Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Autoliv

Banatenii

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul serialului documentar “Wild Carpathia”, difuzat de BBC, a publicat o filmare realizată în Herculane, Caraş Severin, în care se arată şocat de situaţia în care se află, astăzi, ceea ce a fost cel mai mare SPA al Europei: Băile Imperiale Austriece.

“Această clădire era opulentă, magnifică şi era cunoscută în toată Europa ca locul unde mergi să te vindeci. Acum, uită-te la ea! Din păcate, a fost vândută de către stat unor grupuri de interese, după ce a fost transformată într-o clădire demolată şi părăsită, pentru care nimeni nu avea bani să o reabiliteze. Statul a luat clădirea înapoi, dar nu a mai putut cumpăra şi pământul pe care stă clădirea, aşa că nu o pot atinge şi oricum nu au fonduri necesare pentru restaurare. Între timp, guvernul nu face nimic, nici nu a făcut 20 de ani până acum, şi este păcat că e lăsată să putrezească. Nici nu se încearcă măcar salvarea ei. Noi am venit aici, în 2012, când filmam «Wild Carpathia» şi, pentru că filmul a fost sponsorizat de către guvern, episodul respectiv a fost scos pentru că au zis că e ruşinos şi nu voiau să fie menţionat şi arătat, le era ruşine, aşa cum trebuie să le fie”, spune Ottley.

Ottley se află în această perioadă în România, pentru un nou proiect – “Flavours of Romania”, un concept prin care realizatorul şi echipa sa promovează turismul şi gastronomia din România. Realizatorul TV s-a arătat şocat de dezastrul de la Băile Herculane şi face un apel către români să ia atitudine.

“Această clădire trebuie să fie salvată, pentru că nu este doar o clădire importantă din România, ci din Europa. Dacă nu se face nimic, în câţiva ani va cădea şi vom pierde o comoară de nepreţuit. Acesta este patrimoniul vostru, oameni buni, şi este ceea ce guvernul face sau mai bine zis nu face cu el. Dacă vă pasă, haideţi să facem ceva în sensul asta. Haideţi să facem o campanie, haideţi să-i determinăm pe oameni să reacţioneze până nu este prea târziu”, spune Charlie Ottley.

Primarul oraşului Băile Herculane spune că a văzut filmuleţul postat de jurnalistul britanic, însă susţine că, în momentul de faţă, administraţia locală nu poate face nimic în legătură cu aceste clădiri.

“Terenul este al unei persoane private. E un proces pe rol. Pentru asta a fost arestat fostul primar, pentru modul în care a fost înstrăinat acel teren. Până nu se finalizează tot procesul nu avem ce să facem. Sperăm că va reveni în proprietatea noastră şi atunci putem discuta. Pentru că am făcut demersuri şi tot felul de adrese la Ministerul Culturii, la Patrimoniu, la Ministerul Dezvoltării, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, totul se blochează din cauză că terenul nu este al nostru”, spune Cristian Miclău, primarul oraşului Herculane.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Banatenii25 septembrie 2017

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Banatenii24 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017