Administrație

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Autoliv

Banatenii

Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi a şedintei de joi, 25 mai, un punct privitor la acordarea dreptului de folosinţă gratuită a unei suprafeţe de 2.565 de mp Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, pentru construirea unui punct de lansare a rachetelor antigrindină, lângă fostul hipodrom.

“Ieri, am fost sunat de la Ministerul Agriculturii pentru această problemă. Va fi un punct de unde se vor lansa rachete pe bază de siliciu, două baterii, care vor fi lansate atunci când, meteorologic, se prevede apropierea unei calamităţi. Vor fi doi oameni angajaţi permanent, colaborarea vai fi între minister şi noi. Din punctul asta de vedere vom fi mai protejaţi împotriva acestor fenomene”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Lucrările la ridicarea punctului de lucru vor începe în perioada următoare şi vor fi suportate de către Ministerul Agriculturii.

Potrivit Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, sistemul antigrindina din Romania e pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la 2.000.000 de hectare.

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Potrivit sursei citate mai sus, anul trecut existau 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea din Prahova, şapte în cea de la Iaşi şi 11 la unitatea din Vrancea. În ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindină în zonele Prahova şi Buzau şi în jur de 100 în zona Iaşi.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindină. Un amestec  exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizeaza şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

 Precipitaţii lichide mai mari

Unda se propagă cu viteza sunetului pâna la înălţimi de 15.000 m şi întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapoviţă. Undele de şoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate.Tocmai din aceasta cauză, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat creşterea precipitaţiilor lichide.

Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torentiale, care au produs şi inundaţii cu urmări catastrofale. Specialiştii spun că, deşi rachetele antigrindina produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundaţii, întrucât cantitatea de precipitatii generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor şi nu durează decât câteva ore.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Consilierii județului Timiș se întrunesc la sfârșitul lunii. Vezi ce proiecte au pe ordinea de zi

Banatenii23 iunie 2017

Galerie FOTO – Prima comună din Banat care profită de pe urma autostrăzii Timisoara-Lugoj și își dezvoltă turismul local

Gabriel Iosa22 iunie 2017

Cine se dă ANAF TIMIȘ pe Facebook? Fiscul timișean contestă pagina de pe rețeaua de socializare

Banatenii21 iunie 2017

Ședință Consiliul Local Lugoj! Mai multe familii vor primi terenuri pentru construcția de locuințe

Banatenii21 iunie 2017

Primarul Timișoarei a dat dispoziție să se amenajeze „în regim turbo” o pistă pentru „bicicliștii răi”

Banatenii20 iunie 2017

Doi consilieri cer Consiliului Local Lugoj desființarea unei taxe încasate ilegal de la populație

Banatenii20 iunie 2017

C.A.P-ul e reîniviat în Caraș-Severin! Locuitorii unei comune se asociază să-și lucreze pământurile și să-și crească animalele

Banatenii20 iunie 2017

Lugojul rămâne fără societățile de salubritate și furnizarea apei. Meridian și Salprest nu vor mai avea voie să presteze servicii către populație

Banatenii19 iunie 2017

Salprest, la un pas de închidere. Retim e noul operator de salubritate pentru zona Lugojului

Banatenii15 iunie 2017

Proiect modern pentru transformarea pieței unei localități de lângă Lugoj

Banatenii14 iunie 2017

Mai mulți consilieri locali riscă amenzi de până în 2.000 de lei. Ce trebuie să facă în maxim două zile

Banatenii13 iunie 2017

Se surpă asfaltul sub mașini, în centrul Lugojului. Circulația e blocată pe un sens

Banatenii12 iunie 2017