Social

Mii de hectare de teren sunt date în arendă în zona Lugoj – Făget

Mii de hectare de teren sunt date în arendă în zona Lugoj – Făget

Autoliv

Banatenii

Sute de proprietari din zona Buziaș – Lugoj – Făget și-au arendat terenurile unor firme străine deoarece spun ei, agricultura de subzistență nu mai este rentabilă. Subvenția pe hectar este prea mică, iar costurile pentru cultivarea terenurilor sunt mult prea mari.

”Agricultura este o loterie, dacă nu pui pământul la timp, dacă nu plouă, nu faci nimic. Eu am dat în arendă cinci hectare. Am tractor și utilaje dar costurile sunt mult prea mari. Producția poate să fie mai mică decât învestiția și atunci nu se merită să te chinui ”, adaugă un localnic din satul Herendești.

Nici în alte localități situația nu este cu mult diferită. În localitatea Nevrincea din comuna Bethausen principala cauză pentru care oamenii și-au dat în arendă pământul o reprezintă populația îmbătrânită și plecarea tinerilor la muncă în străinătate.

Un posesor de terenuri din satul Țipari, comuna Coșteiu spune de asemenea ca este mai convenabil să dai pământul în arendă la cei care fac agricultură serioasă. La Darova, oamenii și-au vândut sau arendat terenurile fiecare după caz, în zonă existând firme străine care îl lucrează. Deși majoritatea  preferă să își dea pământul marilor asociații, există și tineri atrași de munca pe câmp.

Iau teren în arendă cei care își permit să investească sume mari

Daniel Kovacs din satul Petroasa Mare, comuna V.V.Delamarina este un tânăr cu un care, la 24 de ani lucrează o suprafață de aproximativ 350 de hectare pe care le cultivă cu grâu, orz, ovăz, soia, porumb, etc. Cerealele rezultate în urma producției sunt utilizate pentru hrana celor șaizeci de vaci din propria fermă dar și valorificate în funcție de prețul pieței.

O parte din teren îl are proprietate însă cel mai mult este arendat de la oamenii din comună.

”Motivele pentru care micii proprietari își arendează terenul sunt costurile ridicate ale lucrărilor”, spune Daniel.

Pentru a avea producții mari, trebuie în primul rând să investești.

”Nu poți să mai lucrezi terenul în ziua de astăzi cu tractoare românești care consumă 30 de litri de motorină la arat pe hectar. Trebuie să fi cât mai econom la combustibil și să investești în utilaje străine ca sa poți face profit”, adaugă tânărul agronom.

”Un dezavantaj în agricultură este subvenția mult prea mică și întârzierea prea mare de timp a acesteia”, precizează Daniel Kovacs.

Pentru a gestiona cât mai bine afacerea în agricultură, tânărul Daniel a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara fiind în momentul de față inginer agronom.

 

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Angi

    10 mai 2017 at 20:01

    Am crezut ca este o poveste frumoasa din pacate este un mare înșelător și nesimțit ! Sa nu aveți încredere în el ! Trișează și de vreo doua luni mă rog de el sami dea datoria care o are de aproape un an ! E un mare mate NESERIOS !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Cinci şefi DSP, propuşi să fie schimbaţi în criza rujeolei. Dragoş Luca, Caraş-Severin: “Nu e corect, vedem care sunt argumentele”

Banatenii27 iulie 2017

De unde exportă Lidl, bere, lactate şi ulei, ca să vândă în magazinele din Europa

Banatenii26 iulie 2017

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017