Social

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Autoliv

Banatenii

Meserii aflate la mare căutare în urmă cu câteva decenii sunt astăzi pe cale de dispariție. Progresul tehnologic a scos din circuitul economic anumite produse, iar cei care le confecționau sau se ocupau de întreținerea lor sunt pe cale de dispariție. Tocilarul și tocila sa sunt tot mai rar văzute în piețe, semn că această îndeletnicire își trăiește ultimele zile ale milenarei ei existențe. Familia Iakab este ultima verigă a unui străvechi lanț de tocilari.

„Am învățat meseria de tocilar de la un unchi de-al meu. M-am gândit apoi să-mi fac din ea o sursă de venit și am devenit mic meseriaș. Am o tocilărie ambulantă și mă deplasez cu ea în anumite piețe din Lugoj și împrejurimi. Timp de 30 de ani, am exercitat această îndeletnicire care îmi asigură traiul zilnic. Clienții s-au rărit, nu mai e ca pe vremuri. Mulți și-au cumpărat polizoare acasă sau alte scule de ascuțit și nu mai vin la noi. Ascuțim foarfeci, cuțite de bucătărie sau cuțite de la mașina de carne și din când în când, câte un brici, pentru că și ăsta e pe cale de dispariție. Deci meseria nu e prea bănoasă, dar la vârsta mea de aproape 60 de ani nu mă mai angajează nimeni. Nu am altă calificare. Trebuie să țin de ea. Asta e pâinea mea și a familiei mele. Și la urma urmei, este o muncă cinstită de care nu ne este rușine. Calitatea lucrării la noi trebuie să fie foarte bună. O foarfecă de frizerie trebuie să taie perfect. Tehnica din ziua de azi a creat foarfeci care se ascut singure, deci concurența este foarte puternică“, mărturisește Alexandru Iakab, proprietarul tocilăriei ambulante.

Tăvălugul progresului a nivelat societatea, și odată cu ea, a sufocat și pătura micilor meseriași. Tradiția practicării meseriei din tată în fiu se stinge pe zi ce trece, lăsând în urma ei nostalgie.

„Am preluat această îndeletnicire din familie. Neavând altă calificare, am fost nevoit să o urmez. E o muncă cinstită și nu mă simt rușinat să o practic. Sunt chiar mândru pentru că mă simt de folos semenilor mei. Lumea ne apreciază și suntem căutați și acasă. De prin anii  90 mă ocup cu tocilăria și suntem foarte cunoscuți în oraș și în împrejurimi. Nu se câștigă prea mult dar ne asigură traiul de pe o zi pe alta. Și condițiile în care lucrăm sunt deosebite. Prin ploaie sau soare trebuie să ne câștigăm pâinea. De multe ori am lucrat cu gheața sub picioare. Iarna, în preajma Crăciunului, când lumea taie porcii, avem mult de lucru. Asta este soarta tocilarului ambulant. Mulțumim lui Dumnezeu că avem de lucru și că ne poartă de grijă. Copiii noștri nu vor mai practica această meserie. Au învățat de la noi tot ce era de învățat, dar de profesat nu o vor profesa, numai ocazional, acasă, ca hobby. Noi suntem ultima generație de tocilari ambulanți. Lanțul se rupe după multe decenii, pentru că acum trăim într-o altă lume, cu o altă civilizație”, spune Ștefan Iakab, tocilar ambulant.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Salbăticia naturii surprinsă în toată splendoarea. Video viral realizat în Munții Banatului

Banatenii22 iunie 2017

Un oraș din Banat rămâne o zi fără apă la robinete

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

Daniel Dancea21 iunie 2017

Ciobanii din Caraș, în război cu braconierii. Le-au otrăvit câinii ca să poată împușca animalele sălbatice

Banatenii21 iunie 2017

Un român a inventat casa care se construiește în șase zile, cu mai puțini bani decât una normală

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Banatenii20 iunie 2017

Aproape 100 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în Timiș

Banatenii19 iunie 2017

Mașină în flăcări pe un drum din Caraș-Severin. Autoturismul a luat foc după ce a fost implicat într-un accident

Banatenii19 iunie 2017

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Banatenii19 iunie 2017

Un nou ștrand termal din Timiș atrage mii de turiști

Banatenii14 iunie 2017

De ce nu au început lucrările la magazinul Dedeman din Lugoj

Banatenii13 iunie 2017

Un băieţel de trei ani, din Banat, suferă de o boală ciudată care nu-l lasă să se dezvolte. Părinţii nu mai au bani să-i asigure tratamentul

Banatenii13 iunie 2017