Social

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Autoliv

Banatenii

Localitatea Soceni, plasată la graniţa dintre judeţele Caraş-Severin şi Timiş, e cunoscută datorită pâinii care se produce aici. De cum se crapă de ziuă, la uşa casei lui Iosif Ţibru, din Soceni, încep să oprească maşinile. Până seara, se adună cam 200 de oameni, care îi bat la geam, ca să cumpere celebra pâinea de casă făcută de către Ţibru. Pâinea de Soceni e cunoscută şi apreciată în două judeţe, Caraş-Severin şi Timiş, zeci de magazine comercializând, astăzi, produsul fabricat exact ca pe vremuri de către familia Ţibru.

Cuptor de pâmânt, construit ca pe vremuri

În 1994, Iosif Ţibru a încercat, cu încă un asociat să pună bazele unei brutării, în satul vecin Ezeriş. Nu a avut succes, iar după patru ani, în care mai mult s-au chinuit să supravieţuiască, Ţibru s-a hotărât să o ia de la capăt, la el acasă, în Soceni. A avut norocul să dea peste un bătrân din Gătaia, care avea un cuptor de pământ pentru copt pâine.

“L-am rugat să vină să ne facă şi nouă unul la fel, însă a refuzat pentru că, ne-a spus că dacă ne face cuptorul, trebuie să vină mereu să-l întreţină sau să-l repare. Însă ne-a propus să mergem la el, să ne înveţe cum se face un astfel de cuptor. Am acceptat şi a fost de cuvânt, ne-a învăţat să ne facem singuri cuptorul”, povesteşte cărăşeanul.

Cu un cuptor nou, cum se făceau doar pe vremuri, şi cu o reţetă simplă de pâine, care nu conţine decât apă, făină, sare şi drojdie, familia Ţibru s-a apucat de treabă.

“Am început cu doi saci de făină, doar de atât am avut bani, şi multă muncă. Am făcut noaptea pâine, pe care dimineaţa am vândut-o, în stradă,  iar de banii câştigaţi ne-am dus şi am mai cumpărat alţi saci de făină. Şi tot aşa. Am lucrat 24 de ore din 24, cu familia şi cu încă o vecină pentru că nu aveam bani să plătesc oameni”, îşi aminteşte brutarul.

Angajări a început să facă după aproape jumătate de an, când nu a mai fost în stare să ţină pasul cu cererea şi aşa a ajuns astăzi să aibă “vreo 20 de angajaţi”, majoritatea tineri din satul Soceni sau din satele vecine.

300 de pâini se vând la geamul casei

Astăzi, Iosif Ţibru, are 64 de ani şi, împreună cu angajaţii săi, coace zilnic pe vatră peste 1.500 de pâini, pe care le vinde prin magazinele din zonă şi alte 200-300, pe care le vinde la stradă, la geamul casei. Nu a renunţat nici acum, nici la cuptorul din pământ şi nici la reţeta simplă de pâine, care l-a făcut celebru.

De altfel, soţia sa susţine că mai bine se lasă de făcut pâine decât să folosească amelioratori sau alte prafuri. Şi acest lucru încă dă roade, clienţii se înmulţesc pe zi ce trece, iar dacă Ţibru a renunţat să mai facă distribuţie pe anumite trasee, magazinele din acele zone îşi trimit maşinile după pâine pentru că nu-şi permit să-şi piardă clienţii.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017