Actualitate

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Piața din Lugoj, invadată de legume și fructe oltenești

Autoliv

Banatenii

Piața agro-alimentară „Timișul” din Lugoj este plină de legume și fructe, ca și cum cornul abundenței s-ar fi revărsat asupra orașului. La acest belșug contribuie nu numai producătorii autohtoni, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării. Oltenii și produsele lor au invadat piața lugojeană.

„Vin în piața de la Lugoj de vreo 10 ani. Eu sunt din Tunarii Vechi, comuna Poiana Mare, județul Dolj. E cale lungă până acasă, aproape 300 de kilometri. Soțul meu e cu aprovizionarea. Uneori îl însoțesc și eu, dar timp de patru luni le petrecem aici, la Lugoj. Dormim în mașină. E grea viața de comerciant producător. În celelalte luni ale anului muncim acasă la pământ. Ne producem singuri răsadurile din semințe. Nu dăm cu chimicale, pentru că sunt scumpe. Avem vite de la care obținem bălegarul și îl folosim ca îngrășământ. Concurența este mare și uneori producătorii locali ne acuză că folosim chimicale, dar nu este adevărat. Prin mai aducem varză, apoi continuăm cu roșii, ardei, castraveți și ce mai avem prin grădină. La sfârșitul lunii august, plecăm acasă, unde pregătim producția pentru anul viitor. Ne-am obișnuit la Lugoj, avem clientela noastră, așa că anul viitor vom reveni cu siguranță”, spune Dorina Pastacă, producător de legume și fructe.

În piața agro-alimentară de la Lugoj își vând produsele aproximativ 50 de familii din împrejurimile comunei Poiana Mare, județul Dolj.

„Vin la Lugoj de vreo șapte sau opt ani. Sunt din comuna Poiana Mare și mai bine de două luni pe an vindem produse pe piața din Lugoj. Nu întotdeauna prețurile sunt cele pe care le dorim noi, dar în general, lucrurile merg bine. E destul de greu să faci comerț în astfel de condiții. Dormim în mașină, e foarte cald și în hală și afară, dar asta este sursa noastră de existență și nu avem de ales. Lugojul este un oraș liniștit și nu am avut probleme nici cu oamenii nici cu autoritățile locului”, spune Rodica Veloiu, producător din Dolj.

Munți de lubeniță și pepeni stau aliniați în piața de lângă autogară. Produsele din sudul țări constituie o concurență serioasă producătorilor din zona Lugojului.

„De peste 30 de ani, vând pepeni și lubeniță la Lugoj. Sunt din comuna Cușmir, județul Mehedinți și vânzarea merge mulțumitor. După cum vedeți, piața e plină. Pepenele cu miez galben sau verde are un parfum deosebit. Lubenița e coaptă și dulce, afară este cald, așa că produsele sunt căutate”, spune Cornel Raicu, producător din Mehedinți.

Producătorii autohtoni consideră că sunt supuși unei concurențe neloiale și că invazia oltenilor ar trebui stopată de către autorități.

„Concurența oltenilor ne afectează. O consider neloială. Ei vin în luna mai cu prețuri mari și pe când se coc legumele noastre de grădină, ei scad prețurile. Marfa noastră este superioară din punct de vedere calitativ. Nu se compară o roșie de grădină cu cea crescută în solar, dar clientul când le vede crăpate nu le cumpără. Lumea a uitat cum arată o roșie adevărată și care este gustul ei. Și ar mai fi ceva. Și eu sunt olteancă. Am venit demult în Banat, dar nu-mi amintesc să se fi copt roșiile la mama acasă, așa timpuriu. În mod sigur, coacerea este forțată. Am auzit că la Băile Herculane nu este permisă intrarea producătorilor veniți din alte zone. Primăria din Lugoj ar trebui să ne protejeze și pe noi, după exemplul lor”, spune Ileana, producător comerciant din Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Parcul din preajma restaurantului timişorean „Flora” va fi reamenajat de către administraţia locală

Banatenii25 iulie 2017

Avertizări de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin. Creşte debitul pe mai multe râuri!

Banatenii25 iulie 2017

VIDEO Gestul făcut de o mamă pentru salvarea fiului filmat cum fură şi făcut de ruşine pe Facebook

Daniel Dancea25 iulie 2017

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

Banatenii25 iulie 2017

Cum au început să fie rezolvate dosarele de evaziune care „zăceau” în fişetele poliţiştilor din Timiş: „Nu cred că a fost vorba de delăsare”

Banatenii24 iulie 2017

Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi

Banatenii24 iulie 2017

RATT devine istorie. Timişorenii vor circula cu autobuze şi tramvaie ale STPT

Banatenii24 iulie 2017

Aproape 400 de şoferi au fost penalizaţi. Cei mai mulţi au primit amenzi pentru viteză

Banatenii24 iulie 2017

EXCLUSIV Conflict reizbucnit între clanurile ţigăneşti din Lugoj care au vrut să se măcelărească

Banatenii21 iulie 2017

Pistolar urmărit în Germania, prins în Timiş. A fost reţinut şi va fi repatriat

Banatenii21 iulie 2017

O tânără de 24 de ani, din Timiş, căutată de poliţişti pentru că nu s-a mai întors acasă de două zile

Banatenii21 iulie 2017

La Buziaş funcţionează una dintre cele mai bune şcoli de piloţi din ţară. Aero West oferă pregătire pentru o gamă largă de licenţe şi calificări de zbor

Banatenii21 iulie 2017