Inchiriere spatii Lugoj

Opinii

PAMFLET – Între ciumă şi holeră

PAMFLET – Între ciumă şi holeră

Autoliv

Banatenii

Bă, e balamuc pe plai! A înnebunit naţiunea. Dacă seara, românul demonstrează împotriva guvernului sau cere demisia preşedintelui, ziua, protestele se mută în familie. De cum se crapă de ziuă, în apartamentul vecinului, tineretul şcolar cu idei liberale, protestează furtunos, reclamând reducerea drastică a bugetul zilei, de către ministrul de finanţe al familiei, mama lor.

După un sfert de ceas de negocieri fără succes, copiii părăsesc căminul, ţipând din adâncul rărunchilor: „Hoţii! … Hoţii!…” Uşa de la intrare este trântită cu putere, semn al indignării fără margini a protestatarilor. Lustra din sufragerie se bălăngăne ca la cutremur, iar de pe pereţii apartamentului meu se desprind bucăţi de tencuială. Mă scol din pat şi îmi iau calmantul de dimineaţă, un extract etilic de prună, care în termeni populari se numeşte ţuică. Mai trag un gât, pentru că sunt convins că astăzi voi avea nevoie de nervi tari. Nici nu mi se împrăştie bine licoarea prin mădulare, că din apartamentul vecin răzbat din nou proteste.

„Ieşi afară, fiară ordinară!” – răcneşte ca o leoaică nevasta vecinului, care a descoperit o gaură în bugetul familiei. Bărbatul, baricadat pe balcon, scandează: „Fără violenţă! … Fără violenţă!…” În zadar încearcă omul să-i explice muierii turbate că aseară, la Cotroceni, a nins, şi că el, ca să nu îngheţe, a băut cu băieţii lui Tăriceanu, vin fiert. E drept că în vâltoarea luptei, şi animat de înalte sentimente anti-cotrociste, a băgat mâna adânc în buzunar, cinstindu-şi şi tovarăşii de pe baricade. Doar nu era să bea ceaiul neamţului. Cine ştie ce o mai fi pus în el ca să le tulbure minţile!… A auzit el de manipulările psihotronice, aşa că nu pune botul la toate cadourile otrăvite. În plus, are şi el mândria lui de ALDE-ist.

Într-un târziu, alianţa cu pesedista lui consoartă se reface armonios şi liniştea se aşează din nou peste clădire. Liniştea asta îmi sparge timpanul, aşa că plec la bodega din colţ să-mi beau cafeaua şi să citesc din gazete, ştirea de dimineaţă care mă umple de greaţă.

În drumul meu spre lăcaşul întâlnirilor zilnice cu blonda din halbă, constat că ţara e vie şi că familia îşi continuă educaţia civică. La urechi îmi răzbat, fără să vreau, felicitări de mamă, schimbate înte soţi, vecini, prieteni şi duşmani. Toţi împotriva tuturor, se pare că este sloganul vremii. Trebuie să fiu prudent. Nu mă voi angaja în nicio dispută politică. Am evitat să port îmbrăcăminte a cărei  culoare poate fi asociată cu vreun partid. Sunt îmbrăcat din cap şi până în picioare în negru, ca un cioclu.  Am o faţă de înmormântare şi salut asistenţa cu decenţa ţinutei mele. Întind mâna spre publicaţiile aşezate pe tejghea şi simt cum toţi ochii sunt aţintiţi asupra mea. Poporul îmi testează preferinţele pentru a-mi ghici orientarea politică. Renunţ la lecturarea presei şi-mi beau cafeaua tăcut. Rezist la provocările celor din jur şi pozez în apolitic.

Totuşi, în adâncul fiinţei mele se naşte o întrebare: Eu cu cine votez când am să votez? Beau bere şi cuget. Cuget şi beau bere, şi uite aşa, într-un târziu, mă luminez. Între ciuma roşie de la guvernare şi holera din opoziţie, o aleg pe ultima, pentru că eu am citit undeva că de holeră mai scapi, dar de ciumă ba!

Cetăţeanul Turmentat

Vezi comentarii (2)

2 Comments

 1. Ion Dubinciuc

  11 februarie 2017 at 10:54

  DACA E TRADARE S-O STIM SI NOI MA FRATILOR .N-O MAI DATI CU PROSTEALA CA NU TINE .OARE DE CE NU A-TI IESIT IN STRADA CAND AU TAIAT SALARIILE SI PENSIILE PARINTILOR NOSTRI ?SI DE CE NU CERETI DACA TOT SUNTETI IN STRADA SA RASPUNDA SI MAGISTRATI PENTRU GRESELILE LOR ?CURIOS ,TARE PROSTI NE CREDETI

  • Stefan

   11 februarie 2017 at 17:09

   Mai pensionarule, tu ai fost la petrecerea de la Acapulco facuta de Boldea din banii nostri?
   Care salarii si pensii au fost taiate? Salariile bugetarilor platiti de cei care lucreaza la privat? Au fost taiate salariile platite de cei care muncesc intr-o perioada de criza.
   Au fost taiate pensiile speciale si nemuncite. De pensiile normale nu s-a atins nimeni, cu toate ca in criza era normal sa se intample si acest lucru. Ma, tu esti securist cu pensie speciala.
   Pentru pensionarii care asteapta cu infrigurare cresterea pensiei din februarie, 60% dintre acestia trebuie sa stie ca nu vor primi nici macar un leu in plus. De ce? Pentru ca putem privi in doua moduri. Anularea impozitelor pentru pensiile mai mici de 2000 de lei sau cresterea plafonului de impozitare de la 1000 la 2000 de lei. Fiecare pensionar vede cum vrea.
   http://www.aktual24.ro/dovada-demagogiei-psd-pensiile-mici-nu-cresc-deloc-in-schimb-nomenclaturistii-cu-pensii-mari-vor-primi-si-mai-multi-bani/
   Asta inseamna ca un pensionar cu 1000 de lei va primi in plus 4,54 lei(1 euro), unul cu 2000 de lei va primi in plus 203 lei si un pensionar cu 4000 de lei va primi peste 300 de lei.
   Daca luam in calcul si cresterea anuala de 5%, rezulta ca pensionarul special cu 4000 de lei va primi in plus cu peste 500 de lei.
   Ma Ioane, tu esti special sau normal?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

Mai multe în Opinii

Cine-a pus Tel-Drumu’-n drum?

Banatenii17 noiembrie 2017

Strada tropăie, iar guvernul ţopăie

Banatenii9 noiembrie 2017

Românie, Românie…ies hoţii din puşcărie

Banatenii30 octombrie 2017

Guvernul Hagi Tudose taie coada la pisică

Banatenii23 octombrie 2017

Furtună în oala de noapte

Banatenii16 octombrie 2017

Toamna se numără … ouăle!

Banatenii10 octombrie 2017

Dezonorarea cetăţenilor de onoare

Daniel Groza1 septembrie 2017
Shutterstock

De ce se tem oamenii cel mai mult. Ce recomandă psihologii

Banatenii28 august 2017

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Daniel Dancea22 august 2017

Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente

Daniel Groza22 august 2017

Cum te lasă ENEL să arzi în casă, fără nici cea mai mică remuşcare. Această companie îşi bate joc de abonaţii săi

Daniel Groza2 iulie 2017

OPINII – Cât de grindeni sunt bănăţenii ?

Banatenii19 iunie 2017