ele sunt recondiţionate şi funcţionale. Tânărul povesteşte că, deşi nu este mecanic de meserie, a învăţat cum să şi repare autoturismele.

„În general le-am reparat eu, dar acum sunt prea multe şi sunt nevoit să externalizez serviciul, ca să spun aşa. Îmi caut colaboratori, pentru că nu mai fac faţă. Eu lucrez într-o multinaţională, am cu totul altă meserie şi destul de puţin timp liber“, spune Iulian care, din când în când, îşi scoate maşinile la plimbare pe străzile municipiului de pe malurile Timişului.

Dragostea lui Iulian pentru autoturismul naţional a început încă din copilărie, când familia sa deţinea o maşină Dacia pe care a moştenit-o atunci când a împlinit 18 ani şi a obţinut permisul auto. De atunci, numărul maşinilor a tot crescut în curtea lui Iulian şi, chiar dacă cu greu le mai face loc pe terenul din jurul casei sale, tânărul nu se opreşte şi caută în continuare alte exemplare ale modelului fabricat în România.

„M-am născut cu Dacia, pentru că aşa era pe vremurile alea, nu prea avea nimeni maşină străină. Am îndrăgit această maşină şi, când am început să conduc, am primit tot o Dacia şi apoi mi-am luat încă una şi încă una şi încă una şi aşa am ajuns acum să am 30 de maşini. Probabil că numărul lor va creşte, pentru că de fiecare dată când găsesc o maşină veche, care are anumite particularităţi, îmi doresc să o am. Şi până la urmă, asta se şi întâmplă“, povesteşte tânărul.

Dacia limuzină, piesa de rezistenţă

Lugojeanul nu colecţionează doar maşini Dacia. Are mai multe modele de Oltcit, Aro, Lada, Skoda, Moskvich etc. Vedeta colecţiei şi maşina pe care el o consideră deosebită este însă tot o Dacia, un fel de limuzină a mărcii, după cum spune colecţionarul. „Este Dacia Maxi Break, o maşină cu opt locuri, fabricată în 1987. Destul de rară. Nu ştiu câte exemplare mai sunt în ţară, dar e una dintre maşinile la care ţin cel mai mult“, mărturiseşte Iulian, care mai are în colecţie şi mai multe modele de Dacia 1100, Dacia 500 – Lăstun, Dacia Sport, Dacia Papuc etc.

Iulian a cumpărat majoritatea autoturismelor în urma anunţurilor de la Mica publicitate, însă în prezent a devenit atât de cunoscut pentru pasiunea sa, că îl sună proprietarii de maşini direct pe el şi îl întreabă dacă nu e interesat.

Din colecţia lui Iulian nu putea să lipsească celebrul model fabricat la Timişoara, Dacia 500, cunoscută mai ales sub numele „Lăstun“, automobilul care a născut atâtea glume savuroase în epocă din cauza dimensiunii sale. „Lăstunul“ lui Zaiba, fabricat în 1990, este unul bine întreţinut şi are doar 3.000 de kilometri la bord.

Dintre maşinile fabricate în fostele ţări comuniste, cea mai „strălucitoare“ este o Skoda 120L galbenă, din 1978, în stare perfectă de funcţionare. „Este primul automobil din Lugoj care are atestat de vehicul istoric. Am cumpărat-o de la un colecţionar din Timişoara. Cu această maşină am participat la Retroparada Toamnei 2014, organizată la Timişoara de Retromobil Clubul Român“, se mândreşte Iulian.

Retroparada Primăverii este organizată de Retromobil Club România.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Proteste la Timișoara. Sindicatele scot oamenii în stradă

Banatenii20 octombrie 2017

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017