Actualitate

MISTER! Ce se ascunde sub Colegiul „Hasdeu” şi Turnul „Sfântul Nicolae” din Lugoj, cea mai veche clădire a oraşului

MISTER! Ce se ascunde sub Colegiul „Hasdeu” şi Turnul „Sfântul Nicolae” din Lugoj, cea mai veche clădire a oraşului

Autoliv

Zona centrală a oraşului, aflată la doi paşi de Primăria Lugoj, adăposteşte în subteran un cimitir despre care puţini lugojeni ştiu, deasupra căruia se află Turnul „Sfântului Nicolae”, cea mai veche clădire aflată încă în picioare din oraş. Povestea din spatele turnului este una impresionantă, aceasta fiind singura construcție care a supravieţuit unui incendiu care a cuprins oraşul în secolul 17 şi a durat nu mai puţin de 10 zile. Povestea turnului începe odată cu vechea biserică ortodoxă a urbei.

„Turnul e făcut la 1726, acolo era vechea biserică ortodoxă, care presupun că datează din a doua jumătate a secolului 16. Aceasta a fost reabilitată de guvernatorul districtului Lugoj, în 1724, şi a mai funcţionat până înainte de Revoluţia de la 1848. A fost neglijată după ce a fost ctitorită biserica cu două turnuri, nu s-a mai folosit şi nu au mai întreţinut-o”, a explicat pentru Cetăţeanul Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj.

În dedesubturile oraşului, în zona din perimetrul Turnului „Sfântul Nicolae”, al Colegiului „Iulia Hasdeu” şi străzilor adiacente, există un cimitir care are o istorie interesantă, însă care nu poate fi cercetată în detaliu din cauza dezvoltării oraşului. O expertiză în zonă, pentru a determina exact cum a apărut locul de veci, ar fi practic imposibilă, spun specialiştii.

„Cimitirul se întinde enorm de mult, să ai un oraş de 3.000 de oameni şi un cimitir pe atâtea hectare, e ceva foarte interesant. Din păcate acum nu mai putem cerceta acolo, zona e dezvoltată, sunt case, instituţii. La 1842 la Lugoj a izbucnit un incendiu puternic, care a distrus şi Lugojul Român şi pe cel German. A pornit din Lugojul Românesc vara, prin iulie sau august, a ars oraşul o săptămână. L-a extins vântul, l-a dus prin tot oraşul, casele erau acoperite cu paie, a distrus tot ce era vechi”, a mai explicat muzeograful.

Turnul „Sfântul Nicolae” nu este singura clădire veche a oraşului, alte câteva având peste 200 de ani vechime. Acestea au fost construite după incendiul de la 1842.

„Alte clădiri vechi sunt Biserica Romano-Catolică, cea de pe Bucegi, care e din secolul 18, apoi există prefectura, reabilitată în secolul 19 că a ars şi ea. Apoi există cazarma de pe Memorandului. Din secolul 19 e poliţia, sinagoga, dar şi altele, la jumătatea secolului 19 e şi Biserica Greco-Catolică. Actuala primărie a fost făcută la 1901, muzeul e în jur de 1900, la fel şi teatrul”, a mai adăugat Răzvan Pinca.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

VIDEO Prăpăd făcut de furtună, la Lugoj. Acoperiș înlocuit recent, smuls și aruncat zeci de metri

Banatenii23 iunie 2017

Avertizare de furtuni! Se strică vremea în Banat: vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină

Banatenii23 iunie 2017

Tineri din Timiș, prinși pe stradă de jandarmi cu droguri asupra lor

Banatenii23 iunie 2017

Mafia primește informații „pe surse”. Banda de hoți care a speriat Vestul, scăpată de o „cârtiță”

Banatenii22 iunie 2017

Galerie FOTO – Cele mai scumpe apartamente din Timisoara! Cum arată penthouse-ul de 670.000 de euro

Banatenii22 iunie 2017

A furat alcool din magazin și a fost prins de polițiști. Acum merge la închisoare

Banatenii22 iunie 2017

Deținuți din cinci penitenciare românești joacă fotbal la Timișoara: „Sportul educă foarte mult”

Banatenii22 iunie 2017

Timișoara, Lugoj și mai multe comune vor avea întreruperi de curent săptămâna viitoare

Banatenii22 iunie 2017

In vizita la Isawilly, cea mai noua cofetarie si patiserie din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

Pensionarii de la Centrul pentru persoane vârstnice,,Sf. Nicolae” din Lugoj  vor face paradă în costume populare de Ziua iei

Banatenii21 iunie 2017

Ce se construieste lângă magazinul Unicarm din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

UPDATE Singurul premier pe care l-a dat Banatul după Revoluție, demis de propriul partid

Banatenii21 iunie 2017