Actualitate

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Primăria Lugoj trebuie să recupereze peste 100.000 de euro de la Enel

Autoliv

Un control al Curții de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Lugoj a scos la iveală o situație incredibilă care vizează contractul dintre primărie și SC Enel Distribuție SA. Auditorii Curții de Conturi au constatat “existența unui mod de lucru aparte” al Primăriei Lugoj în relația cu Enel Distribuție Banat.

Practic, Curtea de Conturi a constatat că Primăria Lugoj a achitat în perioada 2012 – 2014 suma de peste 1,8 milioane lei, bani plătiți anticipat pentru branșamente și extindere a rețelei „existând plăți efectuate chiar fără punerea în practică a celor prevăzute în contract și deci a realizării lucrărilor până la data auditului”.

Curtea de Conturi a mai constatat că realizările pentru care Primăria Lugoj i-a plătit bani în avans Enelului, nici nu este prestatorul real al lucrărilor, acestea fiind subcontractate altor firme.

Plățile în avans, ilegale?

În plus, Curtea de Conturi a considerat că plata lucrărilor contractate de Enel, în avans, a fost nelegală.„Precizăm că potrivit prevederilor contractuale nu s-a precizat posibilitatea acordării de avansuri de către entitatea auditată – prin urmare plățile avansate de entitatea auditată sunt în afara cadrului legal. Plățile nelegale de 1.832.793 lei au fost achitate de entitate potrivit condițiilor contractuale, fiind forțată atât contractual cât și de poziția de forță a operatorului Enel Distribuție ce o ocupă pe piața acestui tip de servicii de extindere a rețelei electrice o poziție de monopol”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au mai constatat că, diferența dintre banii plătiți de Primărie, în avans Enelului, și prețul plătit de Enel pentru realizarea proiectului ar fi trebuit restituiți municipalității, lucru care nu s-a întâmplat.

„Diferența de valoare dată de încasările pe care le are ENEL de la municipalitate și plățile pe care acesta le face către operatorii subcontractanți nu sunt integral restituite bugetului local Lugoj, creându-se astfel prejudicii entității auditate”, se arată în raportul intrat în posesia ziarului Cetățeanul.

Curtea de Conturi a calculat că valoarea sumei care trebuia restituită primăriei este de aproape 155.000 de lei. Pentru suma de peste 1,8 milioane de lei plătită în avans, s-au calculat și penalități de 442.000 de lei, urmând ca Primăria Lugoj să recupereze de la Enel aproape 600.000 de lei.

Primăria acuză monopolul Enel

Curtea de Conturi a identificat și persoana din Primăria Lugoj responsabil de neregulile descoperite pe șeful Direcției Tehnice, Negruțiu Cotizo. În punctul de vedere solicitat de Curtea de Conturi, Cotizo le-a dat dreptate auditorilor, acuzând monopolul Enel.

„Cele constatate de dumneavoastră sunt reale și sunt datorate de condițiile contractuale impuse de ENEL Distribuție. Neacceptarea acestor condiții de către noi conduce la nerealizarea proiectelor de investiții ale comunității locale – ENEL nu negociază condițiile contractuale, prelevându-se de Ordinul Președintelui ANRE nr. 59/02.08.2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public”, se arată în punctul de vedere dat de Cotizo. Procesul pentru recuperarea banilor este pe rolul Judecătoriei Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

EXCLUSIV Conflict reizbucnit între clanurile ţigăneşti din Lugoj care au vrut să se măcelărească

Banatenii21 iulie 2017

Pistolar urmărit în Germania, prins în Timiş. A fost reţinut şi va fi repatriat

Banatenii21 iulie 2017

O tânără de 24 de ani, din Timiş, căutată de poliţişti pentru că nu s-a mai întors acasă de două zile

Banatenii21 iulie 2017

La Buziaş funcţionează una dintre cele mai bune şcoli de piloţi din ţară. Aero West oferă pregătire pentru o gamă largă de licenţe şi calificări de zbor

Banatenii21 iulie 2017

Sete mare! Un tânăr din Timişoara s-a alimentat de la benzinărie cu băutură, pe care nu a plătit-o

Banatenii21 iulie 2017

Panică pe linia ferată. O locomotivă care a luat foc din cauza unui furtun de ulei nu a putut fi „ruptă” de vagoanele pline cu gaz pe care le tracta

Banatenii20 iulie 2017

Un nou show aviatic în apropiere de Lacul Surduc. Ziua Aviaţiei este marcată în satul lui Traian Vuia

Banatenii20 iulie 2017

Un IT-ist din Timişoara primeşte de la Statul Român peste 5.000 de euro, despăgubiri morale şi materiale, pentru că a lovit un câine pe autostradă

Daniel Dancea20 iulie 2017

Toate explicaţiile despre cum “s-a rupt” trenul Timişoara-Bucureşti, la Radomireşti. Culmea e că nu sunt oferite de CFR!

Banatenii19 iulie 2017

VIDEO Tinerii cântăreți care au făcut senzație în centrul Timișoarei. Robu a fost impresionat și s-a oprit să îi asculte

Banatenii19 iulie 2017

Servicii Complete pentru Nunta sau Botez, Dj, Foto-Video, Schela de Lumini si Fum pentru Dansul Mirilor (P)

Banatenii18 iulie 2017

Controale pe şantierele de la autostrăzi: calitatea slabă a materialelor, mobilizarea insuficientă a constructorilor şi lucrări neconforme proiectului

Banatenii17 iulie 2017