Inchiriere spatii Lugoj

Administrație

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Autoliv

Banatenii

Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi a şedintei de joi, 25 mai, un punct privitor la acordarea dreptului de folosinţă gratuită a unei suprafeţe de 2.565 de mp Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, pentru construirea unui punct de lansare a rachetelor antigrindină, lângă fostul hipodrom.

“Ieri, am fost sunat de la Ministerul Agriculturii pentru această problemă. Va fi un punct de unde se vor lansa rachete pe bază de siliciu, două baterii, care vor fi lansate atunci când, meteorologic, se prevede apropierea unei calamităţi. Vor fi doi oameni angajaţi permanent, colaborarea vai fi între minister şi noi. Din punctul asta de vedere vom fi mai protejaţi împotriva acestor fenomene”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Lucrările la ridicarea punctului de lucru vor începe în perioada următoare şi vor fi suportate de către Ministerul Agriculturii.

Potrivit Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, sistemul antigrindina din Romania e pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la 2.000.000 de hectare.

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Potrivit sursei citate mai sus, anul trecut existau 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea din Prahova, şapte în cea de la Iaşi şi 11 la unitatea din Vrancea. În ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindină în zonele Prahova şi Buzau şi în jur de 100 în zona Iaşi.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindină. Un amestec  exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizeaza şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

 Precipitaţii lichide mai mari

Unda se propagă cu viteza sunetului pâna la înălţimi de 15.000 m şi întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapoviţă. Undele de şoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate.Tocmai din aceasta cauză, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat creşterea precipitaţiilor lichide.

Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torentiale, care au produs şi inundaţii cu urmări catastrofale. Specialiştii spun că, deşi rachetele antigrindina produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundaţii, întrucât cantitatea de precipitatii generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor şi nu durează decât câteva ore.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Mai multe în Administrație

Zece proiecte de drumuri din Timiș primesc finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Banatenii6 decembrie 2017

Cine se ocupă cu deszăpezirea pe drumurile din Timiș

Banatenii24 noiembrie 2017

Lucrări la drumurile din Banat. Unde se circulă cu restricții

Banatenii27 octombrie 2017

Consilierii județeni vor reglementa situația transportului de persoane până în 2019

Banatenii25 octombrie 2017

Cursă reluată spre Bucureşti, de la Aeroportul Timişoara

Banatenii24 octombrie 2017

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017