Administrație

Primăria Lugoj, pași mari spre un eșec în accesarea fondurilor europene pentru izolarea blocurilor

Primăria Lugoj, pași mari spre un eșec în accesarea fondurilor europene pentru izolarea blocurilor

Autoliv

Marți, 27 septembrie a fost termenul limită stabilit de Primăria Lugoj până la care asociațiile de proprietari ar fi trebuit să depună o serie de documente necesare proiectului prin care se dorește obținerea fondurilor europene necesare izolării termince a blocurilor. Miercuri, reprezentanții primăriei nu primiseră documentele solicitate. “Probabil le-au trimis prin poștă și atunci ajung mai greu”, ne-a declarat Liviu Savescu, șeful Biroului  de Proiecte şi Programe Europene.

Lipsa documentelor blochează proiectul

Asociaţiile ar fi trebuit să trimită un tabel din care să rezulte obligatoriu acordul din partea a 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente privind solicitarea finanțării în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari susțin că totul s-a blocat când oamenii au fost puși să dea declarații pe propria răspundere că sunt de acord cu demolarea lucrărilor executate anterior fără autorizație de construcție, dacă acestea nu corespund cerințelor proiectului finanțat din banii UE. Este vorba despre acoperișuri, balcoane închise și izolații termice executate în regie proprie.

“Cine dă o astfel de declarație? Omul a investit bani în lucrări, nu este acum de acord să vină primăria și să-i demoleze. De exemplu, în proiect, poate se prevede că geamurile vor fi din termopan alb, iar eu mi-am pus din termopan maro sau din lemn, care sunt mult mai scumpe și mai eficiente decât cele pe care le va pune primăria. Normal că nu sunt de acord să vină și să le dea jos. Greșeala este a Primăriei, pentru că a permis această reabilitarea parțială pe apartament. Trebuia să se facă doar pe bloc, așa cum se procedează în alte orașe”, a declarat președintele unei asociații de proprietari.

Zeci de blocuri fără cărți tehnice

O altă problemă, imposibil de rezolvat în termenul impus de proiect, este lipsa cărților tehnice a imobilului, a fişei tehnice, procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor sau orice alt document justificativ din care să rezulte când a fost construit blocul și ce lucrări s-au făcut de-a lungul timpului. “Cei mai mulți nu au aceste documente, așa că nu au cum să le prezinte” a spus sursa citată.

Aflați în fața unui eșec în accesarea fondurilor europene, reprezentanții primăriei aruncă vina pe asociațiile de proprietari, care nu s-au organizat la timp.

“Documentele solicitate nu sunt pretențiile Primăriei, nu le-am inventat noi, nu le cerem noi. Sunt solicitările din ghidul de finanțare, respectiv condițiile specifice de accesare a fondurilor. În ceea ce privește întârzierea , Primăria Lugoj a transmis, în luna martie 2016, Federației Asociațiilor de Proprietari o solicitare privind comunicarea blocurilor care se pretează a fi incluse în acest program, iar în luna  iulie a acestui an a fost propus Asociațiilor de proprietari din Lugoj un proiect de colaborare prin care s-a solicitat asociațiilor interesate să depună la Primarie documentele necesare în vederea accesării fondurilor europene. Aceste documente sunt menționate clar în Proiectul de colaborare”,  susține Liviu Savescu.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

 1. mary

  4 octombrie 2016 at 12:26

  stiam ca sunt vorbe goale ale lui boldea mincinosul

 2. valentin

  4 octombrie 2016 at 16:36

  D-l Săvescu aruncă pisica moartă in ograda dânsului,din 2002 se știe care sunt cerințele U.E.privind reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale.
  Primăria a lăsat totul de izbeliște,fiecare proprietar a făcut după bunul său pla reabilitarea locuinței,iar acum hop cu oiștea în gard – specific românesc,delăsare,minciună ș.a.m.d.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

S-au stabilit firmele care adună gunoiul în Timiș, în următorii cinci ani. La Lugoj și Buziaș, tariful va fi mai mare decât la Timișoara

Banatenii16 august 2017

Lugojul rămâne fără apă. Meridian face lucrări la magistrala orașului

Banatenii16 august 2017

Pasajul „Jiul” din Timișoara se închide până în septembrie

Banatenii11 august 2017

Cum își schimbă Fiscul din Timiș programul de lucru în perioada următoare

Banatenii11 august 2017

VIDEO Penalități și rezilieri parțiale pentru constructorii autostrăzii Lugoj-Deva. Cu ce l-au supărat pe ministru

Banatenii11 august 2017

Primăria Dumbrăvița a cumpărat 20 de pixuri cu 145 de lei bucata

Banatenii10 august 2017

Serviciile de Evidența Persoanelor și Starea Civilă din Lugoj se mută în sediu nou. Din aceeași locație se vor elibera și pașapoartele

Banatenii9 august 2017

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Banatenii9 august 2017

Primarul Sorin Munteanu cere sprijinul locuitorilor: Colonada de la Buziaş, recent reabilitată, a fost vandalizată!

Banatenii4 august 2017

CNAIR trimite dronele să supravegheze șantierele autostrăzilor din România. Imaginile vor putea fi văzute de toată lumea

Banatenii2 august 2017

Reșițenii vor fi alarmați în fiecare lună. IGSU face exerciții publice

Banatenii1 august 2017

Avertisment în Timiș, din cauza caniculei! Aquatim cere limitarea consumului de apă

Banatenii1 august 2017