Cultură

Palatul “Poporul”, un imobil sezession din Lugoj aflat într-o stare avansată de degradare

Palatul “Poporul”, un imobil sezession din Lugoj aflat într-o stare avansată de degradare

Autoliv

        Între băncile românești de succes care au funcționat în Lugoj în prima jumătate a secolului XX, un loc de frunte îl ocupă “Institutul de Credit si Economii Poporul“. Geneza băncii, a cărei activitate financiară o putem urmări pe parcursul a trei decenii, este legată de personalitatea canonicului și istoricului greco-catolic Ioan Boroș (1850-1937).

        Ca urmare a disputelor confesionale ivite între acționarii “Economia” din Lugoj, în 1899, Ioan Boroș (sfătuit de prepozitul Ștefan Moldovan) a fost mandatat de către Episcopul greco-catolic de Lugoj, Demetriu Radu (acesta va da o circulară protopopilor greco-catolici din dieceză îndemnându-i să susțină proiectul) să înființeze Institutul de credit “Poporul”.

         Organizat ca o societate pe acțiuni, cu un capital social inițial de 120.000 Koroane, “Poporul” a început să funcționeze începând cu 1 iulie 1900. În primul deceniu de existență consiliul de administrație a băncii a fost compus deopotrivă din angajați și membri fondatori: Ioan Boroș, președinte și director executiv, protopopul greco-catolic, George Popovici, vicepreședinte, Ioan Ardelean, Avel Boer, Dr. Stefan, Erdélyi, Valer Giurgiu, Dem. Grecu, Constantin Jucu, Victor Poruțiu, Dr. Isidor Pop; comitetul de supraveghere: Ștefan Bercian, Dr. Aurel Ciupe, G. Trăilă, Moise Nyes și Dr. Aurel Vălean. Apreciat pentru intregritatea sa și ținuta morală ireproșabilă, Ioan Boroș în calitate de director executiv (funcție pe care a deținut-o de la înființare și până în anii ’20 – capitatul băncii în 1923 era de 400.000 Lei) a supravegheat atent activitatea financiar-bancară a Institutului “Poporul” (în special pe casieri, pe care i-a schimbat în repetate rânduri, evitând defrarudările!), până în timpul Crizei Economice când acesta a fuzionat (1929) cu Banca Agrară din Cluj (înființată in 1920). Ulteriora a fost deschisă în 1931 o filială la Lugoj a celei din urmă, care și-a încetat activitatea în 1948.

Ridicat după planurile arhitectului regal Armin Willányi

        Alături de caracterul vădit confesional al băncii (susținatoare a intereselor bisericii greco-catolice) menționăm o altă trăsătură care o individualizează în peisajul citadin: edificarea impozantului imobil ( singură bancă românească din Lugoj care a întreprins o asemenea investiție), în tipologia “palatelor de închiriat “, cunoscut lugojenilor sub numele de “Palatul Poporul”.

        La inițiativa lui Ioan Boroș, institutul cumpără în 1904 fosta casă Ioanovici de pe Str. Coroanei (actuala Str. Șaguna), respectiv colțul de nord-est al Pieței J.C. Drăgan de astăzi. După planurile arhitectului (inginerului) regal de stat Armin Willányi este ridicat în 1904 impresionantul imobil în stil Art Nouveau, lucrările de construcție cumulate cu suma achiziționării terenului ridicându-se la 169.000 Koroane. Stilistic, clădirea aparține perioadei timpurii a Sezessionului, în care predomină liniile curbe, sinuoase , vizbile atât la nivelul aticelor curbilini, cât și la tâmplăria de lemn a vitrinelor de la parter (astăzi, din pacate, doar o amintire, ele fiind înlăturate fără nici o remușcarea la sfârșitul anilor ’90 sub privirea tâmpă a “inginerului” orașului!).

Inscripția de pe fațada clădirii: ”Cinste și Muncă”

        În pofida stării precare de degradare în care se află, “Palatul Poporul” încă mai pastrează ceva din vitalitatea de odinioară impresionând călătorul prin decorațiile elaborate ale fațadei: pilaștri adosați cu motive geometrice, mascaronele (în chip de femeie) aticelor, feroneria celor două balcoane (decorația cu înscrisul “Poporul” realizată din fier forjat, aflată deasupra peretelui vitrat de la mansardă – special proiectat pentru atelierul fotografic Haloska, ulterior preluat de Adolf Pick – din păcate înlăturat și înlocuit cu o tâmplărie inestetică de PVC) etc. Pe faţada secundară, cea dinspre piaţa, este înscris anul edificării (1904), iar pe colţul clădirii, în câmpul central “Virtute et Labore” – “Cinste şi muncă”. Deasupra acestui moto se află ornamentul “stupului de albine”, specific institutelor bancare, simbolizând abundenţa și acumularea. Clădirea a fost inaugurată în data de 4 iunie 1905 (duminică) printr-o slujbă solemnă la care a participat Episcopul greco-catolic de Lugoj, Dr. Vasile Hossu, împreună cu autoritățile locale. Spațiile comerciale de la parter au fost ocupate de diferiți comercianți lugojeni între care îi amintim pe: Sternlicht Manó (maşini de cusut şi mobile, Haloska Janos, Pick Adolf (atelier fotografic), Toth Adorajan Gyula (Drogheria “Venus”-1911), Brauch Francisc (manufactură şi mărunţişuri), Hegyesi Armin (ceasornicar optician), magazinul “Moto-Velo” etc.

        În data de 28 iulie 2016 a fost dezvelită o placă, așezată pe fațadă în dreapta intrării, care amintește de activitatea scriitorului Camil Petrescu la Lugoj, în calitate de redactor-șef al ziarului Banatul în 1919, și a scriitorulul Mircea Nedelciu (autorul romanului Tratament Fabulatoriu – 1986) care a locuit în mansarda imobilului.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Reșița este în sărbătoare la sfârșitul săptămânii. Carla’s Dreams și Proconsul, capetele de afiș pentru cele cinci zile de spectacole

Banatenii26 iunie 2017

Ruga mare intr-un sat din Banat in weekend

Banatenii22 iunie 2017

Unic în România! Spectacol de operă și operetă într-o carieră de piatră din Caraș-Severin

Banatenii21 iunie 2017

Programul si trupele care concertează la Festivalul “Rock pe 2 Roți” din Lugoj. O motocicletă Honda poate fi câștigată la tombolă

Banatenii19 iunie 2017

VIDEO – Americanul John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, vine la Festivalul de la Gărâna. Ce surprize au mai pregătit organizatorii

Banatenii19 iunie 2017

Maia Morgenstern vine la Lugoj cu un spectacol de exceptie

Banatenii12 iunie 2017

S-a mai închis o librărie din Lugoj, după vânzarea casei lui J.C. Drăgan

Banatenii2 iunie 2017

Aura Twarowska merită titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului. Când îi va fi acordat?

Banatenii2 iunie 2017

Începe cea de-a doua ediție a festivalului care a repus Lugojul pe harta culturală a țării. Vezi programul complet!

Banatenii31 mai 2017

Concurs pentru fotografii amatori din Lugoj. Cele mai bune 22 de lucrări vor fi expuse la English Pub

Banatenii29 mai 2017

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Banatenii25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Banatenii24 mai 2017