Inchiriere spatii Lugoj

Actualitate

Reacţie dură după concedierile pentru fraudarea BAC-ului de la Făget: „E mai mare rușinea să vă bateți cu niște învățătoare de la sat”

Reacţie dură după concedierile pentru fraudarea BAC-ului de la Făget: „E mai mare rușinea să vă bateți cu niște învățătoare de la sat”

Autoliv

Decizia fără precedent a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş de desfacere disciplinară a contractului de muncă pentru 9 cadre didactice care au fost în comisia de supraveghere a examenului de Bacalaureat susţinut la Liceul din Făget a primit o replică dură. Într-o scrisoare deschisă adresată Inspectoratului Şcolar Timiş, Moni Stănilă, o scriitoare originară din Tomeşti suţine că „matematica sau (i)logica folosită de Inspectoratul Școlar Județean Timiș în stabilirea sancțiunilor mi se pare defectuoasă, părtinitoare, penibilă, coruptă”.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, autoare a mai multor cărţi şi coordonatoare a cenaclului Republica al Bibliotecii Naţionale din Chişinău, Moni Stănilă a publicat pe blogul personal o scrisoare deschisă adresată Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş în care arată că prin măsurile dispuse, de desfacere a contractului de muncă pentru 9 cadre didactice de la sate din apropierea Făgetului, Inspectoratul Şcolar nu a făcut decât să găsească nişte ţapi ispăşitori. În aceeaşi scrisoare, Moni Stănilă susţine că deţine informaţii potrivit cărora, în cadrul cercetării disciplinare, unele cadre didactice au fost favorizate. Redăm mai jos conţinutul integral al scrisorii adresate Inspectoratului Şcolar Timiş.

În urma cercetărilor de fraudare a examenului de Bacalaureat de la liceul Traian Vuia din orașul Făget, sesiunea 2015, îmi exprim public unele nedumeriri, nu înainte de a menționa că am fost cadru didactic în județul Timiș mai mulți ani și nu am participat vreodată la vreo formă de fraudare, nu am luat mită și nu am acceptat să fiu profesor supraveghetor la BAC.
Matematica sau (i)logica folosită de Inspectoratul Școlar Județean Timiș în stabilirea sancțiunilor mi se pare defectuoasă, părtinitoare, penibilă, coruptă.
Să vedem punctual:
1. Nici unui membru al comisiei nu i s-a desfăcut contractul de muncă, deși există numeroase erori de procedură.
2. Nici unui profesor supraveghetor din mediul urban nu i s-a desfăcut contractul de muncă.
3. Nici unui profesor supraveghetor cu vechime nu i s-a desfăcut contractul de muncă.
De fapt au fost dați afară 8 profesori după cum rezultă din articolul publicat de Opinia Timișoarei, 9 din informațiile mele. Cadrele didactice concediate sunt din: Curtea, Dumbrava, Fârdea și Sudriaș. Altfel spus niște învățători de la capăt de linie, titularizați în ultimii ani. Aceasta este dreptatea românească ce eliberează un politician într-un an, unul care fură miliarde, dar dă sentințe de 7 ani Babei Ioana care a furat din stradă o găină călcată de mașina primarului.
Să revenim la matematică
(Conform informațiilor apărute deja în presa locală și națională):
1. În 10 clase din 13, elevilor li s-a permis să comunice între ei. În multe cazuri profesorii le-au furnizat materiale și informații elevilor. La cele 10 clase ar trebui să îi avem în vedere, pe lângă membrii comisiei, numeroși și ei, care aveau obligația de a asigura buna desfășurare, pe toți cei 20 de supraveghetori. Care sunt criteriile pentru care li s-au desfăcut contractele de muncă la doar 9 supraveghetori? Încă o dată: s-au clonat cei nouă supraveghetori la 10 clase?
2. Vă amintiți de acel „copiați cu bun simț”? Nu vorbim despre o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă.
3. La doi dintre supraveghetori li s-a imputat faptul că miercuri și vineri au fost împreună, ori regulamentul cere schimbarea echipei de supraveghere la fiecare probă. Ok, dar cadrele respective au spus în timpul audierii de la Inspectorat că au fost trimise împreună acolo de unul dintre membrii comisiei. Da, unul dintre cei care și-a păstrat serviciul. Vorbim deci de o eroare de procedură ce nu ține de răspunderea celor doi supraveghetori, care nici măcar nu erau prezenți la tragerea la sorți a sălilor de examen deși ajunseseră acolo cu 90 de minute înainte de începerea probei de examen.
4. Un procent considerabil din cei 9 supraveghetori (țapi ispășitori ai unui sistem corupt) nu a fost surprins de camere discutând cu elevii sau înmânându-le materiale ca în alte cazuri.
5. Prin „pile” (că așa merg treburile la noi în România) am reușit să văd câteva din deciziile înmânate de Inspectorat directorilor școlilor. În calitate de jurnalist am tot dreptul să protejez sursa, dar vă asigur că atât la profesorul concediat, cât și la cel sancționat cu 15% din salariu pe 3 luni, capetele de acuzare erau identice. Atunci de ce unul „zboară” altul „stă”?
6. Tot din surse am aflat că profesorilor în cadrul audierilor nu li s-au pus la dispoziție imaginile în baza cărora au fost acuzați.
7. La unii supraveghetori li s-a imputat comportamentul altora, așa cum s-a văzut ulterior din decizia de desfacere a contractului de muncă.
8. Am văzut cu ochii mei o decizie de desfacere a contractului de muncă bazat exclusiv pe acuzația că în minutele cutare și cutare elevii din prezenta sală au vorbit. Subliniez: NU AU SCHIMBAT FIȚUICI, NU AU FOST AJUTAȚI DE CADRUL DIDACTIC, PUR ȘI SIMPLU AU VORBIT ÎNTRE EI, iar bietul supraveghetor în atotputernicia lui nu i-a scos afară. Elevul cutărică și elevul cutărică. PĂI CUM SE FACE, DOMNILOR INSPECTORI, CĂ LA FIECARE EXAMEN DE TITULARIZARE LA CARE AM PARTICIPAT, CÂTE UN NECUNOSCUT, CONCURENT CU MINE, MĂ FLUIERA SĂ ÎI AMINTESC ANUL ÎN CARE A AVUT LOC CUTARE EVENIMENT?
Nota bene: nu am fost și nu voi fi apărătorul celor care copiază, am avut de tras destule din cauza celor care m-au depășit cu note copiate sau obținute prin intervenții. Ăsta e nivelul învățământului din România. Consider că într-un fel sau altul acest mod de absolvire trebuie să dispară. Dar tocmai de aceea vă spun: nu va dispărea prin datul cu sapa la baza piramidei, nu veți schimba nimic bătându-vă joc de ultimii titularizați de pe la sate, găsind scuze și pretexte cadrelor care stau în vârful piramidei. La 140 de elevi dați afară din examene nu au cum să fie vinovați doar 9 supraveghetori, care și așa au fost intimidați. Elevilor nu li s-au dat sancțiuni diferite. Cadrelor didactice da!
Găsind țapi ispășitori și păcătuind înaintea lui Dumnezeu, nu veți acoperi rușinea din sistemul de învățământ pe care, așa cum am spus, îl știu! Personal mi-am obținut notele de drept (la titularizare) doar în urma contestațiilor.
Vreți să dați profesorii afară? Începeți cu inspectorii! Două salarii cheltuie un amărât de profesor pentru primirea, hrănirea și cadorisirea inspectorilor veniți pentru gradele didactice.
Vreți să dați afară profesorii de la Făget? Dați-i pe toți! Sau începeți de la cap, că știți bine proverbul cu peștele.
Vreți să dați un exemplu mazilind Făgetul? Luați la verificat toate înregistrările video din județ/țară! Și după ce veți scoate din Bacalaureat 90% din absolvenții țării, desfaceți contractele de muncă la toate cadrele didactice și puneți lacăte pe școli!
E mai mare rușinea să vă bateți cu niște învățătoare de la sat ca să puteți acoperi frauda la nivel înalt, ca să salvați profesorii cu vechime. Aș vrea să văd inspectorul care a predat la trei clase simultan într-o școală de sat. Ce rușinos! Îmi dau lacrimile de jenă! Voi cum dormiți noaptea?
Vă rog din suflet, când vor veni contestațiile, căci vor veni!, îndreptați rușinea asta! Dacă vreți să îndreptați lucrurile, faceți-o corect și transparent, nu așa! Lăsați-i pe învățători în pace și uitați-vă sub preș!
PS. Ăsta e doar începutul! Nu mă voi lăsa până nu voi ajunge la toate deciziile și la toate poveștile. Sunt din zonă, e simplu!
UPDATE
În urma publicării acestui text am fost contactată de noi surse. Am aflat între timp că e 100% informația conform căreia s-a intervenit cu pile în timpul cercetărilor.

Vezi comentarii (16)

16 Comments

 1. Alexandrina Stoica

  10 august 2015 at 15:37

  Cazul prezentat este doar unul din motivele pentru care cadrele didctice cu pregatire si cu ,,har,,aleg alte domenii.Domenii in care sunt respectati si renumerati conform pregatirii lor

 2. victor L

  10 august 2015 at 16:27

  Felicitari, Moni Stanila.
  Daca ai dovezi nu-i ierta pe imbuibatii de la Inspectorat.
  Caci pedepsele par un exemplu de genul Acarului Paun.

  • Maria

   11 august 2015 at 23:20

   Pe una dintre implicate o cheama precum pe autoarea articolului. E o „pila”, ceva ????

   • Lela

    17 august 2015 at 10:30

    Si ce vreți sa insinuați ? S-a luat apărarea doar unei singure persoane aici , doamna directoare ??

 3. Pop

  10 august 2015 at 18:19

  Felicitari pt articol si curajul de a spune lucrurilor pe nume!
  Aceasta gluma care a ajuns sistemul de invatamant romanesc genereaza coruptie, decadere intelectuala si mai ales un viitor sumbru.
  Dar o populatie indobotocita e mult mai usor de condus si jefuit, nu-i asa..?

 4. Streianu

  10 august 2015 at 20:48

  Felicitari! Ma bucur ca aveti curajul de a spune adevarul. Sunt tatal unei eleve eliminate din Faget si mi-as dori sa putem lua legatura. Streianu Emanuel sunt pe facebook, sa imi lasati un mesaj cum va pot contacta sau pe streianu_emanuel@yahoo.com

 5. Robert Alexandru

  10 august 2015 at 21:59

  Cei ce au decis să pedepsească în ce calitate decid să interzică accesul la filmări?
  Reacordând acces liber la TOATE filmările, aceștia decid să ASCUNDĂ eventuale (și probabile) alte fapte similare, de la alte școli.
  Dacă, să zicem, în doar zece școli din România ar fi fost fenomene similare, spectacolul de „justițiari” de la Făget este o TENTATIVĂ de a ascunde cele petrecute în restul școlilor.
  Dacă e să jucăm serios, să jucăm serios.
  Înaintați JUSTIȚIEI, organelor competente, ANSAMBLUL filmărilor din examenele recente și lăsați pe cei competenți să analizeze. Cu ce drept Educația își arogă roluri ce revin de drept Justiției?
  De ani de zile, vine câte un control, caută UN elev care copiază (ușor de găsit), face procesul verbal, apoi pleacă, chiar dacă zeci și sute de alți colegi ai „țapului ispășitor” fac exact același lucru.
  Un simulacru de corectitudine, care maschează VINA celor din minister pentru sărăcia școlilor, lipsă manualelor, programele stupide, învechite sau nepotrivite, omorârea creativității și împiedicarea dezvoltării adevăratelor capacități ale elevilor!

 6. Tania

  11 august 2015 at 7:19

  Scriitoare??!!!! De la capat de linie”, probabil. Si un elev de clasa a IV a al unei invatatoare de la tara” scrie mai bine. Si mai corect. Macar virgulele, doamna scriitoare”, virgulele!
  „Am aflat între timp că e 100% informația conform căreia s-a intervenit cu pile în timpul cercetărilor.” Se spune” 100% corecta „, de exemplu, doar atat , pentru ca nu am timp pentru restul textului atat de slab, atat de slab!
  „desfaceți contractele de muncă la toate cadrele didactice”/ desfaceti contractele TUTUROR cadrelor didactice. ETC. ETC.ETC.Dumneavoastra cine va desface contractul? UNIUNEA SCRIITORILOR???!!!

  • Lela

   11 august 2015 at 14:48

   Adică sa înțeleg ca ” virgulele ” sunt importante pentru a acoperi mizeria din țara asta ? Daca sunteți asa de erudita , ar trebui sa fi observat ca e vorba de alte probleme aici ! Sunteți penibila !

  • marius danciu

   11 august 2015 at 17:47

   Ce ai cucoana? Vrei un pahar cu apa!?? De banii stransi, cine i-a luat nu vorbeste nimeni!?? de comisia de ancheta, ce oameni au analizat cazul, nu vorbesti? numa de virgule? Praf in ochi, da lumea e mai desteapta decat dumneata

 7. koko

  11 august 2015 at 9:57

  Doamna…barda-i in mana dumneavoastra.Faceti sa cada cat mai multe „cefe groase” si ” gulere albe”!Si un sfat pentru dascalii de la baza piramidei: REFUZATI SA PARTICIPATI LA EVALUARI, BACALAUREAT, TITULARIZARI….in calitate de supraveghetori….exista suficient personal in ISJ-uri si MECT sau cum s-o mai fi numind! Se descurca ei…ca-s „baietii dasteptii”!!!

 8. Monica S

  11 august 2015 at 10:31

  Felicitari! Intrebarea este daca celor de la ISJ Timis le va pasa de acest articol? La „pilele” pe care le au in minister, nu le pasa de nimic. Si nu este singura actiune corupta si partinitoare care se face la examenul de bacalaureat in jud. timis.

 9. PARINTE

  11 august 2015 at 14:12

  Felicitari, Moni Stanila pentru articol si pentru curajul de a spune pe fata cum s-au petrecut lucrurile, nu ceda. Majoritatea profesorilor supraveghetori de la BAC Faget au fost educatoare si invatatori care si-au luat examenele si gradele pe bani, lor li se parea normal sa-i ajute pe copii sa fure plimband ei fituicile copiilor pentru a copia, primind la randul lor mita cum au dat si ei cand si-au luat examenele si gradele.
  Elevii au fost drastic sanctionati fiind eliminati, multi dintre ei luand BAC-ul daca supraveghetorii erau corecti, iar din cadrul supraveghetorilor s-au gasit 9 tapi ispasitori, probabil cei 9 au fost in cele 10 sali in care s-a copiat. Ceilalti supraveghetori avand pile la ISJ au primit sanctiuni mai usoare, „probabil ca au pazit holul!”.
  Printre acesti supraveghetori cu pile se afla si directori care au ramas in functie, „culmea ridicolului” fiind sanctionati cu diminuarea indemnizatiei de conducere cu 10% pe trei luni.

 10. Monica

  11 august 2015 at 14:34

  Felicitari Moni Stanila.
  Degeaba ai trimis acea scrisoare la CONDUCEREA ISJ Timis pentru ca nu o sa ia alte masuri asupra celorlalti supraveghetori fiind cu pile si protejati ramanand cei „9 tapi ispasitori”.
  Daca doriti sa se faca dreptate si sa nu ramana doar cei 142 elevi si 9 supraveghetori pedepsiti, faceti o sesizare la DNA sa deschida o ancheta pentru ca dovezile se gasesc pe filmarile din camerele de supraveghere din fiecare sala, ca sa fie verificati si pedepsiti cu aceeasi masura toti supraveghetorii vinovati.

 11. Ioan

  11 august 2015 at 16:30

  Ce am inteles eu, ca cetatean, e ca s-a fraudat, si daca s-a incalcat legea, pedeapsa se cuvine tuturor celor implicati, fara partinire. Asadar, sa se aplice legea si-n invatamant, si in toate cazurile de coruptie din tara. Numai asa facem un pas catre schimbare.

 12. Maria

  11 august 2015 at 23:05

  Madame, nu ai habar despre ce vorbesti, te-ai tezit sa faci pe justitiara lui peste prajit. V-ati obisnuit sa injurati institutiile atunci cand va mai pun la punct. La Faget s-a furat „ca-n codru”, iar plangaciosii si plangacioasele care au plimbat copiute de la un elev la altul, care s-au facut ca nu-i vad pe elevi cu telefoanele, cu handsfree-uri, sa mai taca si „sa bage capul in nisip” !In loc sa le fie rusine pentru ceea ce au facut, gasesc „eroine” si ” justitiare” care ” nu se lasa pana cand…”. Pana cand, ce ? Iar daca stiti ca sunt si altii implicati, spuneti-i ACESTEIA sa rezolve ea problema, sa-i ” dea in gat” si pe cei de la ISJ si de unde or mai fi ei. Unde erai, madame, in toti acesti ani in care Fagetul „organiza” examene in acelasi stil, dar nedovedit decat acum ? Iar tantile educatoare si invatatoare ce au ? Nu sunt cadre didactice, au, cumva, vreo problema si nu inteleg ce au de facut in astfel de situatii ? ESTI JENANTA, „ECATERINA TEODOROIU”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Actualitate

Enel întrerupe curentul în mai multe localități din Timiș

Daniel Groza11 decembrie 2017

Polițiștii locali ar putea să primească aceleași atribuții ca și cei de la Rutieră

Banatenii5 decembrie 2017

Cum poți ajunge la închisoare din cauza petardelor

Banatenii5 decembrie 2017

Doi bănățeni în primii zece cei mai bogați români

Banatenii4 decembrie 2017

Avansări în grad la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin

Banatenii29 noiembrie 2017

O femeie a sunat la 112 pentru că a răpit-o amantul! Polițiștii i-au dat amenda

Banatenii29 noiembrie 2017

Tinerii din Timiș consumă mai multe droguri. Canabisul, ecstasy și amfetamina în topul substanțelor traficate

Banatenii28 noiembrie 2017

Inspecția Tehnică Periodică pentru mașinile mai vechi de 12 ani se va face anual

Banatenii22 noiembrie 2017

Minoră de 15 ani prinsă la furat într-un magazin din Timișoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Când se deschide ansamblul Openville din Timişoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Ce zone va afecta ciclonul polar care va lovi duminică România

Banatenii16 noiembrie 2017
Penitenciarul Timişoara

Deținuții din Penitenciarul Timişoara care vorbesc limba italiană pot avea muncă de birou

Banatenii16 noiembrie 2017