Lugojeanul

Actualitate

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Autoliv

Banatenii

Silviu Orăviţan a dorit să clarifice aspectele legate de retragerea sculpturii din Parcul Poştei. Renumitul artist a declarat pentru Cetăţeanul, că sculptura a fost instalată provizoriu în acel loc şi că urma să ajungă într-un parc al artelor, pe care administraţia lugojeană s-a angajat să-l facă pe locul casei Orăviţan, de pe str. Anişoara Odeanu.

“Ne-am înţeles că facem un parc al artelor la Lugoj, iar eu urma să sprijin administraţia locală în acest sens. Parcul trebuia să fie făcut pe locul unde se află casa mea, urmând ca toată zona, până la Şcoala de Arte să fie transformată în parc. Pentru asta, au anunţat că vor să-mi cumpere casa, la preţul stabilit de un evaluator, al lor. Eu m-am angajat că, dacă acest lucru se realizează, am să donez mai multe opere, de ale mele şi pe care le aveam primite de la prietenii mei, pentru ca să fie puse în acest parc. Am mai spus că am să organizez o tabără de sculptură cu artiştii mari ai acestei ţări, de care sunt apropiat, şi o să înobilăm acest parc cu sculpturile lor. În acest context a ajuns sculptura lui Max Dumitraş la Lugoj, iar locul ei era în acest parc al artelor, pe care domnul Boldea a promis că-l face. În Parcul Poştei, sculptura era pusă provizoriu, până la finalizarea parcului de care vorbeam. A mai spus că a recuperat această sculptură dintr-un beci, ceea ce e o minciună. Ea se află într-o grădină a artelor, la Timişoara, la casa Poparad-Oraviţan, unde aveau loc tot felul de manifestări culturale. Se poate vedea în presa vremii. Nicidecum sculptura nu era părăsită, într-un beci ”, a declarat artistul, pentru Cetăţeanul. Acesta mai arată că a trimis o scrisoare administraţiei locale, prin care informa că va veni să-şi ia sculptura, scrisoare care a fost citită de Francisc Boldea şi în ultima şedinţă a Consiliului Local Lugoj.

„M-au dus cu zăhărelul cinci ani”

Orăviţan susţine că nu este supărat pe lugojeni, dimpotrivă, doar că s-a simţit jignit de felul în care s-au purtat cei din administraţia locală cu el. “M-au dus cu zăhărelul timp de cinci ani, perioadă în care m-au încurcat, pentru că eu am avut clienţi la casă. Evaluatorul lor a stabilit preţul de 70 de mii de euro pentru casă şi teren. Am lăsat eu la 50 de mii de euro şi tot aşa m-au purtat pe drumuri. De fiecare dată când discutam, îmi tot spuneau să aştept că se rezolvă. Cât să mai aştept, pentru că am şi eu o anumită vârstă, la care trebuie să trag linie şi să-mi las lucrurile în ordine. Dacă e cineva jignit în toată această poveste, pot să spun că eu sunt jignit de felul în care s-au purtat cu mine”, a mai declarat artistul.

Silviu Orăviţan(75 de ani) a fost directorul Galeriei Pro Arte din Lugoj, din 1985 până în 2006, perioada în care Lugojul devenise un punct cultural important, unde se refugiau să expună şi să-şi lansese cărţile mari artişti şi scriitori ai acelor vremuri. În momentul de faţă, Orăviţan este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români în viaţă. Operele lui se găsesc în colecții de stat: Muzeele de Artă din Timișoara, București, Reșița, Lugoj, Muzeul de Artă din Reszow (Polonia), Muzeul de Artă Modernă din Debrecen (Ungaria), precum și în colecții private: Papastefanakis (Grecia), Christophe și Dana Giovaninetti, Sergiu Celibidache, Claude Massuard (Franța), Peer Matson (Suedia), David Pagrotski (Marea Britanie), Helga May, R. Kolles, Al. Breban, Maria Beck (Germania). În 2003, Oravitzan a realizat sculptura în lemn de mari dimensiuni de la reședința din Mănăstirea Nicula a Mitropolitului Bartolomeu al Clujului. Un an mai târziu a finalizat iconostasul bisericii ortodoxe „Schimbarea la Față” din Cluj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Vulpile au invadat o comună din Timiș. Oamenii se plâng că nici câinii nu le mai latră

Banatenii20 octombrie 2017

Andrada Gribincea, instructor de fitness: „Sportul nu trebuie să fie o povară”

Banatenii19 octombrie 2017

Restricții pe un drum important din Caraș-Severin. Circulație închisă timp de 20 de minute

Banatenii19 octombrie 2017

Tinerii care vor să se facă polițiști se pot înscrie pentru admiterea pe cele 1.600 de locuri scoase la concurs

Banatenii18 octombrie 2017

ISU începe verificările în şcolile din Timiş care nu au autorizaţii de securitate

Banatenii17 octombrie 2017

Restricţii rutiere pe drumurile din Banat, din cauza lucrărilor de întreţinere

Banatenii13 octombrie 2017

Proiectele inovatoare la Hackathon-ul din Timișoara. Au participat oameni de pe tot globul

Banatenii13 octombrie 2017

Cinci culturi de canabis și 150 de kilograme de droguri confiscate de polițiștii din Timiș

Banatenii12 octombrie 2017

Un batrân din Timiș a dispărut de la domiciliu

Banatenii12 octombrie 2017

eMAG deschide la Timișoara cel mai mare showroom după cel din București

Banatenii11 octombrie 2017

Siemens donează 10.000 euro pentru refacerea parcului central din Buziaș, distrus în urma furtunii

Banatenii11 octombrie 2017

Cauți un loc de muncă bun? Ai putea să-l găsești la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Banatenii10 octombrie 2017