Inchiriere spatii Lugoj

Social

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Autoliv

Banatenii

Localitatea Soceni, plasată la graniţa dintre judeţele Caraş-Severin şi Timiş, e cunoscută datorită pâinii care se produce aici. De cum se crapă de ziuă, la uşa casei lui Iosif Ţibru, din Soceni, încep să oprească maşinile. Până seara, se adună cam 200 de oameni, care îi bat la geam, ca să cumpere celebra pâinea de casă făcută de către Ţibru. Pâinea de Soceni e cunoscută şi apreciată în două judeţe, Caraş-Severin şi Timiş, zeci de magazine comercializând, astăzi, produsul fabricat exact ca pe vremuri de către familia Ţibru.

Cuptor de pâmânt, construit ca pe vremuri

În 1994, Iosif Ţibru a încercat, cu încă un asociat să pună bazele unei brutării, în satul vecin Ezeriş. Nu a avut succes, iar după patru ani, în care mai mult s-au chinuit să supravieţuiască, Ţibru s-a hotărât să o ia de la capăt, la el acasă, în Soceni. A avut norocul să dea peste un bătrân din Gătaia, care avea un cuptor de pământ pentru copt pâine.

“L-am rugat să vină să ne facă şi nouă unul la fel, însă a refuzat pentru că, ne-a spus că dacă ne face cuptorul, trebuie să vină mereu să-l întreţină sau să-l repare. Însă ne-a propus să mergem la el, să ne înveţe cum se face un astfel de cuptor. Am acceptat şi a fost de cuvânt, ne-a învăţat să ne facem singuri cuptorul”, povesteşte cărăşeanul.

Cu un cuptor nou, cum se făceau doar pe vremuri, şi cu o reţetă simplă de pâine, care nu conţine decât apă, făină, sare şi drojdie, familia Ţibru s-a apucat de treabă.

“Am început cu doi saci de făină, doar de atât am avut bani, şi multă muncă. Am făcut noaptea pâine, pe care dimineaţa am vândut-o, în stradă,  iar de banii câştigaţi ne-am dus şi am mai cumpărat alţi saci de făină. Şi tot aşa. Am lucrat 24 de ore din 24, cu familia şi cu încă o vecină pentru că nu aveam bani să plătesc oameni”, îşi aminteşte brutarul.

Angajări a început să facă după aproape jumătate de an, când nu a mai fost în stare să ţină pasul cu cererea şi aşa a ajuns astăzi să aibă “vreo 20 de angajaţi”, majoritatea tineri din satul Soceni sau din satele vecine.

300 de pâini se vând la geamul casei

Astăzi, Iosif Ţibru, are 64 de ani şi, împreună cu angajaţii săi, coace zilnic pe vatră peste 1.500 de pâini, pe care le vinde prin magazinele din zonă şi alte 200-300, pe care le vinde la stradă, la geamul casei. Nu a renunţat nici acum, nici la cuptorul din pământ şi nici la reţeta simplă de pâine, care l-a făcut celebru.

De altfel, soţia sa susţine că mai bine se lasă de făcut pâine decât să folosească amelioratori sau alte prafuri. Şi acest lucru încă dă roade, clienţii se înmulţesc pe zi ce trece, iar dacă Ţibru a renunţat să mai facă distribuţie pe anumite trasee, magazinele din acele zone îşi trimit maşinile după pâine pentru că nu-şi permit să-şi piardă clienţii.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017

Casa de Pensii Timiș distribuie bilete de tratament pentru pensionari. Vezi în ce stațiuni!

Banatenii14 noiembrie 2017

Lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni în decembrie 1989

Banatenii9 noiembrie 2017

Românii din străinătate, luați în vizor de ANAF. Pot să primească amenzi

Banatenii7 noiembrie 2017

“Ajungeam să fac 24-26 de milioane pe zi. O partidă de sex era cam două milioane”

Daniel Groza7 noiembrie 2017

Peste 1.8 milioane de români își caută un loc de muncă în magazine și depozite

Banatenii26 octombrie 2017

Imigranţi, angajaţi ilegal la fast food-uri din Timişoara

Banatenii26 octombrie 2017

Cum poți deveni unul dintre cei 300 de viitori pompieri salvatori! ISU Caraș-Severin așteaptă candidați

Banatenii25 octombrie 2017

Şoarecii nasc şi ei la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara

Banatenii25 octombrie 2017

Curs gratuit de formare pentru timișenii care doresc să devină asistenți maternali. Care sunt conditiile

Banatenii24 octombrie 2017

ITM face controale! Amenzi de 16.000 de lei pentru trei societăți care au angajat zilieri fără să respecte legea

Banatenii23 octombrie 2017