Educație

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Olimpica internațională a Lugojului vrea să devină chirurg plastician. Se gândeşte să plece din România!

Autoliv

Roxana Sandu are 22 de ani și este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București.

Roxana a fost elevă a Colegiului Național „Iulia Hasdeu” și în anul 2012 a obținut o performanță unică pentru municipiul Lugoj: prima medalie internațională la o olimpiadă școlară. Este vorba despre medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie, tânăra fiind pregătită de prof. Rodica Ciocan.

Fiind fostă olimpică internațională, nu a susținut examen de admitere la facultate, primind din oficiu nota 10. Specializarea o va alege după susținerea examenului de rezidențiat, care va avea loc peste doi ani și jumătate. Momentan nu și-a schimbat preferințele și alege chirurgia plastică și microchirurgia reconstructivă ca o viitoare carieră profesională.

„Atunci când am decis facultatea pe care o voi urma, îmi cunoșteam deja pasiunile și punctele forte, astfel încât am ales exact ceea ce îmi plăcea și mă reprezenta. Am spus acest lucru în primele mele săptămâni ca studentă la medicină și încă o spun, deși au trecut aproape patru ani în care m-am lovit de foarte multe greutăți. Medicina este singura pe care îndrăgesc să o învăț, să o aprofundez și deși pare un clișeu, pot spune că nu mă pot imagina profesând într-un alt domeniu”, povestește Roxana Sandu.

De ce „studenție la București”?

Chiar dacă a avut oferte de la mai multe universităţi din Europa, Roxana a ales Bucureștiul din două mari motive: în primul rând, a considerat că facultatea este una cu renume și că educația medicală oferită este la un nivel înalt, iar în al doilea rând datorită oportunităților ulterioare de dezvoltare profesională. În ceea ce privește faptul că a ales să studieze în țară, tânăra nu garantează că va face aceeași alegere la terminarea facultății.

„Sistemul medical românesc are foarte multe lipsuri, iar dacă aceste lucruri nu vor intra pe un făgaș normal, corespunzător unei țări care se vrea a fi civilizată, nu pot garanta că voi face aceeași alegere și în continuare după terminarea facultății”, a spus fosta olimpică internațională.

Roxana ne-a povestit că viața în București este foarte diferită de cea din vestul țării. Este foarte aglomerat, foarte agitat, nu trebuie să aștepți ca toată lumea să îți răspundă cu aceeași amabilitate de care dai tu dovadă, iar stilul de viață este unul mult mai scump. Ea personal s-a obișnuit și poate spune chiar că îi place să stea acolo.

„De când locuiesc în București am devenit mai deschisă și mai curajoasă, mi-am schimbat puțin stilul de viață, sunt mai grăbită, vorbesc mai repede, chiar și accentul bănățean l-am cam pierdut. Nu știu să vă spun dacă toate s-au schimbat înspre bine. Cert este că orice schimbare de genul acesta vine cu avantaje, dar și cu dezavantajele sale, pe care trebuie să fim gata să le acceptăm și să le împletim într-un mod cât mai echilibrat”, a mai adăugat Roxana.

Cu ce se mai ocupă în afară de studiul medicinei

roxanasanduÎn urmă cu doi ani a aplicat pentru o bursă, astfel că pe lângă facultate desfășoară și activitate de cercetare fundamentală în cadrul laboratorului de Biofizică, fapt care i-a permis până în prezent să participe și la două conferințe de talie internațională, în cadrul cărora a prezentat rezultatele obținute, rezultate care vor reprezenta și obiectul unei lucrări științifice ce va fi trimisă spre publicare într-o revistă indexată ISI.

De asemenea, în timpul ei liber participă ca voluntar la workshop-uri de tehnici chirurgicale, Basic Life Suport și merge în gărzi în cadrul secției de chirurgie, prin toate acestea încercând să suplinească lipsa accentului pus pe dezvoltarea abilităților practice ale studenților din facultățile de medicină.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație

Mai multe în Educație

Peste 100 de percheziții la profesori și studenți din cadrul a două universități din vestul ţării

Banatenii26 iulie 2017

În Timiş şi Caraş-Severin sunt zeci de posturi de directori la şcoli, pentru care nu s-a înscris nimeni la concurs

Banatenii12 iulie 2017

Cum vrea Universitatea de Vest din Timişoara să atragă studenţi din Oltenia

Banatenii7 iulie 2017

Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, cele mai mari note din Timiş la Bacalaureat. Singurul liceu cu trei elevi în Top 10

Banatenii5 iulie 2017

O elevă din Lugoj a obţinut la Bac cea de-a doua medie din Timiş. A fost acceptată deja la trei universităţi din Olanda

Banatenii5 iulie 2017

Visul singurei eleve din Banat cu 10 la BAC. Vrea să devină medic chirurg

Banatenii5 iulie 2017

S-au afişat rezultatele la Bacalaureat 2017, în Timiş şi Caraş-Severin. Ce note au obţinut elevii din Banat la bac

Banatenii5 iulie 2017

Elevii unui colegiu din Lugoj nu mai vor să se lase intimidaţi!„Stop bullying-ului – Spune Nu intimidării”

Banatenii3 iulie 2017

Elevii de la Colegiu “Brediceanu” s-au întors cu multe premii de la un concurs de matematică în limbi moderne

Banatenii28 iunie 2017

Prima probă scrisă la Bacalaureat . 7.600 de elevi din Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați astăzi în sălile de examen

Banatenii26 iunie 2017

Rezultatele Evaluării Naționale. Aproape 7.500 de elevi din Banat au dat examenul de capacitate

Banatenii26 iunie 2017

Un elev a dat examenul de capacitate de pe patul de spital. A fost supravegheat video și de o comisie specială

Banatenii21 iunie 2017