Inchiriere spatii Lugoj

Administrație

Petiţie pentru salvarea Lugojului. Să îl scoatem din adormire pe inginerul care a „supravegheat“ involuția arhitecturală a oraşului

Petiţie pentru salvarea Lugojului. Să îl scoatem din adormire pe inginerul care a „supravegheat“ involuția arhitecturală a oraşului

Autoliv

Lugojenii, dar şi cei care apreciază valoarea clădirilor istorice din municipiul de pe Timiş, pot semna o petiţie prin care să ceară administraţiei locale să întocmească şi să respecte un ghid de bune practici pentru reabilitarea imobilele.

Petiţia a fost iniţiată de către tânărul Oliviu Gaidoş, angajat al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj. Gaidoş este un  cercetător  care a dedicat trei lucrări ştiinţifice oraşului şi se anunţă ca unul dintre cei mai avizaţi istorici ai municipiului. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, continuându-şi studiile cu cele de masterat şi doctorat, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

“Dragi lugojeni, pentru că avem – încă – un oraș frumos, încărcat de tradiție și istorie, în care dorim ca generațiile următoare să trăiască și să se bucure de farmecul său, un loc în care natura (râul Timiș cu malurile sale) este completată de arhitectura provincială de inspirație central-europeană a imobilelor, vă îndemn să semnați petiția prin care îi cerem arhitectului-șef să elaboreze un  <<Ghid de bune practici pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric>>. Haideți să încercăm, pe ultima sută de metri, să salvăm ce a mai rămas. Cu această ocazie să il scoatem din adormire pe inginerul care de peste 15 ani a „supravegheat“ involuția arhitecturală a Lugojului. În ultimii 26 de ani, Lugojul a pierdut clădiri reprezentative, altele au fost mutilate irecuperabil, din rea-voință sau necunoaștere, iar în zona centrală, și nu numai, au apărut imobile urâte, care ilustrează perfect haosul urbanistic din ultimele decenii. Un asemenea ghid este necesar pentru că el informează proprietarii cu privire la culorile și materialele pe care le pot folosi la o clădire istorică, tâmplăria de lemn și elementele de feronerie care trebuie conservate, importanța menținerii echilibrului estetic și specificul cartierelor istorice etc.
Asemenea orașelor Timișoara, Sibiu, Reghin, Oradea, Câmpulung ș.a., Lugojul trebuie să aibă un îndrumar care să informeze și să sensibilizeze cetățenii cu privire la importanța conservării zestrei noastre arhitecturale”, arată Oliviu Gaidoş.

Semnează petiţia aici

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. Garda Lugojeana

  10 aprilie 2017 at 17:02

  Domnul Oliviu Gaidos initiind aceasta petitie, pleca de la premisa ca arhitectul orasului Dinel Mazilu ar fi un om competent sau cel putin rational.
  Nu ma indoiesc de faptul ca aceasta petitie v-a gasi sprijin, dar finalitatea acestei petitii va fi o problema.

  Cum poti comunica cu un personaj numit politic intr-o functie ?
  Acest „arhitect” a ajuns pe acel post cu „concursul” unor pile si relatii.
  Orice primar isi doreste un arhitect al orasului obedient si fara personalitate, el a schimbat
  doua regimuri politice tocmai pentru ca are acesta „calitate”.

  Americanii numesc astfel de oameni „Yes Man” !

  Romanii numesc astfel de oameni „Ass Man” !

  Parerea mea este ca aceasta petitie trebuie sa propuna schimbarea domnului Dinel Mazilu (Boldea), deoarece el nu are capacitatea de a crea un Ghid de bune practici in centrul istoric al orasului.

 2. Dan777

  11 aprilie 2017 at 22:20

  Bravo Oliviu Gaidos pentru initiativa .Avem nevoie de un Ghid pentru reabilitarea clădirilor istorice din orașul Lugoj . Dar nu este suficient . Strazi ca A. Mocioni pana la Gara, C. Voda, Bucegi, Oltului ( unde sau distrus niste cladiri , au aparut cunoscutele ” palate ”) 20 Decembrie , V.V. Delamarina si alte zone ar trebui incadrate la zona istorica .
  Se pot face propuneri consiliului local in acest domeniu la initiativa unui grup de cetateni privind Ghidul pentru reabilitarea clădirilor istorice din orașul Lugoj.

 3. Pingback: Acuzaţii grave la adresa primarului Boldea: “poartă făcută de Microroyal, casă la Surduc şi apartament lângă primărie” | Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Administrație

Zece proiecte de drumuri din Timiș primesc finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Banatenii6 decembrie 2017

Cine se ocupă cu deszăpezirea pe drumurile din Timiș

Banatenii24 noiembrie 2017

Lucrări la drumurile din Banat. Unde se circulă cu restricții

Banatenii27 octombrie 2017

Consilierii județeni vor reglementa situația transportului de persoane până în 2019

Banatenii25 octombrie 2017

Cursă reluată spre Bucureşti, de la Aeroportul Timişoara

Banatenii24 octombrie 2017

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017