Actualitate

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Autoliv

Cel mai important eveniment din ultimii ani pentru comunitatea evreiască din Lugoj are loc vineri seara, de la orele 18 având loc, la sinagoga din oraş, acolo unde, în prezenţa mai multor invitaţi de marcă, un concert de voce şi orgă. Cei doi artişti care vin să încânte publicul lugojean sunt mezzosoprana Aura Twarowska, solista Operei de Stat din Viena şi Franz Metz, organist din Munchen.

Concertul se va axa pe texte din Psalmii Biblici, din program fiind cuprinse lucrări ale compozitorilor Antonin Dvorak, Marcel Dupre, Felix Bartholdy şi mulţi alţii. Pe lângă însemnătatea artistică a evenimentului  manifestarea este şi una dintre cele mai importante acţiuni din istoria micii comunităţi evreieşti din oraş.

„Avem două sărbători astăzi, prima este că sinagoga a împlinit 172 de ani, iar a doua este că orga din sinagogă a fost restaurată cu bani europeni şi de la prieteni din întreaga lume şi ea a revenit la viaţă, poate să cânte şi astfel are loc un concert inaugural de voce şi orgă, cu Aura Twarowska de la Opera din Viena şi organistul Franz Metz din Munchen”, a declarat pentru Cetăţeanul Ivan Bloch, preşedintele comunităţii evreieşti din Lugoj.

La Lugoj sunt invitaţi să participe la spectacol şi la inaugurarea orgii şi cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din România, dar şi un rabin din Israel.

„Vor fi peste 400 de spectatori din Lugoj, ţară şi străinătate. După concert are loc serviciul divin, iar mâine oaspeţii noştri sunt aici şi vom sărbătorii Sabatul. Rabinul din Israel este itinerant, noi l-am invitat, dar el vine la mai multe comunităţi din ţară şi vine şi la noi. Vine conducerea federaţiei, eveniemtul fiind organizat de Cancelaria Rabinică, de Federaţie şi de Comunitatea Evreiască din Lugoj. Avem preşedinţie de comunităţi de evrei de la Timişoara, Reşiţa, Arad, Caransebeş, Bucureşti, de peste tot din ţară. Timp de 17 ani nu au mai fost rabini la Lugoj, de 55 de ani nu a mai cântat orga, de 60 de ani nu s-a mai cântat cu voce, e o zi astrală”, a mai explicat Bloch.

Din cauza numărului mare de participanţi, dar şi datorită persoanelor invitate  la eveniment, cum sunt rabinii din ţară şi străinătate, măsurile de securitate vor fi sporite la Lugoj pe tot parcursul manifestării.

„Noi am făcut o cerere la serviciul special de la jandarmi şi avem un dispozitiv mare, conform normelor europene. După întâmplările de la Charlie Hebdo şi celelalte, sunt luate măsuri speciale de securitate. Între 5 şi 6 vom avea probleme în trafic, sunt 400 de invitaţi, vom avea nevoie de ajutor de la poliţia rutieră”, a mai spus Ivan Bloch.

Invitaţii speciali ai evenimentului vor rămâne şi sâmbătă la Lugoj, pentru a participa la Sabat, urmând să părăsească oraşul doar după lăsarea serii. Din cauza lipsei de rabini a micii comunităţi evreieşti din România, rabinii itineranţi vin periodic din Israel pentru a participa la slujbele şi evenimentele din sinagogile din întreaga ţară.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

VIDEO Prăpăd făcut de furtună, la Lugoj. Acoperiș înlocuit recent, smuls și aruncat zeci de metri

Banatenii23 iunie 2017

Avertizare de furtuni! Se strică vremea în Banat: vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină

Banatenii23 iunie 2017

Tineri din Timiș, prinși pe stradă de jandarmi cu droguri asupra lor

Banatenii23 iunie 2017

Mafia primește informații „pe surse”. Banda de hoți care a speriat Vestul, scăpată de o „cârtiță”

Banatenii22 iunie 2017

Galerie FOTO – Cele mai scumpe apartamente din Timisoara! Cum arată penthouse-ul de 670.000 de euro

Banatenii22 iunie 2017

A furat alcool din magazin și a fost prins de polițiști. Acum merge la închisoare

Banatenii22 iunie 2017

Deținuți din cinci penitenciare românești joacă fotbal la Timișoara: „Sportul educă foarte mult”

Banatenii22 iunie 2017

Timișoara, Lugoj și mai multe comune vor avea întreruperi de curent săptămâna viitoare

Banatenii22 iunie 2017

In vizita la Isawilly, cea mai noua cofetarie si patiserie din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

Pensionarii de la Centrul pentru persoane vârstnice,,Sf. Nicolae” din Lugoj  vor face paradă în costume populare de Ziua iei

Banatenii21 iunie 2017

Ce se construieste lângă magazinul Unicarm din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

UPDATE Singurul premier pe care l-a dat Banatul după Revoluție, demis de propriul partid

Banatenii21 iunie 2017