Inchiriere spatii Lugoj

Opinii

PAMFLET – Diminețile unui cetățean cuminte

PAMFLET – Diminețile unui cetățean cuminte

Autoliv

Banatenii

În fiecare dimineață, radioul mă trezește în acordurile imnului național, care  mă îndeamnă să mă deștept. În semn de respect, stau tot culcat dar în poziție de drepți, cu mâna la inimă. Nu mișc până la ultimul acord. Mă scol din pat, pentru că de deșteptat nu pot să mă deștept mai mult decât sunt.

Supărat pe barbarii de tirani care m-au adâncit în somnul cel de moarte, mă reped să-mi iau paloșul din cui, să-mi îmbrac armura din zale sclipitoare, și încălecând pe cal, să adorm din nou, visând că am plecat la luptă ca să răpun crâncenul dușman.  Dar n-am nici paloș, n-am nici cui, de armură nici nu poate fi vorba, iar bidiviul bunicului, pe care comuniștii l-au înscris cu forța în colectiv, a crăpat de inaniție, într-o primăvară, pe tarlalele înfrățite ale republicii, așa că o las baltă. Îmi înec amarul în paharul de țuică și sting pârjolul esofagian declanșat de zeama dracului cu o bere.

Deschid televizorul ca să văd ce s-a mai petrecut pe plai, în liniștea nopții. Aflu că o duzină de conducători auto care nu au adaptat viteza de rulare la condițiile de trafic au zburat spre cer, însoțiți cam de tot atâția pietoni, striviți pe trotuare. O altă știre de ultimă oră mă anunță că în aproape toate județele țării, mascații au efectuat percheziții la primul cântat al cocoșului, arestând jumătate din parlamentul republicii. E gâlceavă mare pe plai. Știrile continuă cu o listă impresionantă de violuri, crime, jafuri, nenorociri și alte potlogării care s-au petrecut  sub pavăza nopții.

Mai desfac o bere ca să-mi spăl greața ce-mi provoacă  știrile dimineața și schimb canalul. Aici să vezi minune! Un parlamentar cu singurul lui neuron din dotare, vorbește dar nu gândește, și mă anunță triumfal că în urma strategiei elaborată de partidul domniei sale, corupția a murit de frică. În următoarea perioadă, asupra noastră se va revărsa un tsunami de bunăstare și fiecare român va plesni de bine. În urma unui studiu minuțios – zicea alesul neamului – s-a mai constatat că milenara noastră agricultură feudală nu va falimenta, dimpotrivă,  semănând ochiul boului și recoltând, ca de obicei, sula calului, hambarele vor fi pline.

Din nesecatul tezaur folkloric, i se va asigura fiecărui cetățean o pensie viageră cu care să poată duce un trai mai mult decât decent, și uite așa, bla-bla-bla, dacă vom vota partidul cu pricina, și neapărat pe el, scăpăm de toate grijile. Asta da, știre ! Simt cum mă inundă un sentiment cald de patriotism. Țara se mișcă și e cazul să fac și eu ceva pentru ea. Societatea  a investit în mine, formându-mă ca om și ca specialist, așa că e cazul să-i dau înapoi înzecit capitalul. Simt cum îmi zvâcnesc mușchii și-mi clocotesc creierii.

Mă plimb prin casă, întrebându-mă ce aș putea face pentru propășirea patriei și a neamului meu.  Într-un târziu, mă luminez. Am să lupt neobosit împotriva corupției, chiar dacă pentru asta va trebui să iau șpagă. Scriu pe o pancartă cu majuscule: Centru de colectare a șpăgii. Fixez anunțul pe poarta imobilului unde locuiesc, apoi mă  așez pe canapea, la pândă. Trag lada de bere aproape de mine, și vigilent, mai desfac una. Voi lua păcatul neamului asupra mea. Veniți români de mă corupeți! P.S. Primesc șpagă și în natură (bere, țuică și alte spirtoase).

                                                                                                                                 Cetăţeanul turmentat

                                                                                                                                                                                                       Foto Gandul.info

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

Mai multe în Opinii

Cine-a pus Tel-Drumu’-n drum?

Banatenii17 noiembrie 2017

Strada tropăie, iar guvernul ţopăie

Banatenii9 noiembrie 2017

Românie, Românie…ies hoţii din puşcărie

Banatenii30 octombrie 2017

Guvernul Hagi Tudose taie coada la pisică

Banatenii23 octombrie 2017

Furtună în oala de noapte

Banatenii16 octombrie 2017

Toamna se numără … ouăle!

Banatenii10 octombrie 2017

Dezonorarea cetăţenilor de onoare

Daniel Groza1 septembrie 2017
Shutterstock

De ce se tem oamenii cel mai mult. Ce recomandă psihologii

Banatenii28 august 2017

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Daniel Dancea22 august 2017

Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente

Daniel Groza22 august 2017

Cum te lasă ENEL să arzi în casă, fără nici cea mai mică remuşcare. Această companie îşi bate joc de abonaţii săi

Daniel Groza2 iulie 2017

OPINII – Cât de grindeni sunt bănăţenii ?

Banatenii19 iunie 2017