Inchiriere spatii Lugoj

Opinii

PAMFLET – Iartă-mă Coane Franţi, am fost un dobitoc că nu te-am votat!

PAMFLET – Iartă-mă Coane Franţi, am fost un dobitoc că nu te-am votat!

Autoliv

Banatenii

Bă, eu sunt un cetăţean turmentat dar foarte afectat de problemele cu care se confruntă cetatea în care locuiesc. Sufăr de patriotism local în stare galopantă. Uite, d‘aia beau, ca să trec mai uşor peste neîmplinirile mele cetăţeneşti. Chiar dacă votez cu responsabilitate şi de fiecare dată candidatul meu pierde, mă consolez destul de repede şi dau Cezarului ce-i al Cezarului, adică, dau primarului ce este al primarului. Hai, că v-am aburit destul şi am să trec la subiect. Bă, ca să fiu sincer, eu nu l-am ales pe Boldea, dar m-a fascinat sloganul ăla bengos al lui –  ,,De la periferie spre centru” – şi,  am pus botul.

În nemernicia mea de locuitor de mahala, îmi imaginam în mintea-mi de cretin, că am desluşit tâlcul ascuns al promisiunilor boldiste. Ce mă mai bucuram în sinea mea la gândul că voi fi printre primii cetăţeni ai oraşului care se vor bucura de bunăstarea ce va să vină. Ce mai chicoteam când auzeam văicărelile opoziţiei de paie… Când primarul, într-o discuţie privată, m-a asigurat că maidanul plin de bălări din apropierea casei mele va deveni loc de promenadă, era să leşin de bucurie. Aveam din ce în ce mai dese mustrări de conştiinţă. De câteva ori am vrut să mă duc în biroul primarului, şi căzându-i la picioare, să-i spun: Iartă-mă Coane Franţi! Am fost un dobitoc că nu te-am votat! – dar nu m-am dus. Timpul a trecut, şi eu, cu ochii pierduţi în zările periferiei de unde urma să mă lovească fericirea, am avut o revelaţie. De la periferie spre centru însemna, într-o traducere liberă din română în română, că aşa cum este la periferie va fi şi în centru.

Două mandate şi jumătate i-au trebuit unui idiot ca mine să decripteze sloganul şi să înţeleagă că Boldea este primul primar post-decembrist care şi-a respectat promisiunea electorală. Păi, măi neicuşorule, dacă pleci de pe centură pe strada Tapiei spre oraş, o să te convingi de adevărul spuselor mele. Periferia intră adânc în centrul municipiului. Bazarul arată de parcă au trecut vandalii pe acolo. Uşile sunt smulse şi o pătură astupă o intrare în grota de tablă. Gropi adânci sunt plantate strategic de-a lungul şoselei, probabil spre a stăvili iureşul năvălitorilor. Un utilaj strangulează de luni de zile circulaţia, iar pietonii ţopăie precum gazelele printre vehicule.

Piaţa agro-alimentară e flancată de macadamul plin  cu cratere. De la periferie spre centru, gunoaiele atacă şi ele. Din artezele stradale curge apă infestată, iar la robinetele reţelei de apă potabilă ni se serveşte supă cu crocodili. Fosta capitală culturală a Banatului, Lugojul, moare sufocată de indolenţă, incompetenţă şi subcultură.

Destup sticla cu răchie şi trag o duşcă zdravănă. E tot mai clar că  omul asfinţeşte locul!  Totuşi, îi sunt recunoscător abilului primar, unicul politician care şi-a ţinut promisiunea. Vinovaţi suntem doar noi, cei care n-am priceput mesajul.  Iartă-mă Coane Franţi, am fost un dobitoc că nu te-am votat!

CETĂŢEANUL TURMENTAT

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

Mai multe în Opinii

Cine-a pus Tel-Drumu’-n drum?

Banatenii17 noiembrie 2017

Strada tropăie, iar guvernul ţopăie

Banatenii9 noiembrie 2017

Românie, Românie…ies hoţii din puşcărie

Banatenii30 octombrie 2017

Guvernul Hagi Tudose taie coada la pisică

Banatenii23 octombrie 2017

Furtună în oala de noapte

Banatenii16 octombrie 2017

Toamna se numără … ouăle!

Banatenii10 octombrie 2017

Dezonorarea cetăţenilor de onoare

Daniel Groza1 septembrie 2017
Shutterstock

De ce se tem oamenii cel mai mult. Ce recomandă psihologii

Banatenii28 august 2017

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Daniel Dancea22 august 2017

Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente

Daniel Groza22 august 2017

Cum te lasă ENEL să arzi în casă, fără nici cea mai mică remuşcare. Această companie îşi bate joc de abonaţii săi

Daniel Groza2 iulie 2017

OPINII – Cât de grindeni sunt bănăţenii ?

Banatenii19 iunie 2017