Administrație

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Prefectura Timiș pune la îndoială legalitatea hotărârii care măreşte tarifele la apă, canal și salubrizare

Autoliv

În urma unei ședințe de consiliu local, celebra ședință din 20 mai 2015, prețurile la apă, canal și gunoi în municipiul Lugoj au crescut, însă doar după ce consilierii s-au bătut luni la rândul asupra temei de a majora sau nu prețurile la utilități. Chiar dacă proiectele de hotărâre referitoare la majorări au trecut prin Consiliul Local, consilierii PNL-ului au contestat deciziile atât la Primărie, cât și la instituția Prefectului Județului Timiș.

Aceasta din urmă, printr-un document semnat de prefectul Eugen Dogariu, a cerut Secretarului și Consiliului Local al municipiului Lugoj, în urma scrisorii celor de la PNL, să lămurească problemele scoase la iveală de consilieri.

În primul caz, cei de la Prefectură vor să afle de ce doar 6 din cei 13 consilieri locali au votat pentru adoptarea tarifelor, când legea 215/2001 spune că hotărârile se adoptă cu majoritatea voturilor consilierilor, „actul administrativ în cauză ar fi trebuit adoptat cu votul a cel puțin 7 consilieri locali”, potrivit actului emis de Prefectură spre administrația lugojeană.

În al doilea rând, instituția județeană cere explicații pentru faptul că „instituția noastră a fost sesizată cu privire la posibila existență a unor conflicte de interese în ceea ce privește pe consilierii Bădina Nicu, Barboni Ioan și Savu Constantin”, se mai arată în document, unde se specifică și dispozițiile unui articol din lege care spune că nu pot lua parte la adoptarea hotărârilor consilierii care au rude până la gradul al patrulea în directă legătură cu problema dispusă spre dezbatere, dar și că proiectele de hotărâre adoptate astfel sunt nule, dacă se constată că există conflictul de interese.

conferinta pnl lugoj

„Chiar dacă micșorau tarifele, atâta timp cât cei trei veneau la ședință, nu se putea vota. Vom aștepta un răspuns 30 de zile, dacă nu va veni, vom acționa în contencios instituția. E vorba despre procedură, nu despre ce s-a votat în sine. Deocamdată rediscutarea hotărârii respective nu e băgată pe ordinea de zi a şedinţei de joi, probabil că nici nu va fi”, a explicat liderul PNL Ioan Ambruș în conferința de presă de marți.

În acest caz, legea prevede ca proiectele asupra cărora există o suspiciune că nu au fost adoptate legal să revină pe masa de discuție a consilierilor.

„Aici Consiliul decide dacă revine sau nu asupra hotărârii, acesta va analiza solicitarea de la Prefectură și are două variante, ori revine asupra hotărârii, o abrogă pe cea pe care o consideră Prefectura ilegală și dă alta sau nu revine. Deocamdată nu a preluat nimeni inițiativă în acest sens, nu există proiect, noi am transmis la Consiliu și vom vedea ce poziție va fi adoptată vizavi de ea. În funcție de ce se discută în Consiliu, vom comunica Prefecturii, care va adopta o poziție în continuare”, a explicat pentru Cetățeanul Dan Ciucu, secretarul municipiului Lugoj.

Următoarea ședință de consiliu este programată pentru data de 29 octombrie, ultima zi de joi a lunii.

DECIZIE! De la 1 iunie, lugojenii plătesc mai mult pentru apă și gunoi

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Pingback: Un document sosit de la MAI tulbură apele în Consiliul Local | Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Administrație

Reşiţa primeşte de la Guvern peste 18 milioane de lei pentru o grădiniţă, două poduri şi mai multe drumuri de acces

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Dezastru ecologic pe malul râului Timiş. Zeci de tone de deşeuri sunt aruncate pe locul unde, în trecut, lugojenii ieşeau la iarbă verde

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO – Oraşul cu stâlpii în mijlocul drumului. Cum au asfaltat trotuarele şi drumurile edilii unui oraş din Banat

Banatenii18 iulie 2017

Reşiţa, o nouă etapă pentru prevenirea virusului Zika. Reşiţenii pot primi amenzi dacă nu execută dezinsecţia imobilelor proprii

Banatenii17 iulie 2017

Majorările salariale din administraţie aduc concedieri la Primăria Lugoj: “Mai bine să fie mai puţini, cu salarii mai bune, care vor să muncească”

Banatenii17 iulie 2017

GEC Nera acuză Romsilva că a lăsat în paragină una dintre cele mai frumoase zone turistice din Banat

Banatenii17 iulie 2017

Pe mai multe drumuri din Banat se circulă cu resticţii din cauza lucrărilor. Vezi unde stai în trafic

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Reşiţa cere locuitorilor să respecte cu stricteţe regulile de curăţenie din oraş

Banatenii14 iulie 2017

Administraţia Lugojului investeşte 4,8 milioane de lei în reabilitarea unei uzini. Trei cartiere ar trebui să aibă apă mai bună

Banatenii13 iulie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întrunesc pentru o nouă şedinţă. Ce proiecte au pe ordinea de zi

Banatenii13 iulie 2017

Acces mai uşor la autostradă! Se lărgeşte drumul de legătură dintre Timişoara şi A1, prin Dumbrăviţa

Banatenii11 iulie 2017

Bombă socială la Lugoj. Aproximativ 90 de familii riscă evacuarea, iar Primăria nu are o soluţie

Banatenii11 iulie 2017