Inchiriere spatii Lugoj

Actualitate

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Autoliv

Banatenii

Silviu Orăviţan a dorit să clarifice aspectele legate de retragerea sculpturii din Parcul Poştei. Renumitul artist a declarat pentru Cetăţeanul, că sculptura a fost instalată provizoriu în acel loc şi că urma să ajungă într-un parc al artelor, pe care administraţia lugojeană s-a angajat să-l facă pe locul casei Orăviţan, de pe str. Anişoara Odeanu.

“Ne-am înţeles că facem un parc al artelor la Lugoj, iar eu urma să sprijin administraţia locală în acest sens. Parcul trebuia să fie făcut pe locul unde se află casa mea, urmând ca toată zona, până la Şcoala de Arte să fie transformată în parc. Pentru asta, au anunţat că vor să-mi cumpere casa, la preţul stabilit de un evaluator, al lor. Eu m-am angajat că, dacă acest lucru se realizează, am să donez mai multe opere, de ale mele şi pe care le aveam primite de la prietenii mei, pentru ca să fie puse în acest parc. Am mai spus că am să organizez o tabără de sculptură cu artiştii mari ai acestei ţări, de care sunt apropiat, şi o să înobilăm acest parc cu sculpturile lor. În acest context a ajuns sculptura lui Max Dumitraş la Lugoj, iar locul ei era în acest parc al artelor, pe care domnul Boldea a promis că-l face. În Parcul Poştei, sculptura era pusă provizoriu, până la finalizarea parcului de care vorbeam. A mai spus că a recuperat această sculptură dintr-un beci, ceea ce e o minciună. Ea se află într-o grădină a artelor, la Timişoara, la casa Poparad-Oraviţan, unde aveau loc tot felul de manifestări culturale. Se poate vedea în presa vremii. Nicidecum sculptura nu era părăsită, într-un beci ”, a declarat artistul, pentru Cetăţeanul. Acesta mai arată că a trimis o scrisoare administraţiei locale, prin care informa că va veni să-şi ia sculptura, scrisoare care a fost citită de Francisc Boldea şi în ultima şedinţă a Consiliului Local Lugoj.

„M-au dus cu zăhărelul cinci ani”

Orăviţan susţine că nu este supărat pe lugojeni, dimpotrivă, doar că s-a simţit jignit de felul în care s-au purtat cei din administraţia locală cu el. “M-au dus cu zăhărelul timp de cinci ani, perioadă în care m-au încurcat, pentru că eu am avut clienţi la casă. Evaluatorul lor a stabilit preţul de 70 de mii de euro pentru casă şi teren. Am lăsat eu la 50 de mii de euro şi tot aşa m-au purtat pe drumuri. De fiecare dată când discutam, îmi tot spuneau să aştept că se rezolvă. Cât să mai aştept, pentru că am şi eu o anumită vârstă, la care trebuie să trag linie şi să-mi las lucrurile în ordine. Dacă e cineva jignit în toată această poveste, pot să spun că eu sunt jignit de felul în care s-au purtat cu mine”, a mai declarat artistul.

Silviu Orăviţan(75 de ani) a fost directorul Galeriei Pro Arte din Lugoj, din 1985 până în 2006, perioada în care Lugojul devenise un punct cultural important, unde se refugiau să expună şi să-şi lansese cărţile mari artişti şi scriitori ai acelor vremuri. În momentul de faţă, Orăviţan este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români în viaţă. Operele lui se găsesc în colecții de stat: Muzeele de Artă din Timișoara, București, Reșița, Lugoj, Muzeul de Artă din Reszow (Polonia), Muzeul de Artă Modernă din Debrecen (Ungaria), precum și în colecții private: Papastefanakis (Grecia), Christophe și Dana Giovaninetti, Sergiu Celibidache, Claude Massuard (Franța), Peer Matson (Suedia), David Pagrotski (Marea Britanie), Helga May, R. Kolles, Al. Breban, Maria Beck (Germania). În 2003, Oravitzan a realizat sculptura în lemn de mari dimensiuni de la reședința din Mănăstirea Nicula a Mitropolitului Bartolomeu al Clujului. Un an mai târziu a finalizat iconostasul bisericii ortodoxe „Schimbarea la Față” din Cluj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Actualitate

Enel întrerupe curentul în mai multe localități din Timiș

Daniel Groza11 decembrie 2017

Polițiștii locali ar putea să primească aceleași atribuții ca și cei de la Rutieră

Banatenii5 decembrie 2017

Cum poți ajunge la închisoare din cauza petardelor

Banatenii5 decembrie 2017

Doi bănățeni în primii zece cei mai bogați români

Banatenii4 decembrie 2017

Avansări în grad la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin

Banatenii29 noiembrie 2017

O femeie a sunat la 112 pentru că a răpit-o amantul! Polițiștii i-au dat amenda

Banatenii29 noiembrie 2017

Tinerii din Timiș consumă mai multe droguri. Canabisul, ecstasy și amfetamina în topul substanțelor traficate

Banatenii28 noiembrie 2017

Inspecția Tehnică Periodică pentru mașinile mai vechi de 12 ani se va face anual

Banatenii22 noiembrie 2017

Minoră de 15 ani prinsă la furat într-un magazin din Timișoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Când se deschide ansamblul Openville din Timişoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Ce zone va afecta ciclonul polar care va lovi duminică România

Banatenii16 noiembrie 2017
Penitenciarul Timişoara

Deținuții din Penitenciarul Timişoara care vorbesc limba italiană pot avea muncă de birou

Banatenii16 noiembrie 2017