Cultură

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Personalități culturale lugojene, într-o expoziție temporară la muzeul din Lugoj

Autoliv

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj organizeză, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016, expoziţia temporară – Personalități culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) și Dimitrie Stan (1906-1968). Manifestarea este prilejuită de comemorarea a 85 de ani de la moartea celui supranumit „doinitorului Banatului”-  Ioan Vidu şi, în egală măsură, de aniversarea a 110 ani de la naşterea dirijorului Dimitrie Stan, de numele lor legându-se istoria muzicii corale bănăţene, vreme de peste jumătate de secol.

Compozitor al spiritualităţii tradiţionale bănăţene, al ritmului exuberant al acestei lumi pitoreşti, I.Vidu oferă  proba măiestriei sale artistice prin realizarea celebrei Ana Lugojana – o valoare incontestabilă a muzicii româneşti.

„Interesul aparte pentru folclorul bănăţean al compozitorului, este ilustrat în expoziţia noastră prin prezenţa culegerilor de folclor (manuscris) realizate de Vidu la sfârşitul secolului al XIX –lea. Am expus, de asemenea, diploma obţinută de I.Vidu la absolvirea studiilor de canto ale Conservatorului din Iaşi (1890-1891). Vizitatorii pot admira fotografii de epocă şi documente ce atestă excepţionalele succese pe care le-a obţinut în numeroasele sale turnee. Am ilustrat şi activitatea sa gazetărească, reuşitele sale pamflete (aflate în manuscris în patrimoniul muzeului), pe teme politice sau şcolare. La fel de bine reprezentată în expoziţia noastră este creaţia muzicală religioasă a compozitorului, bazată pe cântarea bisericească de strană din Banat”, a declarat Daciana Vuia, organizator.

Născut la Lugoj (27 iulie 1906), Dimitrie Stan a avut şansa de a fi fost instruit şi sprijinit în afirmarea talentului muzical de către profesorul său, Ion Vidu. Este absolvent al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, fiind studentul preferat al prof. D. G. Kiriac. La dezvoltarea sa muzicală vor contribui C-tin Brăiloiu şi George Enescu.

„Am ilustrat în expoziţia temporară a muzeului nostru, prin fotografii de epocă sau articole din presă, revenirea în 1940 a lui D.Stan în oraşul natal şi momentul preluării de la Filaret Barbu a conducerii celebrului cor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică ce purta acum un nume emblematic – Ion Vidu, cor în care activase în anii de şcoală şi pe care îl va dirija aproape trei decenii, până în ultimul an de viaţă. Un moment important în istoria corului a fost programul comemorativ din  1956, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Ion Vidu, moment ce se regăseşte prin numeroase exponate în vitrinele muzeului, a mai adăugat Daciana Vuia.

La împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea corului (1810-1960), D. Stan a fost distins cu titlul de Artist emerit, iar ansamblul cu Ordinul Muncii clasa I, ambele distincţii putând fi descoperite de vizitatori în cadrul expoziţiei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Zeci de artiști urcă pro-bono pe scenă la Festivalul de Folk de la Gărâna, pentru acoperirea cheltuililor cu refacerea locației care a ars

Banatenii10 august 2017

Opera monumentală a unui artist timişorean, pe pereţii unui oficiu de turism din Franţa

Banatenii28 iulie 2017
muzeu Lugoj

Muzeul de Istorie din Lugoj, apel pentru salvarea porților vechi de sute de ani

Banatenii28 iulie 2017

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Banatenii24 iulie 2017

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017

A murit actorul care a primit “Oscar”, pentru rolul în care l-a interpretat pe bănăţeanul Bela Lugosi

Banatenii17 iulie 2017

Trupa CARGO urcă în premiera pe scena de La Capiţe, din Timişoara

Banatenii15 iulie 2017

Trupa „Timpuri Noi” deschide SemenicFest Rock de la Gărâna

Daniel Groza15 iulie 2017

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Banatenii10 iulie 2017

Amintiri dureroase! Cum au suportat copiii bănăţenilor deportarea în Bărăgan

Banatenii3 iulie 2017

Final de stagiune la Teatrul Naţional Timişoara, cu Rambuku de Jon Fosse

Daniel Groza3 iulie 2017