Inchiriere spatii Lugoj

Social

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Autoliv

Banatenii

Localitatea Soceni, plasată la graniţa dintre judeţele Caraş-Severin şi Timiş, e cunoscută datorită pâinii care se produce aici. De cum se crapă de ziuă, la uşa casei lui Iosif Ţibru, din Soceni, încep să oprească maşinile. Până seara, se adună cam 200 de oameni, care îi bat la geam, ca să cumpere celebra pâinea de casă făcută de către Ţibru. Pâinea de Soceni e cunoscută şi apreciată în două judeţe, Caraş-Severin şi Timiş, zeci de magazine comercializând, astăzi, produsul fabricat exact ca pe vremuri de către familia Ţibru.

Cuptor de pâmânt, construit ca pe vremuri

În 1994, Iosif Ţibru a încercat, cu încă un asociat să pună bazele unei brutării, în satul vecin Ezeriş. Nu a avut succes, iar după patru ani, în care mai mult s-au chinuit să supravieţuiască, Ţibru s-a hotărât să o ia de la capăt, la el acasă, în Soceni. A avut norocul să dea peste un bătrân din Gătaia, care avea un cuptor de pământ pentru copt pâine.

“L-am rugat să vină să ne facă şi nouă unul la fel, însă a refuzat pentru că, ne-a spus că dacă ne face cuptorul, trebuie să vină mereu să-l întreţină sau să-l repare. Însă ne-a propus să mergem la el, să ne înveţe cum se face un astfel de cuptor. Am acceptat şi a fost de cuvânt, ne-a învăţat să ne facem singuri cuptorul”, povesteşte cărăşeanul.

Cu un cuptor nou, cum se făceau doar pe vremuri, şi cu o reţetă simplă de pâine, care nu conţine decât apă, făină, sare şi drojdie, familia Ţibru s-a apucat de treabă.

“Am început cu doi saci de făină, doar de atât am avut bani, şi multă muncă. Am făcut noaptea pâine, pe care dimineaţa am vândut-o, în stradă,  iar de banii câştigaţi ne-am dus şi am mai cumpărat alţi saci de făină. Şi tot aşa. Am lucrat 24 de ore din 24, cu familia şi cu încă o vecină pentru că nu aveam bani să plătesc oameni”, îşi aminteşte brutarul.

Angajări a început să facă după aproape jumătate de an, când nu a mai fost în stare să ţină pasul cu cererea şi aşa a ajuns astăzi să aibă “vreo 20 de angajaţi”, majoritatea tineri din satul Soceni sau din satele vecine.

300 de pâini se vând la geamul casei

Astăzi, Iosif Ţibru, are 64 de ani şi, împreună cu angajaţii săi, coace zilnic pe vatră peste 1.500 de pâini, pe care le vinde prin magazinele din zonă şi alte 200-300, pe care le vinde la stradă, la geamul casei. Nu a renunţat nici acum, nici la cuptorul din pământ şi nici la reţeta simplă de pâine, care l-a făcut celebru.

De altfel, soţia sa susţine că mai bine se lasă de făcut pâine decât să folosească amelioratori sau alte prafuri. Şi acest lucru încă dă roade, clienţii se înmulţesc pe zi ce trece, iar dacă Ţibru a renunţat să mai facă distribuţie pe anumite trasee, magazinele din acele zone îşi trimit maşinile după pâine pentru că nu-şi permit să-şi piardă clienţii.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017