Știri naționale

Opt vaccinuri obligatorii pentru înscrierea copilului la grădiniţă şi şcoală

Opt vaccinuri obligatorii pentru înscrierea copilului la grădiniţă şi şcoală

Autoliv

Banatenii

Opt vaccinuri obligatorii vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii. Lipsa vaccinării va atrage după sine amenzi pentru unităţile de învăţământ, dar şi situaţii în care părinţii pot răspunde penal.

Vaccinurile care vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege sunt cele împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn aceste boli. După un an, dacă vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi înscris la şcoală doar după vaccinare, scrie hotnews.ro.

Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării. Vor primi amenzi de la 5.000 la 10.000 lei: grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei; direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor; medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului. Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare. Amenzi de la 500 la 1.000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie.

În situaţia în care dacă până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii, va fi sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai mult, dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, vor fi sesizate instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”. De precizat este că excepţie vor face cazurile în care se va stabili că un copil are contraindicaţii la un anumit vaccin.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri naționale

Mai multe în Știri naționale

Începe recrutarea tinerilor care doresc să devină soldaţi. Care sunt condiţiile

Banatenii7 iulie 2017

O nouă majorare stabilită de Guvern. Creşte tariful rovinietei

Banatenii4 iulie 2017

Un artist a colorat copacii dintr-o pădure din România, pentru a protesta împotriva tăierilor abuzive

Banatenii3 iulie 2017

Mașinile pentru examenul auto, dotate cu camere de supraveghere. Ce se întâmplă cu filmările

Banatenii30 iunie 2017

Nu e glumă! CFR te invită să străbați România cu trenul și să mai scrii și eseuri despre cât de frumos a fost

Banatenii23 iunie 2017

Locul de muncă din România pentru care câștigi 3.500 de lei în mână, cazare și masă și nici nu ai nevoie de facultate

Banatenii20 iunie 2017

VIDEO – Doi tineri și-au cumpărat un castel în Transilvania, cu banii pentru un apartament din București

Banatenii19 iunie 2017

Elevii care care iau Bacul cu 10, primesc bilete gratis la cele mai tari festivaluri din țară

Banatenii6 iunie 2017

Primarii ajung mai greu la închisoare! Funcţionarii din primării sunt mult mai expuşi după noile modificări ale legii administraţiei locale

Banatenii16 mai 2017

Ajută-l pe Vlăduţ! La doar 13 ani, luptă eroic cu o formă gravă de CANCER OSOS

Banatenii15 mai 2017

CFR Călători a introdus agenţi de pază în trenuri

Banatenii9 mai 2017

Veşti proaste pentru românii care au credite în lei. Cresc ratele pe care le au de plătit!

Banatenii4 mai 2017