Lugojeanul

Administrație

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Autoliv

Banatenii

Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi a şedintei de joi, 25 mai, un punct privitor la acordarea dreptului de folosinţă gratuită a unei suprafeţe de 2.565 de mp Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, pentru construirea unui punct de lansare a rachetelor antigrindină, lângă fostul hipodrom.

“Ieri, am fost sunat de la Ministerul Agriculturii pentru această problemă. Va fi un punct de unde se vor lansa rachete pe bază de siliciu, două baterii, care vor fi lansate atunci când, meteorologic, se prevede apropierea unei calamităţi. Vor fi doi oameni angajaţi permanent, colaborarea vai fi între minister şi noi. Din punctul asta de vedere vom fi mai protejaţi împotriva acestor fenomene”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Lucrările la ridicarea punctului de lucru vor începe în perioada următoare şi vor fi suportate de către Ministerul Agriculturii.

Potrivit Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, sistemul antigrindina din Romania e pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la 2.000.000 de hectare.

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Potrivit sursei citate mai sus, anul trecut existau 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea din Prahova, şapte în cea de la Iaşi şi 11 la unitatea din Vrancea. În ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindină în zonele Prahova şi Buzau şi în jur de 100 în zona Iaşi.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindină. Un amestec  exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizeaza şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

 Precipitaţii lichide mai mari

Unda se propagă cu viteza sunetului pâna la înălţimi de 15.000 m şi întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapoviţă. Undele de şoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate.Tocmai din aceasta cauză, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat creşterea precipitaţiilor lichide.

Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torentiale, care au produs şi inundaţii cu urmări catastrofale. Specialiştii spun că, deşi rachetele antigrindina produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundaţii, întrucât cantitatea de precipitatii generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor şi nu durează decât câteva ore.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Drum închis spre o stațiune din Caraș-Severin. Se execută lucrări de consolidare

Banatenii19 septembrie 2017

VIDEO Robu publică două filmări cu șoferi periculoși din Timișoara. „Indiferent de câte injurii voi avea parte…EU VOI FI ÎNVINGĂTORUL”

Banatenii14 septembrie 2017

Reşiţenii, chemaţi să-şi achite impozitele fără majorări de întârziere

Banatenii12 septembrie 2017

Primarul Buziaşului a decis să returneze peste 5.000 de lei, pe care i-a folosit din bugetul local pentru cursurile la mare

Banatenii12 septembrie 2017

Primăria Lugoj este verificată de către Curtea de Conturi. A fost reclamată de către doi consilieri locali

Banatenii11 septembrie 2017

Finanțele din vestul țării au colectat suplimentar venituri la buget, cu 39 milioane lei

Banatenii6 septembrie 2017

Orașele din Banat vor fi „alarmate” în fiecare miercuri. Sirenele vor suna pentru ca populația să învețe semificația semnalelor

Banatenii5 septembrie 2017

Primăria Reşiţa cere cetăţenilor să se conformeze şi să colecteze selectiv gunoaiele

Banatenii1 septembrie 2017

VIDEO Când se va circula prin pasajele Jiul și Popa Șapcă din Timișoara. Promisiunea primarului Robu!

Banatenii29 august 2017

CJT stabilește regulile de licitație pentru spațiile din Bastion Theresia Timişoara. Ce alte proiecte mai au consilierii pe ordinea de zi

Banatenii29 august 2017

Încă o sursă de poluare pentru Caraș-Severin. Se extinde centrala de la Kostolac – Serbia

Banatenii28 august 2017

S-au stabilit firmele care adună gunoiul în Timiș, în următorii cinci ani. La Lugoj și Buziaș, tariful va fi mai mare decât la Timișoara

Banatenii16 august 2017